Startuoja grilio sezonas – šylantis oras kviečia į sodus, namų kiemus ar ežerų pakrantes, kur poilsiaujant norisi mėgautis išsiilgtais kepiniais ant laužo.
Visgi iš gausybės kepsninių išsirinkti tinkamiausią nėra lengva užduotis, tad „MOKI VEŽI“ ekspertai pasakoja, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį.
Grilius griliui – nelygu. Jų yra įvairiausių: kūrenami dujomis, anglimis ar elektros generuojama kaitra. Vieni labiau tinkami namuose, kiti – gamtoje, dar kiti pasižymi kompaktiškumu, todėl juos ypač patogu pasiimti į tolimesnę kelionę. Matant tiek pasirinkimų, gali apsisukti galva.
„MOKI VEŽI“ ekspertai sako, kad renkantis grilį, svarbiausia nuspręsti, kur dažniausiai jį naudosite, kokiam kiekiui žmonių ir kokį maistą dažniausiai ruošite. Vienu metu norint pagaminti didelį kiekį patiekalų, labiausiai pasitarnaus dujinis grilis. Kelių draugų kompanijoje pakaks anglies kepsninės.
Tuo tarpu į tolimesnę kelionę dažniausiai vežamės daugiau daiktų. Todėl kompaktiškas, lengvai susilankstantis, neužimantis daug vietos kelioninis grilis, pasak ekspertų, yra patogus naudoti ir puikiai atlieka savo paskirtį.
Šiuolaikiniuose griliuose – tiek dujiniuose, tiek Kamado keramikiniuose, kūrenamuose anglimis, galima nesunkiai paruošti beveik visus patiekalus, nuo sultingo mėsos kepsnio ar žuvies, iki pyrago desertui.
Savitas maisto skonis
Skirtingai kūrenami griliai suteikia savitą maisto skonį. Anglimi kūrenamus grilius renkasi klasikos mylėtojai, taip kepamas maistas įgauna intensyvų dūmo aromatą ir skonį. Šios kepsninės gali pasiekti net iki 400 °C temperatūrą, dėl to maistas išlieka labai sultingas.
Keraminiai Kamado griliai taip pat kūrenami malkomis arba anglimis, šiose kepsninėse taip pat pasiekiama net iki 400 °C temperatūra. Skirtumas toks, pasak „MOKI VEŽI“ ekspertų, kad dėl specialios konstrukcijos kepsninės viduje, temperatūra paskirstoma tolygiai, išlaikoma ilgiau, todėl maistas iškepamas greičiau ir išlieka sultingesnis. Kamado kepsninės yra panašios į malkomis kūrenamas krosnis, todėl galima ne tik kepti ar rūkyti mėsą, bet ir iškepti picą, sausainius, pyragus ar duoną.
Dujiniai griliai, „MOKI VEŽI“ ekspertų teigimu, išsiskiria savo paprastumu – tereikia įjungti kepsninę, palaukti kelias minutes kol įkais ir jau galima kepti mėsą. Tuo pačiu nelieka pelenų, todėl maistas ruošiamas greitai ir lengvai. Kepsnines galima prijungti prie dujų baliono arba prie tiesioginės dujų tiekimo įrangos.
Elektrinį grilį galima naudoti tiek lauke, tiek namuose, kur tik yra elektros lizdas. Šią kepsninę renkasi tie, kuriems patinka kepti su mažiau dūmų ir sutaupyti – elektriniai griliai kainuoja pigiau nei dujiniai.
Svarbu išsirinkti tinkamą
Jei grilį renkatės pirmąjį kartą, „MOKI VEŽI“ ekspertai pataria rinktis tokias kepsnines, kurios paprastai susirenka, o jų funkcionalumas ir priežiūra nesudėtinga.
Stacionariam pastatymui rekomenduojamos didžiosios dujinės kepsninės, tinkančios ir dideliems, ir mažiems susibūrimams. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kuo pageidaujate kepsninę kūrenti: dujomis, anglimi ar malkomis. Reikia apgalvoti, kaip dažnai naudositės kepsnine. Jei kiekvieną savaitgalį ar bent kelis kartus per mėnesį, tuomet verta investuoti į kokybišką ir kiek brangesnį grilį. Jei rečiau – užteks ir pigesnio.
Ekspertai pataria atsižvelgti ir į kepsninės grotelės. Svarbiausias kriterijus yra medžiaga, iš kurios jos pagamintos. Grotelės paprastai būna pagamintos iš nerūdijančio plieno, emaliuotos ar ketaus. Būtent pastarąsias rekomenduoja specialistai, nes jos geriausiai atiduoda kaitrą ir taip padeda maistą išlaikyti sultingą.
Rekomenduojama pasirūpinti ir reikiamais aksesuarais. Prireiks termometro, kad nustatytumėte, ar mėsa pasiekė reikiamą temperatūrą ir yra saugi valgyti, taip pat reikės žnyplių, lavos akmenų (jeigu naudojate dujinį grilių) arba anglių. Svarbu nepamiršti ir priežiūros aksesuarų: gremžtuko, šepečių, apsauginio kepsninės dangalo ir kitų įrankių, skirtų kepsninės valymui ir priežiūrai.
Kad grilis tarnautų ilgiau
Tinkamai prižiūrint kepsninę, užtikrinsite, kad ji tarnaus ilgai. „MOKI VEŽI“ ekspertai pataria pasirūpinti valymo priemonėmis ir įrankiais. Kepsninės groteles rekomenduojama valyti po kiekvieno kepimo, o jos vidų rečiau – kartą ar du į metus.
„MOKI VEŽI“ ekspertai pataria groteles valyti tokiu būdu: užkūrus ugnį leisti grotelėms smarkiai įkaisti (ugnis nudegins riebalus, maisto ar padažo likučius), iškaitinti abi grotelių puses, o tada gerai nušveisti metaliniu šepetėliu ar kitu grotelių valymui tinkamu įrankiu.
Norint, kad grilis tarnautų kuo ilgiau, jį reikia laikyti sausoje bei švarioje vietoje, uždengus dangčiu. Specialūs uždangalai apsaugo kepsnines nuo dulkių, saulės spindulių ir kito išorinio aplinkos poveikio. Todėl kai nenaudojate, laikykite kepsninę uždengtą.
Baigus naudotis kepsnine, visada išvalykite pelenus, nes šiems sudrėkus, tai padaryti bus labai sudėtinga. Šią priežiūros dalį paprastai palengvina šiuolaikinėse kepsninėse įrengti padėklai pelenams.