Kai pagalvojate apie maskarponę, tikriausiai prieš akis iškyla tokie desertai kaip tiramisu, tačiau šis skanėstas gali pagelbėti sukurti ir aibę kitų kulinarinių šedeverų. Gimęs žaliuosiuose Lombardijos slėniuose, jis yra sodrus ir aksominis, labai universalus, todėl gali būti naudojamas ir pikantiškiems patiekalams gaminti.
„Iki“ specialistai pataria, kaip elgtis su maskarpone virtuvėje, kad rezultatas niekuo nenusileistų itališkiems šedevrams.
Ką žinoti renkantis maskarponę
Maskarponės sūris yra neabejotinas italų virtuvės delikatesas, tačiau jau daugelį metų populiarus ir Lietuvoje, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Jo magiją lemia tai, kad jis gaminamas ne tik iš karvės pieno, bet ir iš grietinėlės. Pirkėjų simpatijas jis pelno už itin švelnų, šiek tiek sviestinį skonį ir aksominę konsistenciją, todėl jį virtuvėje galime naudoti be galo įvairiai, o jis ypač graibstomas prieš šventes.
„Maskarponę nėra sunku išsirinkti. Jei norite labiau tradicinio ir klasikinio sūrio, rinkitės importuotą itališką maskarponę. Šis sūris sukurtas Lombardijoje, tad italai be jokių abejonių yra didžiausi meistrai. Nereikėtų baimintis, kad jo riebumas bus virš 80 proc. – maskarponė yra vienas riebiausių sūrių, tačiau būtent čia slypi jo unikalumas“, – sako G. Kitovė.
Kita informacija, kurią reikėtų pažiūrėti ant pakuotės – galiojimo data. G. Kitovė atkreipia dėmesį, kad jeigu artimiausiu metu iš maskarponės gaminti nesiruošiate, ją galima ir užšaldyti. Sandariame inde ją šaldiklyje galima palikti iki 4 mėnesių, o tuomet pernakt atšildyti šaldytuve. Pakaks tik išmaišyti šakute ant rankiniu maišytuvu, ir konsistencija bus tokia pati kaip šviežio sūrio.
„Be to, nepamirškite, kad maskarponę reikia nuolat laikyti šaldytuve, net jei dar neatidarėte pakuotės. Tuo tarpu atidarius ją reikėtų sunaudoti per kelias dienas, nes sūris pakankamai greitai ges. Todėl protinga rinktis tokią pakuotę, kurioje sūrio būtų tiek, kad sunaudotumėte jį visą“, – pataria G. Kitovė.
Maskarponė – ne tik tiramisu gamybai
Paprastai maskarponė naudojama burnoje tirpstantiems desertams gaminti, tačiau jeigu sūrio atliko nuo saldėsių gamybos – panaudokite jį ir užkandžiams, sriuboms ar net pagrindiniams patiekalams gaminti. Maskarponės sūris laikomas vienu iš pagrindinių italų virtuvės ingredientų, kuris vertinamas dėl savo universalumo ir gebėjimo praturtinti bet kokio tipo patiekalus savo kreminiu ir švelniu skoniu.
1. Naudokite ryžių patiekaluose vietoje sviesto. Rizotai – itališkos virtuvės pasididžiavimas, kuriuos dažnai mėgsta ruošti ir lietuviai. Paprastai juose vienas paskutinių žingsnių yra patiekalo pagardinimas gabalėliu sviesto virimo pabaigoje. Jį „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo pakeisti šaukštu maskarponės. Toks rizotas bus ypač kreminis, turtingo skonio.
2. Gaminkite padažus makaronams. Maskarponė taip pat bus fantastiškas pakaitas grietinėlės ar sviesto pagrindo padažams įvairiuose pastos patiekaluose. Makaronai bus viliojančiai aksominiai, o jų skonis pagerintas saldžiai rūgtelėjančiomis natomis.
3. Ruoškite lazaniją su maskarpone. Klasikiniame recepte ruošiant šį kultinį patiekalą naudojamas kitas itališkas sūris – rikota. Tačiau maskarponė gali jį pakeisti ir lazanijai suteikti daugiau kremiškumo. Tiesa, rikota yra neutralesnio skonio, tad G. Urbonavičiūtė maskarponę pataria naudoti tada, kai gaminate su kitais ryškių skonių ingredientais ir nepamiršti prieskonių.
4. Maskarponė sutirštins jūsų patiekalus. Šis sūris taip pat naudojamas įvairiems patiekalams tirštinti, atkreipia dėmesį kulinarijos technologė. Maskarponė labai dera sriubose, ypač trintose. Įdėkite šaukštą maskarponės į trintą pomidorų, grybų, cukinijų, salierų ar moliūgų sriubą, kad ši būtų tiršta, vientisa ir šiek tiek kreminė. Apskritai, kai norite, kad patiekalas būtų labiau kreminis, bet tirštesnis nei su įprasta grietinėle, griebkitės maskarponės – ji jūsų nenuvils.
5. Naudokite vietoje šviežio tepamo sūrio. Ne tik Velykų, bet ir kitų vaišių proga dažnai ruošiami įvairūs vieno-dviejų kąsnių sumuštinukai, pradedant itališkais „crostini“ ir baigiant angliškos arbatėlės užkandžiais. Vietoje sviesto ar šviežio tepamo sūrio G. Urbonavičiūtė siūlo išbandyti ir maskarponę – jos skonis ypač gardžiai derės su rūkyta lašiša, suteikdamas skonio kontrastą tarp sūrio saldumo ir stipraus žuvies skonio. Maskarponė taip pat puikiai pakeis tepamą sūrį ruošiant lavašo suktinukus, užtepėles.
6. Suteikite desertams magijos. Žinoma, kalbant apie maskarponę, būtų nuodėmė nepaminėti tiramisu, kuriame sūris sukuria nepakartojamą harmoniją su sausainiais ir kakava. Tačiau pasak Iki“ konditerio Thierry Lauvray, iš maskarponės galima gaminti sodrius ir kreminius sūrio pyragus, išsiskiriančius skonio gilumu ir gardumu.
„Šis sūris taip pat puikiai tinka vaisių pyragams, nes dėl aksominės tekstūros ir subtilaus pikantiškumo yra nuostabus pagrindas vaisių ir uogų skoniui pakylėti. Labai skanu pusrytinius lietinius blynelius „crepes“ įdaryti maskarpone su šiek tiek cukraus, citrinos sulčių ir patiekti su vaisiais, uogomis. Be to, maskarponę galima dėti į nekeptus desertus, pavyzdžiui, putėsius ar parfė, taip sukuriant aksominį skanėstą ir suteikiant stalui rafinuotumo“, – pasakoja Th. Lauvray.
Kreminiai rūkytos lašišos, maskarponės ir brokolių makaronai
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 125 g maskarponės, 100 g lašišos, 200 g penne makaronų, 2 pavasarinių svogūnų, 1 skiltelės česnako, 1 nedidelio brokolio, 1 citrinos, 50 g gražgarsčių, druskos, pipirų, aliejaus.
Gaminame:
Puodą pripilkite vandens ir įberkite žiupsnelį druskos. Uždenkite ir užvirinkite. Per tą laiką svogūnus plonai supjaustykite griežinėliais, česnaką susmulkinkite, brokolio žiedynus supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Plonai supjaustykite lašišą.
Vandeniui užvirus, sudėkite makaronus ir virkite 5 min. Tuomet suberkite brokolius ir virkite 3–4 min, kol brokoliai ir makaronai suminkštės, bet vis dar bus šiek tiek kieti. Nukoškite juos ir pasilikite puodelį makaronų vandens.
Kai makaronai ir brokoliai bus beveik paruošti, į didelę keptuvę įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Suberkite svogūnus ir česnakus, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Išmaišykite ir kepkite 2 min., kol suminkštės ir lengvai paruduos.
Į keptuvę su svogūnais ir česnakais suberkite makaronus ir brokolius. Sudėkite maskarponę ir lašišą. Įtarkuokite pusę citrinos žievelės. Išmaišykite ir 2 min. pašildykite. Jei mišinys atrodo sausas, įpilkite šiek tiek pasilikto vandens iš makaronų.
Tuo tarpu į didelį dubenį įpilkite 1 šaukštelį alyvuogių aliejaus. Išspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų. Išmaišykite, kad pasidarytų padažas. Sudėkite gražgarstes ir išmaišykite. Patiekite šalia aksominių maskarponės ir lašišos makaronų.
Lengvas itališkas morkų ir maskarponės pyragas
Porcijos: 8
Gaminimo laikas:
Reikės: 150 g maskarponės, 200 g morkų, 200 g miltų, 100 g bulvių krakmolo, 3 kiaušinių, 150 g cukraus, 15 g kepimo miltelių, 100 g sviesto, cukraus pudros apibarstyti.
Gaminame:
Atskirkite trynius nuo baltymų. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi, sudėkite minkštą sviestą, maskarponę, miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir išmaišykite.
Morkas sutarkuokite, baltymus išplakite. Viską sudėkite į trynių mišinį ir lengvai išmaišykite.
Sudėkite į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą 22 cm skersmens pyrago skardą. Kepkite iki 180° įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Išimtą pabarstykite cukraus pudra.