• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 13 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ką gyventojai darys su 859 tonomis cukraus? Savaitgalio planas – nebrangi ir lengvai pagaminama šaldyta uogienė

2023-07-24
Įdomu, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Uogienė / freepik

Uogienė / freepik

Didžiausias lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pastebi, jog konservavimo sezonas jau įsibėgėjo. Vien per praėjusią savaitę parduotos 895 tonos cukraus, teko nuolat pildyti tuštėjančias cukraus lentynas.  Norintys net ir žiemą mėgautis vasaros derliumi puoselėja iš kartos į kartą perduodamą tradiciją ir jau nuo liepos mėnesio pradeda virti ar net šaldyti uogienes, konservuoja vaisius ar daržoves.

 

Sezoninių vasaros gėrybių gausa leidžia patirti įvairius skonius ir organizmą praturtinti natūraliais vitaminais. Svarbu nepraleisti šviežio uogų ir kitų sezoninių gėrybių derliaus, mat šiuo metu jų gausu ne tik soduose, laukuose ar miškuose, bet ir parduotuvių lentynose.

 

„Kiekvienais metais liepos mėnesį stebime prasidedančią konservavimo sezono pradžią  –  padidėja stiklainių, šaldymo indelių ir maišelių, kitų konservavimo įrankių pardavimai. Iš lentynų graibstomas ir smulkus baltasis cukrus bei cukrus uogienėms. Prekybos tinklas „Maxima“ per 30 veiklos metų gerai pažino savo pirkėjus, jų poreikius ir stengiasi juos atliepti tiek asortimento pokyčiais, tiek gerais kainos pasiūlymais. Praeitą savaitę cukraus kvietėme įsigyti už sumažintą kainą – parduotas rekordinis jo kiekis. Dėl cukraus pirkėjai buvo nusiteikę net pastovėti eilėje“, – pasakoja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

 

Per vieną savaitgalį galite pasiruošti visai žiemai

 

Pasirūpinus cukrumi belieka išsirinkti geriausius uogienių receptus. Jei įprastas uogienių virimas atrodo ilgas ir žinių reikalaujantis procesas, verta išbandyti trintų uogų uogienes. Jų gaminimas išties nebrangus ir labai paprastas – uogas reikės nuplauti, nusausinti, gerai sutrinti, sudėti į indelius ir patalpinti šaldiklyje. Taip pagamintos uogienės išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių.

 

„Paprasčiausias ir greičiausias būdas pasiruošti žiemai  – pasigaminti trintų braškių, mėlynių, šilauogių, aviečių, gervuogių ar kitų uogų uogienių jų neverdant, o tiesiog užšaldant. Trintas uogas galima šaldyti be priedų, tačiau cukrus ar medus, citrinos sultys ir įvairūs prieskoniai suteiks kur kas ryškesnį skonį“, – pataria Jolanta Banelytė, „Maxima“ Gamybos produktų vystymo vadovė.

 

Gaminant trintas uogienes šaldymui, pasak J. Banelytės, verta vadovautis keliomis taisyklėmis. Sutrynus uogas ir sudėjus cukrų, citrinos sultis ar kitus prieskonius, svarbu leisti tyrei pastovėti kambario temperatūroje.

„Paruoštą tyrę palaikykite bent 3 valandas vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje – cukrus ištirps, o prieskoniai padės atskleisti naujus skonius“, – patarimais dalinasi „Maxima“ atstovė.

 

Šaldytas uogienes galima laikyti ilgą laiką šaldiklyje ir naudoti pagal poreikį.

 

Uogų šaldymas padeda išsaugoti maistines medžiagas

 

Trintų uogų šaldytos uogienės turi daug naudingų savybių, nes toks gaminimo būdas padeda išsaugoti daugelį  maistinių medžiagų. Priklausomai nuo šaldytos uogienės gamybai naudojamų uogų rūšies, jose gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C ir E, kalis, manganas. Uogose esančios skaidulos yra svarbios normaliam virškinimo procesui ir padeda išlaikyti tinkamą žarnyno veiklą. Trintų uogų šaldytos uogienės gali prisidėti prie bendro skaidulų suvartojimo.

 

J. Banelytė pasakoja, jog vienas iš paprasčiausių trintos šaldytos uogienės receptų yra trinta braškių uogienė. Taip ne tik sunaudosite turimų uogų perteklių, bet ir greitai bei nebrangiai pasigaminsite skanią uogienę.

 

Trintai braškių uogienei reikės 3 puodelių susmulkintų braškių, 1,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, galima dalį braškių pakeisti į žemuoges, persikus ar bananus. Sudėkite braškes į didelį dubenį ir sutrinkite bulvių trintuvu iki norimos konsistencijos. Supilkite cukrų, citrinos sultis ir išmaišykite. Palikite 3 valandas pastovėti kambario temperatūroje, kad cukrus ištirptų. Paragaukite ir įvertinkite ar skonis jums patinka. Nuo braškių rūšies ir auginimo sąlygų jų saldumas būna skirtingas. Padalinkite mišinį į šaldymui skirtus indelius, viršuje palikdami vietos, ir sudėkite į šaldiklį. Atšildytą uogienę laikykite šaldytuve, geriausia ją suvartoti per 72 valandas – tad šaldymui patariama rinktis nedidelius indelius, kad uogienę spėtumėte suvartoti per 3 dienas.

 

Šaldytą uogienę galite naudoti kaip natūralų saldiklį

 

Priklausomai nuo uogų pasirinkimo, trintos šaldytos uogienės gali būti natūraliai saldžios. Norintiems sumažinti cukraus suvartojimą – puikiai tinka ir kaip cukraus ar saldiklio pakaitalas. Uogų tyres galima pritaikyti daug kur: pagardinti jogurtą, košes, blynus ar ledus, naudoti salotų padažams, limonadams.

 

„Nors populiariausia cukraus rūšis išlieka ta pati – smulkus baltas cukrus, tačiau pastebime augantį pirkėjų norą įprastą cukrų pakeisti ekologiškomis ir sveikesnėmis alternatyvomis. Pavyzdžiui, vietoj įprasto cukraus dalis pirkėjų vis dažniau renkasi agavų ar datulių sirupus. Juos taip pat galima naudoti patiekalams gardinti“, – pasakoja I. Trakimaitė šeškuvienė.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokinė apdovanota kelione į Europos Parlamentą
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai

Kultūra

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Paskutinį kartą scenoje suskambo tautinės dainos ansamblio „Lietuvninkas“ balsai
Lekėčių apylinkėse paminėtos Valkų mūšio 80-osios metinės

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Gargžduose
„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai

Politika

Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai
R. Juknevičienė: „Antrojo Pasaulinio karo pabaiga neatnešė laisvės milijonams Vidurio ir Rytų Europoje“
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius

Įdomu

Efektyvus langų valymas: patarimai akinančiam rezultatui
Senoji Palanga: ant tilto – tramplynas į jūrą
Iššūkių Lietuvos keliuose nemažėja: vairuotojai sėda prie vairo išgėrę, važiuoja per greitai, ignoruoja saugų atstumą
Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokinė apdovanota kelione į Europos Parlamentą
Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus