• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 7 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Fenomenalusis sūris: 6 patarimai, kaip maskarponę panaudoti ne tik saldumynams, bet ir pikantiškiems patiekalams

2024-03-22
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
A A
Maskarponės sūris

Maskarponės sūris / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Kai pagalvojate apie maskarponę, tikriausiai prieš akis iškyla tokie desertai kaip tiramisu, tačiau šis skanėstas gali pagelbėti sukurti ir aibę kitų kulinarinių šedeverų. Gimęs žaliuosiuose Lombardijos slėniuose, jis yra sodrus ir aksominis, labai universalus, todėl gali būti naudojamas ir pikantiškiems patiekalams gaminti.

„Iki“ specialistai pataria, kaip elgtis su maskarpone virtuvėje, kad rezultatas niekuo nenusileistų itališkiems šedevrams.

Ką žinoti renkantis maskarponę

Maskarponės sūris yra neabejotinas italų virtuvės delikatesas, tačiau jau daugelį metų populiarus ir Lietuvoje, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Jo magiją lemia tai, kad jis gaminamas ne tik iš karvės pieno, bet ir iš grietinėlės. Pirkėjų simpatijas jis pelno už itin švelnų, šiek tiek sviestinį skonį ir aksominę konsistenciją, todėl jį virtuvėje galime naudoti be galo įvairiai, o jis ypač graibstomas prieš šventes.

„Maskarponę nėra sunku išsirinkti. Jei norite labiau tradicinio ir klasikinio sūrio, rinkitės importuotą itališką maskarponę. Šis sūris sukurtas Lombardijoje, tad italai be jokių abejonių yra didžiausi meistrai. Nereikėtų baimintis, kad jo riebumas bus virš 80 proc. – maskarponė yra vienas riebiausių sūrių, tačiau būtent čia slypi jo unikalumas“, – sako G. Kitovė.

Kita informacija, kurią reikėtų pažiūrėti ant pakuotės – galiojimo data. G. Kitovė atkreipia dėmesį, kad jeigu artimiausiu metu iš maskarponės gaminti nesiruošiate, ją galima ir užšaldyti. Sandariame inde ją šaldiklyje galima palikti iki 4 mėnesių, o tuomet pernakt atšildyti šaldytuve. Pakaks tik išmaišyti šakute ant rankiniu maišytuvu, ir konsistencija bus tokia pati kaip šviežio sūrio.

„Be to, nepamirškite, kad maskarponę reikia nuolat laikyti šaldytuve, net jei dar neatidarėte pakuotės. Tuo tarpu atidarius ją reikėtų sunaudoti per kelias dienas, nes sūris pakankamai greitai ges. Todėl protinga rinktis tokią pakuotę, kurioje sūrio būtų tiek, kad sunaudotumėte jį visą“, – pataria G. Kitovė.

Maskarponė – ne tik tiramisu gamybai

Paprastai maskarponė naudojama burnoje tirpstantiems desertams gaminti, tačiau jeigu sūrio atliko nuo saldėsių gamybos – panaudokite jį ir užkandžiams, sriuboms ar net pagrindiniams patiekalams gaminti. Maskarponės sūris laikomas vienu iš pagrindinių italų virtuvės ingredientų, kuris vertinamas dėl savo universalumo ir gebėjimo praturtinti bet kokio tipo patiekalus savo kreminiu ir švelniu skoniu.

1. Naudokite ryžių patiekaluose vietoje sviesto. Rizotai – itališkos virtuvės pasididžiavimas, kuriuos dažnai mėgsta ruošti ir lietuviai. Paprastai juose vienas paskutinių žingsnių yra patiekalo pagardinimas gabalėliu sviesto virimo pabaigoje. Jį „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo pakeisti šaukštu maskarponės. Toks rizotas bus ypač kreminis, turtingo skonio.

2. Gaminkite padažus makaronams. Maskarponė taip pat bus fantastiškas pakaitas grietinėlės ar sviesto pagrindo padažams įvairiuose pastos patiekaluose. Makaronai bus viliojančiai aksominiai, o jų skonis pagerintas saldžiai rūgtelėjančiomis natomis.

3. Ruoškite lazaniją su maskarpone. Klasikiniame recepte ruošiant šį kultinį patiekalą naudojamas kitas itališkas sūris – rikota. Tačiau maskarponė gali jį pakeisti ir lazanijai suteikti daugiau kremiškumo. Tiesa, rikota yra neutralesnio skonio, tad G. Urbonavičiūtė maskarponę pataria naudoti tada, kai gaminate su kitais ryškių skonių ingredientais ir nepamiršti prieskonių.

4. Maskarponė sutirštins jūsų patiekalus. Šis sūris taip pat naudojamas įvairiems patiekalams tirštinti, atkreipia dėmesį kulinarijos technologė. Maskarponė labai dera sriubose, ypač trintose. Įdėkite šaukštą maskarponės į trintą pomidorų, grybų, cukinijų, salierų ar moliūgų sriubą, kad ši būtų tiršta, vientisa ir šiek tiek kreminė. Apskritai, kai norite, kad patiekalas būtų labiau kreminis, bet tirštesnis nei su įprasta grietinėle, griebkitės maskarponės – ji jūsų nenuvils.

5. Naudokite vietoje šviežio tepamo sūrio. Ne tik Velykų, bet ir kitų vaišių proga dažnai ruošiami įvairūs vieno-dviejų kąsnių sumuštinukai, pradedant itališkais „crostini“ ir baigiant angliškos arbatėlės užkandžiais. Vietoje sviesto ar šviežio tepamo sūrio G. Urbonavičiūtė siūlo išbandyti ir maskarponę – jos skonis ypač gardžiai derės su rūkyta lašiša, suteikdamas skonio kontrastą tarp sūrio saldumo ir stipraus žuvies skonio. Maskarponė taip pat puikiai pakeis tepamą sūrį ruošiant lavašo suktinukus, užtepėles.

6. Suteikite desertams magijos. Žinoma, kalbant apie maskarponę, būtų nuodėmė nepaminėti tiramisu, kuriame sūris sukuria nepakartojamą harmoniją su sausainiais ir kakava. Tačiau pasak Iki“ konditerio Thierry Lauvray, iš maskarponės galima gaminti sodrius ir kreminius sūrio pyragus, išsiskiriančius skonio gilumu ir gardumu.

„Šis sūris taip pat puikiai tinka vaisių pyragams, nes dėl aksominės tekstūros ir subtilaus pikantiškumo yra nuostabus pagrindas vaisių ir uogų skoniui pakylėti. Labai skanu pusrytinius lietinius blynelius „crepes“ įdaryti maskarpone su šiek tiek cukraus, citrinos sulčių ir patiekti su vaisiais, uogomis. Be to, maskarponę galima dėti į nekeptus desertus, pavyzdžiui, putėsius ar parfė, taip sukuriant aksominį skanėstą ir suteikiant stalui rafinuotumo“, – pasakoja Th. Lauvray.

Kreminiai rūkytos lašišos, maskarponės ir brokolių makaronai

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 125 g maskarponės, 100 g lašišos, 200 g penne makaronų, 2 pavasarinių svogūnų, 1 skiltelės česnako, 1 nedidelio brokolio, 1 citrinos, 50 g gražgarsčių, druskos, pipirų, aliejaus.

Gaminame:

Puodą pripilkite vandens ir įberkite žiupsnelį druskos. Uždenkite ir užvirinkite. Per tą laiką svogūnus plonai supjaustykite griežinėliais, česnaką susmulkinkite, brokolio žiedynus supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Plonai supjaustykite lašišą.
Vandeniui užvirus, sudėkite makaronus ir virkite 5 min. Tuomet suberkite brokolius ir virkite 3–4 min, kol brokoliai ir makaronai suminkštės, bet vis dar bus šiek tiek kieti. Nukoškite juos ir pasilikite puodelį makaronų vandens.
Kai makaronai ir brokoliai bus beveik paruošti, į didelę keptuvę įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Suberkite svogūnus ir česnakus, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Išmaišykite ir kepkite 2 min., kol suminkštės ir lengvai paruduos.
Į keptuvę su svogūnais ir česnakais suberkite makaronus ir brokolius. Sudėkite maskarponę ir lašišą. Įtarkuokite pusę citrinos žievelės. Išmaišykite ir 2 min. pašildykite. Jei mišinys atrodo sausas, įpilkite šiek tiek pasilikto vandens iš makaronų.
Tuo tarpu į didelį dubenį įpilkite 1 šaukštelį alyvuogių aliejaus. Išspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų. Išmaišykite, kad pasidarytų padažas. Sudėkite gražgarstes ir išmaišykite. Patiekite šalia aksominių maskarponės ir lašišos makaronų.

Lengvas itališkas morkų ir maskarponės pyragas

Porcijos: 8

Gaminimo laikas:

Reikės: 150 g maskarponės, 200 g morkų, 200 g miltų, 100 g bulvių krakmolo, 3 kiaušinių, 150 g cukraus, 15 g kepimo miltelių, 100 g sviesto, cukraus pudros apibarstyti.

Gaminame:

Atskirkite trynius nuo baltymų. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi, sudėkite minkštą sviestą, maskarponę, miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir išmaišykite.
Morkas sutarkuokite, baltymus išplakite. Viską sudėkite į trynių mišinį ir lengvai išmaišykite.
Sudėkite į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą 22 cm skersmens pyrago skardą. Kepkite iki 180° įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Išimtą pabarstykite cukraus pudra.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Gailė UrbonavičiūtėGintarė KitovėThierry Lauvray
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Vokietijoje gyvenančio azero planą uždirbti iš neteisėtų migrantų sužlugdė Lietuvos pasieniečiai
Chuliganiškas elgesys: sugadintas suoliukas prie Siesarties upelio
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis
Marijampolės „Spindulio“ kino teatras kviečia į nemokamą kino vakarą po atviru dangumi su filmu „Pietinia kronikas“

Sportas

Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės
„Mantinga-Vaikų lyga“ kviečia registruotis 7-ajam sezonui!
Jankų vasaros sporto šventės krepšinio turnyro nugalėtojai „Hikvision“, tinklinio sektoriuje triumfavo „Kažin kodėl“, futbolo turnyrą laimėjo „Liūtai“

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Kenkėjai lagaminuose: ką reikia žinoti keliaujantiems?
Kodėl tennis apyrankė – puikus pasirinkimas jubiliejui ar ypatingai progai?
Vitaminai ir supermaistas: natūralus kelias į geresnę sveikatą
Vis dažniau apsiperkame savitarnos kasose, o siuntas atsiimame paštomatuose: tai lemia ir lietuviškas santūrumas

Verslas

Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?
Komercinis arbitražas Lietuvoje – ką verta žinoti verslininkams

Mokslas ir studijos

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Petro Armino progimnazijoje pokyčiai, kurie keičia ne tik sienas, bet ir vaikų kasdienybę
Marijampolės vaikams – geresnės sąlygos augti, pažinti ir kurti
Sėkmės receptas bendruomenei: lyderystė, parama ir bendradarbiavimas

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus