Kiek lietuvių – bene tiek ir nuomonių, kokie šaltibarščiai yra patys skaniausi. Ne vienas susidūrė, kad gaminant juos draugams, neišvengiamai tenka įsivelti į diskusijas – kokių bulvių reikia ar nereikia, ką daryti su agurkais, ar dėti svogūnų laiškų?
O kategoriškiausios nuomonės – kiaušinių klausimu. Balandžio mėnesį atlikta lojalių „Iki“ pirkėjų apklausa atskleidė gyventojų nuomonę į neretai įnirtingus ginčus sukeliančius klausimus apie šaltibarščius.
„Šaltibarščių sezono pradžios skelbti nereikia – daugelis neria į rožinės sriubos kerus vos sušilus orams. Apklausa parodė, kad net 6 iš 10 lojalių „Iki“ pirkėjų pirmą kartą šiemet šaltibarščių suvalgė dar iki balandžio vidurio. Dešimtadalis apskritai sakė, kad jiems šaltibarščiai sezono neturi – jais mėgaujasi ištisus metus. Tačiau neabejotinai šios legendinės sriubos, produktų jos gaminimui populiarumas auga sulig kiekviena šilta pavasario diena“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Sparčiai artėja vienas nuotaikingiausių renginių sostinėje – gegužės 31-ąją Vilnių rožine spalva nudažysiantis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“). Šiemet jame pasitiks naujovė – pirmosios „IKI šaltibarščių ėjimo varžybos“, kuriose dalyviai kviečiami pasipuošti rožine spalva ir žingsniuoti Vilniaus gatvėmis. Prieš visiems vieningai atiduodant pagarbą šiam lietuviškam kulinariniam pasididžiavimui, verta išsiaiškinti – ar visi vienodai juos valgome?
Dėti kiaušinių ar ne?
Šaltekai, šaltibai, šaltbarštukai, šaltsriubė – legendinė sriuba turi įvairių pavadinimų, tačiau absoliuti dauguma ištikima klasikai ir ją vadina tiesiog šaltibarščiais. Tiesa, apklausa parodė, kad šaltekai yra maždaug penkiskart dažniau naudojama nei šaltibai.
„Vienas dažniausių klausimų gaminant šaltibarščius būryje draugų – tai ar dėti kiaušinį? Diskusijos apie tai gali nemenkai įsikarščiuoti. Paklausėme to pirkėjų, ir paaiškėjo – visgi net 85 proc. tvirtai pasisako, kad kiaušiniams yra vieta šaltibarščiuose. Tačiau jų nuomonės išsiskyrė, kaip jis turi būti patiektas. Maždaug pusė visų apklaustųjų jį mėgsta smulkiai supjaustytą, o kas trečias – perpjautą pusiau ar ketvirčiais“, – rezultatus pristato G. Kitovė.
Su kokiomis bulvėmis valgyti ir kaip jas patiekti?
Lietuviai šaltibarščių be bulvių neįsivaizduoja – vos 5 procentai sakė, kad jų nereikia. Buvo ir tokių, kurie tikino valgantys su duona. Daugeliui tai galbūt kelia nuostabą, tačiau toks variantas yra populiarus kaimyninėje Latvijoje.
„Tačiau apie pačias bulves irgi išsiskiria nuomonės. 7 iš 10 sako, kad jas patiekti reikia virtas, o penktadalis – kad keptas. Vieningiau atsakė į klausimą, kaip jas patiekti – beveik 80 proc. užkanda jų iš atskiros lėkštės, o likę mieliau jas mirko arba deda į pačius šaltibarščius“, – sako „Iki“ atstovė.
Žalumynų ir agurkų reikia beveik visiems, tačiau būdai skiriasi
Bene mažiausiai diskusijų kilo dėl žalumynų – tik pavieniai pirkėjai sakė jų nededantys. 13 proc. deda tik krapų, 8 proc. – tik svogūnų laiškų, o absoliučiai daugumai (78 proc.) reikia abiejų.
O kaip dėl dar vieno žalios spalvos priedo – agurkų? Jų nededa vos 2 proc. apklaustųjų, tačiau įdomu, kad kiti juos smulkina įvairiai. Daugiau nei pusė pjausto agurkus kvadratėliais, 22 proc. – tarkuoja, 14 proc. – smulkina šiaudeliais, o likę – griežinėliais.
„Tokie apklausos rezultatai tik liudija, kad šaltibarščių receptų, įpročių ir pomėgių yra begalė. Tačiau visus vienija meilė šiai mūsų nacionalinei vertybei, todėl norime įtraukti bendruomenę į smagią ir aktyvią šventę su dar viena visuotinai mėgstama veikla – ėjimo varžybomis. Draugiškai padiskutuoti apie skaniausius receptus bus galima žygiuojant Vilniuje, kur rožine spalva pasipuošę ėjikai išsilies Vilniaus gatvėse. Juk festivalyje išragauti norėsis ne vieną skanėstą, tad pajudėti prieš puotą bus neprošal“, – kviečia G. Kitovė.
Renginyje „IKI šaltibarščių ėjimo varžybos“ galės dalyvauti visi norintys – renginys nemokamas, papildomo pasirengimo nereikia, trasa bus lengvai įveikiama. Festivalio organizatoriai kviečia žingsniuoti ne šiaip pasipuošus rožine ar kita šaltibarščių atributika, bet išsiskirti originalumu – Vilniaus šaltibarščių festivalio metu bus renkami Šaltibarštiškiausio kostiumo konkurso nugalėtojai.
Pirmųjų šaltibarščių ėjimo varžybų startas numatytas 10 val. ryto Tymo turguje, čia pat bus laukiami ir finišavę dalyviai. Einantys įveiks net 10,5 km bei surinks 15 tūkst. žingsnių, o parsisiuntus nemokamą „Walk15“ programėlę bus galima stebėti ėjimo maršrutą bei fiksuoti žingsnius, kuriuos vėliau dalyviai galės iškeisti į vaisius, daržoves, rožinius šaltibarščių ingredientus ar net skanumynus kartu žingsniuojantiems augintiniams.