Šventinis stalas be įvairiausios rūšies mišrainių – neįsivaizduojamas. Jas pasigaminti paprasta, dažniausiai nereikia jokių įmantrių ingredientų, todėl šis patiekalas – dar ir pakankamai pigus. Nors tradiciniai mišrainių receptai tarp lietuvių vis dar populiarūs, nebijokite eksperimentuoti. Pavyzdžiui, vietoje majonezo naudokite graikišką jogurtą, jeigu norite įmantresnio skonio – į mėgstamą mišrainę pridėkite ikrų ar rūkytos žuvies.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant Velykoms išauga konservuotų daržovių, majonezo pardavimai. O norint, kad pirkėjai apsipirkti galėtų taupiau – populiariausioms prekėms dar ir taikomos specialios nuolaidos.
„Prieššventinis šurmulys parduotuvėse jau jaučiamas. Matome, kad pirkėjai dairosi ne tik nuo Velykų neatsiejamų kiaušinių ir majonezo, bet ir įmantresnių daržovių, vaisių, taip pat ir konservuotų. Didelio dėmesio sulaukia įvairiausi saldumynai, gurmaniškesni produktai: paštetai, prancūziški sūriai, kumpiai. Savo ruožtu iki pat Velykų populiariausioms prekėms pritaikėme ypatingas nuolaidas“, – sako V. Budrienė.
Daržoves kepkite orkaitėje, majonezą galite keisti graikišku jogurtu
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad net toks iš pažiūros paprastas patiekalas, kaip mišrainė, kiekvienuose namuose gali būti ruošiamas skirtingai.
„Gaminant mišrainę galima lengvai eksperimentuoti. Jeigu norite pasigaminti sotesnį mišrainės variantą, naudokite mėgstamą kumpį, rūkytą šoninę, vištieną ar kalakutieną. Mišrainę gardinti galite tiek konservuotu tunu, tiek rūkyta žuvimi, pavyzdžiui, skumbre, lašiša ar virtomis krevetėmis. Jeigu norite mišrainę pagardinti dar įmantriau – naudokite ikrus, pastarieji ypatingai dera su tradicine baltąja mišraine. Norintiems mišrainei suteikti gaivumo – galima naudoti daugiau šviežių daržovių, prieskoninių žolelių. Tradicinėse mišrainėse ypatingai tinka petražolės arba krapai, svogūnų laiškai“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak jos, norint pagaminti pačią skaniausią mišrainę – daržoves geriau ne virti, o kepti orkaitėje. Taip paruoštos daržovės turi stipresnį skonį. Pavyzdžiui, morkas, bulves, burokėlių galite kepti specialiame inde supjaustę griežinėliais bei skiltelėmis, aplakstę aliejumi ir mėgstamais prieskoniais arba visa suvynioję į foliją. Eksperimentuoti galima ir su padažu: kad būtų šiek tiek lengvesnis, majonezą pamaišyti galima su graikiniu jogurtu, citrinos sultimis. Jeigu mėgstate aštriau – dėkite didelį šaukštą krienų.
Keli receptai, kuriuose verta išbandyti per šias Velykas
Baltoji mišrainė su rūkyta lašiša ir kukurūzais. Jeigu tradicinis baltosios mišrainės pabodo – pamėginkite šį patiekalą paskaninti rūkyta lašiša. Tokiai mišrainei reikės: 4 morkų, 3 didelių bulvių, 1 puodelio konservuotų kukurūzų, 4 kiaušinių, 100 g rūkytos lašišos filė, 3 šaukštus majonezo, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Kaip ją pagaminti? Morkas ir bulves švariai nuplaukite ir virkite neluptas arba iškepkite orkaitėje. Nedideliame puode išvirkite kiaušinius. Daržovėms išvirus, vandenį nupilkite ir jas ataušinkite. Atvėsusias daržoves nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kiaušinius supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į indą. Rūkytą lašišos filė smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indą. Įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, dėkite majonezą. Jeigu norite apšlakstykite citrinos sultimis.
Bulvių ir ridikėlių mišrainė. Norintiems paeksperimentuoti – per Velykas pasiruošti galite ir bulvių mišrainės su ridikėliais. Tokiai mišrainei pasigaminti prireiks: kelių virtų bulvių, kietai virtų kiaušinių, poros puodelių supjaustytų ridikėlių, smulkintų svogūnų laiškų, majonezo, žiupsnelio druskos bei pipirų.
Kaip pasigaminti? Bulves išvirkite su lupena. Atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Išvirkite ir susmulkinkite kiaušinius. Galiausiai visus mišrainei skirtus ingredientus sudėkite į indą, įmaišykite kelis šaukštus majonezo, žiupsnelį druskos bei pipirų.