• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 15 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nustebinkite savo skonio receptorius: vasarą pagrilinkite šviežut šviežutėlį moliūgą

2023-07-24
Aktualijos, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Moliūgai / asociatyvi Freepik nuotr.

Moliūgai / asociatyvi Freepik nuotr.

Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo Lietuvos ūkiuose ir atsidūrė parduotuvių lentynose. Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės yra ypač paklausios ir vos pasirodžiusios naujienos netrunka nugulti į pirkėjų krepšelius. Moliūgas būna ypač perkamas, mat yra nebrangus ir itin universalus.

 

„Sezoninės daržovės ir vaisiai vasarą sudaro didelę pirkėjų krepšelio dalį. Gausus jų asortimentas netgi koreguoja įpročius – šiltuoju metų laiku pirkėjai į parduotuves užsuka dažniau, kad namuose Lietuvos ūkininkų užaugintų gėrybių visuomet turėtų pačių šviežiausių. Daug dėmesio visad susilaukia naujienos, todėl aktyviai dirbame su vietos tiekėjais, kad pirmieji jų pasiūlytume pirkėjams. Ir štai dar liepos pabaigoje galime pasiūlyti šviežių, Lietuvoje užaugintų moliūgų už patrauklią kainą – 1,59 eur/kg“, – sako V. Budrienė.

 

Nauda – ir akims, ir žarnynui

 

Moliūgai savo populiarumo piko sulaukia rudenį, kai ir lietuviai jais puošia namus artėjant Helovinui. Tačiau jie vertingi ne tik kaip dekoracija, bet ir kaip naudingų medžiagų šaltinis.

 

„Iki“ darbuotoja Jolanta Sabaitienė įvardija net kelias priežastis, kodėl moliūgus reikėtų įtraukti į savo mitybą.

 

„Apie šią daržovę gana dažnai prisimename tik prieš lapkričio pirmąją, o gaila. Apie moliūgą verta prisiminti daug dažniau, nes jis turi daug privalumų. Jame mažai kalorijų, todėl jis puikus pasirinkimas prižiūrintiems savo svorį. Moliūguose yra daug vertingų medžiagų: mikroelementų (pavyzdžiui, magnio, cinko, kalio), vitaminų (A, B2, C) ir skaidulų“, – vardija J. Sabaitienė.

 

Naudos yra ir daugiau. Moliūguose yra labai daug karotinoidų – beta karoteno net daugiau nei morkose. O liuteinas ir zeaksantinas veikia tarsi vidiniai saulės akiniai, saugantys tinklainę nuo UV spindulių. Moliūgai taip pat gali padėti tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Ši daržovė žarnyne veikia kaip šepetėlis.

 

„Be oranžinio minkštimo, moliūguose taip pat yra labai skanių bei naudingų sėklų. Jos dažnai neįvertinamos ir tiesiog išmetamos į šiukšlių dėžę, tačiau tai didelė klaida. Moliūgų sėklose yra labai daug magnio, reikalingo tinkamam nervų ir kraujotakos sistemų funkcionavimui, fosforo, būtino mūsų kaulams, taip pat cinko, gerinančio odos būklę, ir B grupės vitaminų.  Tačiau mineralai – dar ne viskas. Moliūgų sėklose taip pat yra omega-3 ir 6 polinesočiųjų riebalų rūgščių derinio, kuris mažina blogojo cholesterolio kiekį“, – pastebi daržovių žinovė.

 

Moliūgas… ant grilio!

 

Ką pasigaminti iš moliūgo? Ši daržovė ne be reikalo tokia populiari – ji puikiai tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems gaminiams. O svarbiausia – ji yra nebrangi, tad ja mėgautis galima neišlaidaujant.

 

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pastebi, kad dažniausiai iš moliūgų gaminami su vėsesniais orais siejami patiekalai: verdamos sriubos, kepami pyragai, ruošiami įvairūs troškiniai.

 

Tuo tarpu vasarą verta pasinaudoti tuo, jog grilio sezonas dabar – pačiame įkarštyje. V. Juodkazienė siūlo ant grotelių pakepti tiek moliūgo minkštimą, tiek ir jo sėklas. Taip nešvaistysite pinigų, sunaudosite visą nusipirktą daržovę, o šeimą ar svečius nustebinsite sveikais, mažai kaloringais, skaniais ir nebrangiais užkandžiais.

 

Salotos su grilintu moliūgu, špinatais ir feta bei apelsinų padažu

 

Reikės: 100 g špinatų, 200 g moliūgo, 150 g vyšninių pomidorų, 1 nedidelio raudonojo svogūno, 150 g fetos sūrio, 2 šaukštų moliūgų sėklų, 0,5 šaukšto aliejaus, žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių

 

Padažui: 3 šaukštų aliejaus, 0,5 šaukšto obuolių sidro acto, 2 šaukštų šviežiai spaustų apelsinų sulčių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

 

Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Moliūgą supjaustykite riekelėmis, nulupkite odelę, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite čili dribsniais. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol suminkštės – prireiks maždaug 5 minučių vienai pusei. Atvėsinkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais. Lėkštėje išdėliokite špinatus, moliūgą, supjaustytus vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytą svogūną ir fetos kubelius. Sumaišykite padažo ingredientus. Salotas užpilkite padažu ir pabarstykite skrudintomis moliūgų sėklomis. Patiekite iš karto.

 

Grilintos moliūgų sėklos dviem būdais

 

Reikės: žalių moliūgų sėklų, kelių šlakelių alyvuogių aliejaus, druskos

 

I variantui: tarkuoto parmezano sūrio

II variantui: 2 šaukštelių rudojo cukraus, 1 šaukštelio čili miltelių, 1 šaukštelio česnako miltelių, 1 šaukštelio svogūnų miltelių, 1/4 šaukštelio rūkytos paprikos, žiupsnelis kajeno pipirų

 

Gaminame: moliūgų sėklas nuplaukite rėtyje ir gerai nudžiovinkite. Sudėkite jas į dubenį su alyvuogių aliejumi ir šiek tiek druskos. Kepkite sėklas ketaus keptuvėje kepsninėje arba orkaitėje, kol jos taps auksinės spalvos – maždaug 10 minučių. Išimkite iš keptuvės, sudėkite į dubenėlį ir dar šiltas pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu, jeigu gaminate pagal pirmąjį variantą.

 

Jeigu renkatės antrą, kol sėklos keps, sumaišykite visus ingredientus. Trimis ketvirtadaliais mišinio pabarstykite apkeptas sėklas ir grąžinkite į keptuvę ar orkaitę dar 5 minutėms. Tuomet išimkite, apibarstykite likusiu mišiniu ir mėgaukitės.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų
Rugsėjo 16–22 dienomis – Europos judumo savaitė Marijampolėje!
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Marijampolėje pavogtas automobilio katalizatorius

Kultūra

Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų
Šakių viešojoje bibliotekoje – tarptautinė raštingumo diena
Vasara su kinu baigėsi filmu apie pasaulinio lygio pianistę Mūzą Rubackytę
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

„Sūduva B“ sužaidė lygiosiomis Alytuje
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės tinklinio maratoną laimėjo „Blykstė“
Kazlų Rūdoje – LKL ir NKL patirties turintis naujokas iš Prienų bei šansas vietiniam jaunuoliui
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurė – „Niekur nežaidę“ futbolininkų rankose

Politika

Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas
Vilkaviškyje viešėjo Nyderlandų Karalystės ambasadorius
Darbą pradėjo administracijos direktoriaus pavaduotoja

Įdomu

Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius
Nuo odos priežiūros iki vidinės ramybės: ką turite žinoti apie grožį brandžiame amžiuje?
Sukčių pinklės: kodėl jaunimui gėda prisipažinti tapus apgavystės auka?

Verslas

Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis
Į ugdymo įstaigas sugrįžusius moksleivius sutinka atnaujintos erdvės
Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus