• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 1 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gydytoja atskleidžia mažai kam girdėtą obuolių savybę: gali sumažinti net dantų ėduonį

2023-09-17
Įdomu, Receptai
Laikas: 6 min skaitymo
A A
Obuoliai

Obuoliai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Manoma, kad obuoliai buvo pradėti auginti dabartinio Kazachstano teritorijoje. Laukiniai obuolių protėviai buvo maži, rūgštūs ir labai skyrėsi nuo šiandien pamėgtų sultingų ir saldžių vaisių.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikatai palankios mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką bei sustiprinti imunitetą. Tai, jog obuoliai – daugelio pamėgti vaisiai – pastebi ir prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, teigianti, kad jie išlieka vieni populiariausių vaisių tarp pirkėjų. Mėgaujantis šviežiu jų derliumi, išmėginkite Lietuvoje mažiau žinomus obuolių pyrago receptus, atėjusius iš JAV, Danijos ir Italijos.

Padės pasiruošti šaltajam metų laikui

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad obuoliuose gausu sveikatai palankių medžiagų, apie kurias dažnai primirštama.

„Obuoliai yra puikus tirpių ir netirpių maistinių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos, ypač pektinas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą, todėl padeda kontroliuoti svorį. Taip pat juose daug svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, vitaminą A, kalį ir įvairius B grupės vitaminus. Vitaminas C – antioksidantas, svarbus imuninei sistemai ir odos sveikatai, o kalis palaiko širdies sveikatą ir padeda reguliuoti kraujospūdį. Dar obuoliai turtingi fitonutrientais, įskaitant flavanoidus ir polifenolius. Šie junginiai veikia kaip antioksidantai, padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Vienas šiuose vaisiuose randamas junginys kvercetinas gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių sveikatos, nes mažina uždegimą ir skatina sveiką kraujagyslių veiklą“, – obuolių naudą sveikatai vardija E. Gavelienė.

Anot gydytojos, mažai kam žinomas faktas, jog obuolių kramtymas skatina seilių gamybą, kurios po valgymo gali padėti nuplauti maisto daleles ir taip sumažinti ėduonies atsiradimo riziką.

„Obuoliuose esantys vitaminai ir antioksidantai gali prisidėti ir prie odos sveikatos, nes skatina kolageno gamybą, o skaidulos – sumažinti cholesterolio kiekį. Be to, natūralus obuolių saldumas yra sveikatai palankesnė saldžių užkandžių alternatyva. Tai sotus užkandis, kuris gali sumažinti potraukį persivalgyti ir suteikti energijos visai dienai“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Į kokias sveikatos problemas reikėtų atsižvelgti?

Nepaisant to, kad obuoliai naudingi daugeliui, dr. E. Gavelienė pažymi, jog kai kuriems žmonėms vis dėlto gali pasireikšti alerginės reakcijos, valgant šiuo vaisius.

„Simptomai gali būti įvairūs – nuo niežulio, patinimo ir dilgėlinės, iki sunkesnių reakcijų, pavyzdžiui, pasunkėjusio kvėpavimo. Jei žmogus įtaria, jog turi alergiją obuoliams, svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu. Taip pat kai kurie žmonės gali sunkiai virškinti fruktozę – natūralų cukrų, esantį obuoliuose ir daugelyje kitų vaisių, todėl vartojant daug fruktozės turinčius maisto produktus, įskaitant obuolius, gali atsirasti virškinimo simptomų, tokių kaip pilvo pūtimas ar viduriavimas. Dar dėl šios savybės turėtų atsargiau vartoti obuolius žmonės, sergantys dirglios žarnos sindromu. Vaisiai, tame tarpe ir obuoliai – angliavandeniais turtingas maistas, todėl sergantieji  cukriniu diabetu,  turėtų vengti gausesnio obuolių kiekio suvalgomo vienu metu“, – perspėja gydytoja.

Kaip išsirinkti ir namie laikyti obuolius?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad renkantis obuolius parduotuvėje reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų.

„Ieškokite obuolių lygia, nepažeista odele. Įvairių veislių obuoliai būna visokių spalvų – nuo žalios iki raudonos ir geltonos, tad rinkitės ryškios ir vienodos spalvos obuolius, atitinkančius konkrečios veislės spalvą. Taip pat rekomenduotina švelniai paspausti obuolį: jis turėtų būti kietas, ne pernelyg minkštas. Dar verta turėti mintyje, kad kai kurie obuoliai turi subtilų kvapą, kuris rodo, kad obuoliai prinokę. Tačiau tai gali būti būdinga ne visoms jų veislėms“, – atskleidžia O. Suchočeva.

Parsinešus obuolius namo, specialistė juos pataria laikyti šaldytuvo stalčiuje, nes tai vaisiuose užtikrins tinkamą drėgmės lygį. Tačiau obuolius ji primena laikyti toliau nuo kitų vaisių bei daržovių.

„Obuoliai išskiria etileno dujas, dėl kurių kiti vaisiai ir daržovės gali greičiau sugesti, todėl obuolius laikykite atokiau nuo lapinių žalumynų, uogų ir agurkų. Kaskart verta patikrinti ar šaldytuve laikomi obuoliai neturi gedimo požymių, nes net ir vienas sugedęs vaisius gali paveikti kitus. Tam, kad obuoliai išliktų švieži, juos reikia laikyti maždaug 0–4 °C temperatūroje ir verčiau jų iš anksto nenuplauti, nes drėgmė gali paskatinti pelėsio augimą ir gedimą. Geriausia nusiplauti vaisių prieš pat jį valgant ar prieš ruošiant norimą patiekalą“, – pataria O. Suchočeva.

Karaliauja pardavimų viršūnėse

Komercijos operacijų vadovė pasakoja, kad nors populiariausi vaisiai lietuvių prekių krepšeliuose yra bananai, tačiau obuoliai taip pat karaliauja pardavimų viršūnėse.

„Didžiausias obuolių pirkimo pikas būna šaltuoju metų laiku, nuo lapkričio iki gegužės mėnesio. Dažnas lietuvis jaukaus savaitgalio neįsivaizduoja be namuose garuojančio obuolių pyrago ar kito deserto. Mūsų parduotuvių lentynas obuoliai dažniausiai pasiekia iš Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos bei Lietuvos – jų galima įsigyti beveik visus metus. Dėl geografinės įvairovės pirkėjai turi galimybę išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų, iki sultingų ir traškių arba su rūgštele, kaip, pavyzdžiui, žieminės obuolių veislės. O norintys išmėginti įvairų rūšių obuolius bei sutaupyti gali tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos“, – primena O. Suchočeva.

Rudenio vakarais kviečiame išmėginti skirtingus obuolių pyrago receptus ir šių desertų išsikepti pagal JAV, Danijos bei Italijos tradicijas.

TRYS OBUOLIŲ PYRAGO RECEPTAI:

1. Amerikietiškas obuolių pyragas

Pyragui reikės:

350 g miltų;

2 šaukštų cukraus;

1 šaukštelio druskos;

200 g sviesto;

6 šaukštų šalto vandens;

3 šaukštų pieno.

Įdarui reikės:

6 vnt. obuolių „Granny Smith“;

3 šaukštų cukraus;

0.5 vnt. citrinos;

1 šaukšto kukurūzų krakmolo;

0.25 šaukštelio cinamono;

0.25 šaukštelio maltų imbierų;

0.25 šaukštelio druskos.

Gaminimo eiga:

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite. Masė turi atrodyti kaip smėlis.
Įpilkite 6 šaukštus šalto vandens ir maišykite, kol tešla taps vientisa. Jei tešla per sausa, įpilkite dar šaukštą vandens.
Suformuokite tešlos paplotėlį, padalykite jį į dvi dalis – viena turi būti šiek tiek didesnė už kitą. Tešlos paplotėlius su-vyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.
Paruoškite įdarą. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes, supjaustykite plonomis skiltelėmis. Dubenyje sumaišykite supjaustytus obuolius su cukrumi, citrinos sultimis, kukurūzų krakmolu ir prieskoniais.
Imkite didesnį tešlos paplotėlį iš šaldytuvo ir iškočiokite 33 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus.
Skardą (22 cm skersmens) patepkite riebalais, įdėkite tešlos apskritimą, kraštus prispauskite prie skardos kraštų.
Sukrėskite obuolių įdarą ir uždenkite 24 cm skersmens tešlos apskritimu. Tešlos kraštus užspauskite. Tešlą patepkite pienu, įpjaukite per vidurį.
Pyragą kepkite 180 °C orkaitėje 40–50 minučių. Prieš patiekdami atvėsinkite.
Pyragą patiekite su ledais arba vaniliniu padažu.
Skanaus!

2. Daniškas trupininis obuolių pyragas

Pyragui reikės:

140 g kvietinių miltų RIMI;

2 šauktų cukraus;

0.25 šaukštelio druskos;

120 g sviesto;

4 šaukštų šalto vandens.

Įdarui reikės:

8 vnt. obuolių;

0.5 vnt. citrinos;

0.5 šaukštelio cinamono.

Trupiniams reikės:

100 g rudojo cukraus;

100 g kvietinių miltų;

0.25 šaukštelio malto muskato;

1 žiupsnelio druskos;

80 g sviesto;

1 šaukštelio vanilės esencijos.

Gaminimo eiga:

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite iki smėlio konsistencijos. Maišydami tešlą įpilkite po 1 šaukštą ledinio vandens. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę, įdėkite ma-žiausiai 30 minučių į šaldytuvą arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 30 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos lakštą perkelkite ant 28 cm skersmens kepimo formos. Tešlą prispauskite prie kepimo formos kraštų ir dėkite 15 min. į šaldytuvą.
Pasigaminkite trupinius. Dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, muskatus, druską. Puode išlydykite sviestą su vanilės e-sencija, atvėsinkite ir supilkite į miltų mišinį, išmaišykite. Tešlą padėkite į šaldytuvą, kol gaminsite obuolių įdarą.
Gaminkite įdarą. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, supjaustykite kubeliais. Dubenyje sumaišykite obuolius su 2 šaukštais lydyto sviesto, citrinos sultimis, 100 g cukrumi, cinamonu ir 30 g miltais.
Iš šaldytuvo išimkite atvėsusį pyrago pagrindą, ant jo sukrėskite ir tolygiai paskirstykite pagamintą obuolių įdarą, o ant šio įdaro tolygiai paskirstykite tešlos trupinius.
Dėkite pyragą į įkaitintą iki 180 °C orkaitę ir kepkite 45–50 minučių.
Pyragą atvėsinkite. Patiekite su vaniliniais ledais arba vaniliniu padažu, plakta grietinėle.
Skanaus!

3. Itališkas obuolių pyragas „Crostata“

Pyragui reikės:

120 g sviesto;

120 g cukraus;

2 vnt. kiaušinių;

1 šaukštelio cinamono;

80 g miltų;

80 g kukurūzų miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių.

Įdarui reikės:

5 vnt. obuolių „Granny Smith“;

2 šaukštų sviesto;

3 šaukštų cukraus;

2 šaukštelių cinamono.

Gaminimo eiga:

Gaminkite tešlą. Sviestą išsukite su cukrumi iki kreminės masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį. 1 kiaušinio trynį labai gerai išpla-kite, o baltymą atidėkite. Miltus, kepimo miltelius ir cinamoną persijokite.
Į sviesto ir cukraus masę suberkite persijotų miltų, kepimo miltelių ir cinamono mišinį, išmaišykite iki vientisos masės. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių arba tešlą pasigaminkite iš vakaro.
Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes ir įpjaukite griežinėliais obuolių puseles. Svarbu, kad griežinėliai liktų kartu vienoje vietoje.
Sviestą išlydykite su cukrumi ir cinamonu.
Tešlą iškočiokite apie 35 cm skersmens ant kepimo popieriaus. Obuolius paskirstykite ant tešlos lakšto arčiau vidurio. Tešlos kraštus užlenkite ant obuolių. Obuolius patepkite tirpintu sviestu. Tešlos kraštus patepkite lengvai išplaktu kiaušinio baltymu.
Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite ant kepimo skardos ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30–40 minučių. Prieš patiekdami į stalą apibarstykite cukraus pudra.
Pyragą patiekite su karamelės padažu.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: GegužėJAVMaistasObuoliaiPyragasReceptaiVienaVitaminaiVitaminas C
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Situacija kartojasi: į ligoninę Kaune paguldytas šiais metais gimęs kūdikis
Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus

Kultūra

„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Dviejų parodų šventė Marijampolėje – meno kalba apie tapatybę ir jungtis
Vytauto Didžiojo parke startavo teatralizuotų garsinių pasakų skaitymų sezonas

Sportas

LFF FPRO Taurės turnyre Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ komandos kelionė baigėsi aštuntfinalyje
„Sūduva“ įveikė aštuntfinalio barjerą
„Sūduvos“ kelyje – patyrusių žaidėjų turintis ir beveik nepraleidžiantis „Tauras“
Judanti bendruomenė: Marijampolės savivaldybėje praūžė Sporto savaitė 2025

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Bendrųjų reikalų skyrius
Kalvarijos savivaldybėje surengtas tarpinstitucinis pasitarimas
Europos Parlamente jau penktus metus iš eilės bus minimos sovietų vykdytų tremčių metinės bei skaitomos ištremtųjų pavardės
Šakių rajone lankėsi Sveikatos apsaugos ministrė

Įdomu

Caras skelbė Vilnių Lietuvos sostine
Kaip finansiškai pasiruošti šeimos pagausėjimui: ekspertės patarimai
Nelaukiamiausia vasaros dalis – uodai: atskleidė, kodėl vienus puola labiau nei kitus
Šalta kava, karamelė ir grietinėlės kalnai: kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų
Marijampolėje diskutuota apie skaitmeninį ugdymą: nuo dirbtinio intelekto iki išplėstos realybės sprendimų

Turizmas

Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus