• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 4 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gydytojas dietologas apie augalinę mitybą: tinka ne visiems, tačiau norintiems ją išbandyti – svarbu žinoti kelias taisykles

2024-01-14
Įdomu, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Dieta

Dieta / asociatyvi Freepik nuotr.

Naujuosius metus dauguma sutinka su naujais asmeniniais tikslais, tarp kurių neretai išsikeliamas lūkestis daugiau dėmesio skirti sveikatai palankesnei mitybai. Jau dešimtus metus sausio mėnuo visame pasaulyje prasideda ir su augaliniu iššūkiu – žmonės kviečiami bent trumpam atsisakyti gyvulinės kilmės produktų ir atrasti augalinio maisto alternatyvas.

Pasak gydytojo dietologo Edvardo Grišino, „Maximos“ funkcinės mitybos partnerio, augalinė mityba tinkama ne kiekvienam žmogui, tačiau vis daugiau populiarumo įgaunanti tendencija gali būti puiki paskata įnešti į savo valgiaraščius daugiau sveikesnės įvairovės.

Kasmetinė iniciatyva „Veganuary“ prasidėjo prieš dešimtmetį Jungtinėje Karalystėje, kai visuomeninė organizacija „Veganuary“ ėmė skatinti žmones bent trumpam pabandyti gyventi be gyvulinės kilmės produktų – mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių, pieno, sviesto, sūrio, ir juos dažniau pakeičiant atrasti augalinio maisto įvairovę.

Tendencija, diktuojanti naujus įpročius

„Kiekvienas naujas judėjimas mityboje dažnu atveju neša nors ir mažą, tačiau svarbią žinią mūsų pasauliui. „Veganuary“ yra šių laikų tendencija, glaudžiai susijusi su fleksitarinės valgymo kultūros populiarėjimu – tai sąmoningas vartotojų sprendimas valgyti mažiau gyvulinės kilmės produktų bei ieškoti augalinių alternatyvų, vartoti mažiau perdirbto maisto, daugiau dėmesio skirti sezoniniams ir vietiniams maisto produktams. Iš dalies tai yra COVID-19 pandemijos pasekmės žmogaus valgymo kultūrai – visavalgiai ir net prisiekę mėsavalgiai ėmė skirti daugiau dėmesio augaliniam maistui, siekdami stiprinti imunitetą. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje atliktos apklausos duomenimis, prasidėjus pandemijai 41 proc. mėsavalgių teigė sumažinę mėsos vartojimą bei ieškoję kaip ją pakeisti augaliniu maistu“, – pasakoja inovatyvios dietologijos centro gydytojas E. Grišinas.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovė, pastebi, kad siekis valgyti mažiau mėsos bei apskritai gyvulinės kilmės produktų ir daugiau augalinės kilmės maisto tampa nauja norma didelei daliai sveikesne gyvensena bei aplinkosauga besidominčių žmonių.

„Iš sparčiai didėjančio kai kurių produktų populiarumo matome, kad pastaraisiais metais reikšmingai plečiasi ratas žmonių, keičiančių savo mitybos įpročius. Pavyzdžiui, pernai 26 proc. išaugo visų pieno produktų augalinių alternatyvų pardavimai – pieno, sūrių, jogurtų, sūrelių. Visavertės augalinės mitybos pagrindas pirmiausiai yra šviežios daržovės, vaisiai, kruopos, aliejai, tačiau šiuolaikiniam žmogui aktualu įsigyti ir valgyti jau paruošto maisto – šioje kategorijoje taip pat didėjo veganiško maisto paklausa: desertų, pagamintų be jokių gyvulinės kilmės ingredientų, mišrainių, pagamintų naudojant majonezą be kiaušinių, taip pat tokių patiekalų kaip plovas ar troškiniai. Matydami tokį poreikį vis sparčiau plečiame augalinių alternatyvų produktų asortimentą ne tik ieškodami naujų prekės ženklų, bet ir patys gamindami valgyti jau paruoštą maistą“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Tai, ko atsisakome, turime pakeisti

Gydytojas dietologas E. Grišinas teigia, kad „Veganuary“ iššūkis gali būti puiki proga „pasimatuoti“ visame pasaulyje populiarėjančią mitybos tendenciją, nukrypti nuo nusistovėjusių įpročių ir atrasti augalinių produktų įvairovę, patirti, kad augalinis maistas neturi būti nei nuobodus, nei neskanus. Tačiau mitybos ekspertas pabrėžia, jog augalinė mityba tinka ne kiekvienam, ypač specialių poreikių turinčius žmones jis ragina likti racionaliais ir nepulti beatodairiškai eksperimentuoti.

„Žmogui, neturinčiam specialių poreikių, kelios dienos be gyvulinės kilmės produktų tikrai nepakenks. Mūsų kūnas turi didelį atsargų baseiną, kuris tikrai neišgaruotų per kelias dienas. Na, o jeigu kalbame apie ilgesnį periodą, labai svarbu, kad tai, ko atsisakome, protingai pakeistume kitais produktais. Priešingu atveju susidursime su neigiamos įtakos sveikatai rizika, be to, nereikia pamiršti, kad žmogaus ryšys su maistu lemia ir jo psichoemocinę būseną. Todėl prieš kategoriškai kažko atsisakant nuo rytojaus, raginčiau apgalvoti, ką galėtumėm pasigaminti vietoj pamėgtų sumuštinių su kumpiu pusryčiams ar balandėlių pietums“, – kalba „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas E. Grišinas.

Jis rekomenduoja iš anksto panaršyti internete po veganiškos bei sveikos mitybos svetaines ir susirasti patinkančių receptų, augalinių tradicinių patiekalų alternatyvų, o prieš einant į parduotuvę pasiruošti reikalingų produktų sąrašą.

Rekomenduoja, ką įtraukti į valgiaraštį

„Pirmoje vietoje į meniu raginu įtraukti ankštines kultūras: avinžirnius, lęšius, pupeles. Tai yra puiki baltymų, geležies bei sudėtinių angliavandenių alternatyva augalinės kilmės mitybos besilaikantiems žmonėms. Jeigu nevalgome žuvų, savo mitybą turėtume praturtinti jūros dumbliais, kurie suteiks organizmui omega-3 riebiųjų rūgščių. Trečias būtinas ingredientas pilnavertei augalinei mitybai – tai sėklos. Šis produktas yra mažiausias savo tūriu, bet gausus mikroelementų ir mineralų: geležies, cinko, kalcio, B grupės vitaminų, seleno, baltymų bei riebalų. Bent kartą per savaitę rekomenduočiau į valgiaraštį įtraukti sojos produktus – nors jie vertinami kontraversiškai, vis dėlto turi daug naudingų savybių, įskaitant geležį ir baltymus, struktūra ir biologine verte nenusileidžiančius mėsai“, – aiškina E. Grišinas.

Jis taip pat pažymi, jog būtina pasirūpinti žarnynu ir būtent raugintos daržovės suteiks organizmui reikalingų probiotikų ir prebiotikų, kurie atliks apsauginę funkciją, užtikrins žarnyno integralumą ir sklandžią veiklą, nuo kurios priklauso mūsų imunitetas.

„Augalinė mityba neprivalo būti komplikuota. Ji gali būti labai paprasta ir nebrangi – tereikia šiek tiek žinių, žiupsnelio vaizduotės, prieskonių mišinių ir gausime maistingus, skanius patiekalus. Svarbiausias patarimas – visada vertinkite ir siekite įvairovės. Kuo daugiau spalvų lėkštėje, tuo mažiau reikės sukti galvą dėl galimo maistinių medžiagų trūkumo“, – teigia E. Grišinas.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: COVID-19Edvardas GrišinasIndrė Trakimaitė-ŠeškuvienėJungtinė KaralystėKasmetinė iniciatyva „Veganuary“
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Medynės’2025“ uždarymo koncertas – muzikinis vakaras, sujungęs kiną, garsus ir kūrybą
Atminties šviesoje – pagarba nusipelniusiems kraštui asmenims
Baigta Vasaros gatvės rekonstrukcija – moderni, saugi ir patogi visiems eismo dalyviams
Po lygiųjų „Sūduva“ A lygos čempionatą baigs ketvirta

Kultūra

„Medynės’2025“ uždarymo koncertas – muzikinis vakaras, sujungęs kiną, garsus ir kūrybą
Kalvarijoje atgimė kultūros centras: atidarymo vakarą lydėjo meno ir bendrystės dvasia
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
„Zanavykų balsai“ subūrė Šakių krašto kolektyvus

Sportas

Po lygiųjų „Sūduva“ A lygos čempionatą baigs ketvirta
Viena iš trijų: ketvirtadienį NKL kovose iš Suvalkijos atstovų pergale džiaugėsi tik Šakių ekipa
„Shodaniečių“ pergalės tarptautiniame „Waterpoort Cup 2025“ turnyre Olandijoje
Kazlų Rūdos sporto centro dziudo imtynininkai – Lietuvos vaikų, jaunučių ir jaunių čempionato prizininkai

Politika

Penktadienį posėdžiavo Vilkaviškio rajono savivaldybės taryba
Šakiuose surengtas tarpinstitucinis susitikimas
Savivaldybių atstovai diskutavo apie melioracijos valstybinės priežiūros tobulinimą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Igliaukos seniūnija

Įdomu

Šalčio sezonas čia pat: kaip užtikrinti augintinio sveikatą ir komfortą
Senasis Utenos miesto sodas ir lenkų persekiojamas lietuvių klebonas
Tyrimas: 7 iš 10 lietuvių bent kartą per metus įsigyja prekę iš antrų rankų
Pasitikrinkite, ar į atostogas nuvyksite su visais savo daiktais: atskleidė, kuriuose oro uostuose dažniausiai dingsta bagažas

Verslas

40 m² komercinės patalpos Vilniuje: ar tai gali būti pelningas verslo startas?
Biometrinis parašas – pasirašymas planšetėje su ZebraSign
Kalvarijoje surengtos tinklaveikos dirbtuvės
Su verslo bendruomene – apie tarptautinį finansavimą ir inovacijas

Mokslas ir studijos

Sūduvos jaunimo ateitis: ką atskleidė tyrimas ir kokių pamokų verta pasimokyti iš Gran Kanarijos
Dideli klausimai iš mažų žmonių: trečiokų viešnagė pas merą
Prezidento Kazio Griniaus gimnazijos skyriuje lopšelyje-darželyje „Pušelė“ – stebuklingas fėjų miškas, kur atgyja vaikiška fantazija
„Karjeros GPS“ suvienijo jaunimą karjeros krypčių paieškose

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus