Paradoksalu, bet net ir ilgėjant dienoms bei šylant orams nemaža dalis mūsų susiduria su energijos stoka. Ji gali būti susijusi su įvairiais veiksniais, įskaitant vitaminų trūkumą, sumažėjusį fizinį aktyvumą ar netinkamą mitybą. Ką daryti, kad šį pavasarį būtume žvalesni ir sveikesni?
Nuo užsitęsusio nuovargio iki nugaros skausmų
Nors šaltesniais metų mėnesiais paprastai jaučiamės mažiau energingi, pavasarį, nepaisant šiltesnių orų, energijos neretai vis tiek pritrūksta. Viena iš priežasčių – vitamino D trūkumas, kuris atsiranda dėl mažesnio saulės šviesos kiekio žiemą. Ši medžiaga svarbi ne tik organizmo funkcijoms palaikyti, bet ir bendrai savijautai puoselėti. Vitamino D trūkumas yra siejamas ne tik su vangumu, padažnėjusiomis infekcijomis, depresija, negyjančiomis žaizdomis, bet ir pablogėjusiu kalcio įsisavinimu ar nugaros skausmais.
Nors dažnai vitamino D stoka organizme yra atstatoma papildų pagalba, jo kiekį padidinti galime ir kiek pakoregavę savo mitybą. Norint pagerinti sveikatą, į maisto racioną vertėtų įtraukti daugiau riebios žuvies, kiaušinių trynių ar jautienos kepenėlių.
Technologijos, kurios didina motyvaciją ir skatina judėti
Ne paslaptis, kad žiemos laikotarpiu daugiau laiko praleidžiame namuose ir būname mažiau aktyvūs. Dėl to atėjus pavasariui gali būti sunkiau įsitraukti į naują rutiną ir pradėti daugiau judėti. Tačiau, kaip teigia „Huawei“ produktų mokymų vadovė Lietuvoje Urtė Eidžiūnaitė, išmaniosios technologijos šioje situacijoje gali tapti nepamainomais pagalbininkais.
„Dauguma išmaniųjų laikrodžių leidžia vartotojams nusistatyti asmeninius sporto tikslus ir net siunčia priminimus, kada tarp darbų vertėtų padaryti pertrauką ir šiek tiek pajudėti. Be šių funkcijų, pavyzdžiui, „Huawei“ išmanieji įrenginiai taip pat padeda stebėti širdies ritmą, miego kokybę, bendrą fizinės būklės lygį bei pateikia įžvalgas, kurios leidžia aktyvią veiklą prie kasdienybės pritaikyti taip, kad ji būtų kuo naudingesnė. Toks grįžtamasis ryšys padeda išlaikyti motyvaciją, o kartu gerina nuotaiką ir bendrą savijautą“, – sako U. Eidžiūnaitė.
Kaip maitintis pavasarį, kad atgautume jėgas?
Norint pavasarį turėti daugiau energijos, svarbu subalansuoti savo mitybą. Žiemos mitybos įpročiai – sunkesnis maistas ir mažiau šviežių produktų – šiltuoju metų laiku nebėra tinkami, nes organizmas pradeda norėti lengvesnių, vitaminais praturtintų patiekalų.
Pavasarį naudinga valgyti daugiau lapinių žalumynų, pavyzdžiui, gražgarsčių, romaninių ar raudonųjų salotų. Juose ne tik mažai kalorijų, bet ir gausu vitaminų A ir K, kurie padeda palaikyti sveiką odą ir normalią kraujo krešėjimo funkciją. Šie žalumynai taip pat yra puikus folio rūgšties šaltinis, kuris labai svarbus ląstelių atsinaujinimui. Į kasdienius patiekalus taip pat vertėtų įtraukti morkų, kuriose gausu vitamino A ir antioksidantų bei žirnių, kuriuose yra organizmui naudingų C bei B vitaminų. Ruošiant salotas, jas naudinga paskaninti ridikėliais – jie padeda detoksikuoti kepenis – ir šviežiomis mėtomis, kurios gali sušvelninti sezoninių alergijų simptomus.