Maisto planavimas – tai patiekalų ruošimas iš anksto, kelioms dienoms ar savaitei į priekį. Mitybos planavimas itin naudingas tiek produktų bei finansų taupymo, tiek sveikesnės mitybos atžvilgiu. Straipsnyje pateikiami maisto planavimo privalumai ir naudingi patarimai, kaip pradėti patiekalų ruošimą ilgesniam laikui.
Maisto planavimo privalumai
Nuvykus į parduotuvę ir pamačius nuolaidas įvairiems maisto produktams, neretai nesusilaikoma – šie dažniausiai atsiduria pirkinių krepšelyje. Tad įprastai, grįžus namo galima pamatyti, kad vienas ar kitas produktas jau yra spintelėje, šaldytuve ar šaldiklyje. Taip nutinka todėl, kad apsipirkinėjama be produktų sąrašo ar plano. Tokiu būdu išleidžiama nemaža dalis pinigų.
Norint to išvengti, rekomenduojamas reguliarus patiekalų planavimas. Keli planavimo privalumai:
- sutaupomas laikas ir pinigai;
- sumažinamas stresas;
- iššvaistoma mažiau produktų;
- formuojami sveikesni mitybos įpročiai.
Priklausomai nuo poreikių ir užimtumo, gamintis patiekalus galima tiek kelioms dienoms, tiek vienai ar net kelioms savaitėms. Patiekalų ruošimui galima skirti 2–3 valandas. Žinoma, per tą laiką reikės daryti daug darbų vienu metu, tačiau kitomis dienomis be streso galima mėgautis sveika ir subalansuota mityba.
Patarimai, padėsiantys ruošti patiekalus
Taikant šį maisto ruošimo ilgesniam laikui būdą, mažinamos atliekos, todėl prisidedama prie aplinkos tausojimo. Todėl dažnai šį būdą renkasi ne tik tie, kurie nori sutaupyti išlaidas, bet ir tie, kuriems svarbus tvarumas. Dažniausiai sunku imtis veiksmų, kai nežinoma nuo ko pradėti. Tad žemiau dalinamės patarimais, leisiančiais pradėti racionalų produktų apsipirkimą ir patiekalų gaminimą.
- Įsigykite kokybiškus maisto laikymo indus. Norint, kad patiekalai ilgiau išlaikytų savo skonį, būtina įsigyti kokybiškus indus. Tam geriausia rinktis stiklinius gaminius, kuriuos būtų galima sandariai uždaryti. Sandariai uždaryti ir šaltai laikomi patiekalai nepaskleis kvapo bei ilgiau išliks švieži.
- Sudarykite receptų ir prekių sąrašą. Pirmiausia, internete paieškokite receptų, kuriuos norėtumėte pasigaminti. Tuomet, prieš važiuodami į prekybos centrą, peržvelkite jau turimus produktus ir užsirašykite, ko gali prireikti. Užsirašykite ingredientus tiksliais kiekiais, kaip nurodyta receptuose.
Nesvarbu, ar ruošiate maistą savaitei, ar tik kelioms dienoms, svarbu įsitikinti, kad plane yra kiekviena maisto produktų grupė. Maistingos mitybos plane turėtų būti įvairūs, kokybiški maisto produktai – vaisiai, šviežios ir ankštinės daržovės, mėsa, žuvis ir pan.
Taip pat svarbu organizmą prisotinti pakankamu kiekiu skysčių, todėl rekomenduojama ne tik reguliariai gerti vandenį, bet ir valgyti sriubas. Pavyzdžiui, aštri sriuba gali būti puikus pasirinkimas. Laikant sriubą sandariai šaldytuve, ji nepraras aromato, sodraus skonio. Tad kaskart ją pasišildę, aprūpinsite organizmą skysčiais ir naudingais vitaminais bei mineralais.
Atsižvelgę į aukščiau minėtus patarimus, ne tik sutaupysite laiko, pinigų, bet ir prisotinsite organizmą visomis reikalingomis medžiagomis bei prisidėsite prie tvaraus gyvenimo būdo. Patiekalų gaminimą paverskite maloniu ritualu tiek sau, tiek šeimos nariams. Ieškokite įkvėpimo internete, gardinkite receptus mėgstamais produktais ir prieskoniais. Tokiu būdu maisto ruošimas gali tapti smagia veikla.