• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 12 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

2023-07-27
Aktualijos, Naujienos, Receptai, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Agurkai / freepik

Agurkai / freepik

Agurkai tituluojami viena gaiviausių vasaros daržovių, tinkančia užkandžiams, skirtingoms salotoms, padažams ar sriuboms gardinti. Tačiau jų sezono įkarštyje norisi valgyti ne tik šviežių, bet ir pasirauginti ar pasimarinuoti žiemai. Nors abu šie būdai populiarūs, sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pirmenybę teikia rauginimui. Pasak gydytojos, natūralios fermentacijos metu raugintose daržovėse atsiranda probiotikų, kurie prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo.  „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti rauginimui tinkamus agurkus ir vos per keletą minučių jų užsiraugti namuose.

Sveikatai palankesni rauginti agurkai 

Vasaros daugelis neįsivaizduoja be šviežių lietuviškų agurkų, ant kurių tepame medų ar naudojame kaip garnyrą prie kone visų patiekalų. Nors daržoves sveikatai palankiausia valgyti šviežiu pavidalu, norintys agurkų užsiraugti arba pasimarinuoti turėtų įsiklausyti į gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės pastebėjimus. Pasak jos, agurkų rauginimas ir marinavimas skiriasi tiek gamybos žingsniais, tiek nauda sveikatai.

„Rauginimas vyksta veikiant natūralioms, žmogaus organizmui naudingoms „gerosioms“ bakterijoms. Todėl rauginti agurkai, kaip ir kopūstai, turtingi probiotikais. Jie pagerina ne tik virškinimą, bet ir užtikrina bendrą žarnyno sveikatos puoselėjimą. Raugintose daržovėse taip pat gausu C ir K vitaminų, folio rūgšties, skaidulų. Jos pasižymi priešuždegiminėmis bei imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Tuo tarpu marinuojant papildomų medžiagų ar naudų agurkuose neatsiranda. Kitaip tariant, marinuojant agurkus tiesiog pakeičiama jų struktūra ir skonis, suteikiama galimybė agurkus ilgiau išlaikyti, kai sezonas baigsis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat įspėja, kad namuose patiems raugiant ar marinuojant agurkus svarbu laikytis jų ruošimo instrukcijos bei receptūrų: „Dažnai žmonių išmonei nėra ribų, tad praktikoje yra tekę girdėti, jog į stiklainį marinuotų agurkų jie įdeda ne tik šviežių žalumynų ar česnakų skiltelių, bet net ir vaistinių preparatų, tikėdamiesi, kad tai padės stiklainių dangteliams neišsipūsti ir patiems agurkams išsilaikyti. Vis dėlto, su tokiomis liaudiškomis „gudrybėmis“ patarčiau neeksperimentuoti ir nekelti rizikos savo bei artimųjų sveikatai.“

Kaip pasiruošti namuose?

Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, nusprendus rauginti ar marinuoti agurkų namuose, pirmiausia svarbu pasirinkti kuo šviežesnes daržoves: „Agurkai turėtų būti sodraus atspalvio, be geltonų dėmių, žievelės pažeidimų ar kitų įtrūkimų.“

Turbūt kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamiausią agurkų marinavimo būdą – vienos jų marinatui renkasi actą, kitos išmėgina ir garstyčias, pomidorų padažą ar ciberžoles. Nors kiekvienas pasirenka sau artimiausią skonį, tačiau apsidraudžiant, kad agurkų stiklainiai sulauktų žiemos, o įdėtas triūsas nenueitų perniek, labai svarbu tinkamomis proporcijomis naudoti konservavimo ingredientus.

„Dažnai šeimininkės pagaili druskos, rūgštelės ar cukraus ir tuomet agurkai tiesiog prarūgsta. Kad taip neįvyktų – geriau laikytis recepte nurodytų proporcijų ir eiliškumo. Ne ką mažiau svarbi ir talpa, į kurią vakuosite marinuotus agurkus. Stiklainiai bei jų dangteliai turėtų būti švarūs, nepažeisti, nesurūdiję, – primena O. Suchočeva ir marinuojant siūlo pasinaudoti dar viena gudrybe. – Agurkų stiklainius uždarę dangteliais, nepamirškite jų apversti aukštyn kojomis bei palaikyti kambario temperatūroje bent 15–20 minučių, o tik tuomet perkelkite į rūsį ar vėsesnę namų vietą.“

Specialistė turi praktinių patarimų ir tiems, kurie nori pasiruošti raugintų agurkų: „Agurkus, kartu su česnakų skiltelėmis ir šviežių krapų šakelėmis, dėkite į didesnį dubenį (gali būti ir kiek gilesnis molinis indas), kad pasūdytas vanduo pilnai apsemtų. Tuomet agurkus uždenkite lėkšte, lentele ar kitu lygiu paviršiumi, kad liktų kuo mažesnis oro tarpas ir agurkai būtų gerai prispausti. Ant lėkštės viršaus galite uždėti ir ką nors sunkesnio, pavyzdžiui, akmenį. Palikite agurkus rūgti vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje apie savaitę, o tuomet mėgaukitės nuostabiu jų skoniu. Raugintų agurkų galima pasiruošti ir žiemai, užsiraugiant stiklainiuose.“

O. Suchočeva priduria, kad agurkams traškumo ir kvapnumo suteiks ne tik šviežių krapų šakelės, bet ir įvairių augalų lapai. „Marinato priedams galima panaudoti vyšnių, serbentų arba vynuogių lapus ir atrasti sau labiausiai patinkančius derinius. Visgi tiems, kurie namuose nesiryžta ar neturi laiko užsiimti eksperimentavimu, turime ir kitą išeitį – įsigyti mūsų kulinarijos šefų jau paruoštus, šviežiai paraugtus ar marinuotus agurkus“, – kviečia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

 

RECEPTAS

Rauginti agurkai su salierų lapais ir čili pipirais

Reikės:

1 kg šviežių agurkų;

1 l vandens;

3–4 česnako skiltelių;

2–3 v. š. druskos;

2 čili pipirų;

2 lauro lapų;

Kelių krapų šakelių;

Salierų lapų.

Rauginimo eiga:

  1. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite agurkus.
  2. Nupjaukite agurkų kotelius, bet ne per daug, kad neištekėtų sultys.
  3. Vandenyje gerai išmaišykite bei ištirpinkite druską.
  4. Į paruoštą indą sudėkite agurkus, česnakų skilteles, čili pipirus, lauro lapus, krapų šakeles, salierų lapus ir užpilkite druskos vandeniu, kad agurkai būtų visiškai apsemti.
  5. Palikite agurkus rūgti vėsioje ir tamsioje vietoje apie 3–7 dienas. Kai agurkai pasieks norimą skonį bei rūgštumą, galite juos perkelti į šaldytuvą.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Via Lietuva“: svarbūs pokyčiai A5 kelyje – trečiadienį atidaroma nauja „Via Baltica“ atkarpa, keisis eismo tvarka
Renginys „Žiūrėkite, ką valgote“ Kazlų Rūdoje
Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės
Mykolo Romerio universitetas kuria ateitį: akademinių erdvių metamorfozė

Kultūra

Marijampolės „Spindulio“ kino teatras kviečia į nemokamą kino vakarą po atviru dangumi su filmu „Mamutų medžioklė“
Kviečiama siūlyti pretendentus kultūros srities nominacijoms gauti
Marijampolė sekmadienį virto tikru jaunimo magnetu
Užgiriuose – šypsenos, dainos ir sugrįžimo džiaugsmas

Sportas

Jungėnai alsavo naktiniu krepšiniu
„Sūduva“ žengė į FPRO LFF taurės turnyro pusfinalį
Atvirų durų diena ir Rugsėjo 1-osios šventė
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje

Politika

Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės
Marijampolės savivaldybės delegacija lankėsi garbės partnerių susitikime Šeptyckio savivaldybėje
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija

Įdomu

Renginys „Žiūrėkite, ką valgote“ Kazlų Rūdoje
Romantika skaitmeniniame amžiuje: ar saugu mylėti DI?
Lakštinės veido kaukės: nauda Jūsų odai
Psichiatro pasirinkimas: kaip tikslingiausia rinktis?

Verslas

Įmonių pirkimas: saugus ir greitas būdas pradėti verslą
Žemo centro elektros varikliai: savybės, tipai ir pritaikymas
Komandos formavimo renginiai: svarba ir nauda įmonėms
Apskaitos lokalizavimas – kaip tarptautinė grupė prisitaiko prie vietinių reikalavimų?

Mokslas ir studijos

Mykolo Romerio universitetas kuria ateitį: akademinių erdvių metamorfozė
Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas

Turizmas

Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus