Daugeliui žinoma, jog iš Italijos kilę makaronai palaipsniui per prekybos kelius paplito po visą Europą. Ne išimtis – ir Lietuva: lietuviškoje virtuvėje jie seniai tapę plačiai naudojamu pigiu ingredientu.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog šiais laikais esant gausiam makaronų pasirinkimui svarbu atkreipti dėmesį į tuos, kurie sveikatai palankesni. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, tai, kad šio produkto populiarumas neslopsta, rodo ir pastoviai augantys pardavimai. O išties maistingu, bet pigiu makaronų patiekalu galite pasimėgauti pasigaminę vištienos kreminiame padaže su sraigtiniais „Fusilli“ makaronais – viską greitai paruošite vienoje keptuvėje.
Viskas priklauso nuo miltų
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad makaronai – tai kompleksinių angliavandenių šaltinis. Tačiau, gydytojos teigimu, nors šis produktas ir nepasižymi didele gausa mineralinių medžiagų, juose galima rasti kalio, kalcio, magnio, geležies, o kai kuriose rūšyse – cinko.
„Nereikėtų laikytis nuostatos, kad makaronai negali egzistuoti sveikatai palankioje mityboje. Juos tikrai galima įtraukti į savo racioną, tačiau visuomet reikėtų atsižvelgti į tai, iš ko jie gaminami. Pavyzdžiui, jei makaronai yra viso grūdo, pagaminti iš kietagrūdžių kviečių, grikių ar praturtinti špinatais bei burokėliais – tai jie išties tampa maistingesni. O kai kuriais atvejais tokie praturtinti makaronai gali atstoti kruopas tiems, kurie jų paprastai nemėgsta ar bendrai nėra linkę valgyti“, – sako dr. E. Gavelienė.
Sveikatai palankiausia valgyti ne daugiau kaip 2 kartus per savaitę
Gydytoja dietologė teigia, kad įtraukiant makaronus į sveikatai palankią mitybą taip pat nevertėtų pamiršti ir saiko principo, mat juos geriausia valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę, o tam tikrų ligų kamuojami žmonės savo mitybos racione turėtų jų skanauti dar rečiau ar net vengti.
„Sergantys celiakija arba neceliakinį jautrumą glitimui turintys žmonės turėtų nevalgyti kvietinių, ruginių ar kitų glitimo turinčių makaronų. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kaip makaronai pagaminti. Pavyzdžiui, sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie itališkai dar vadinami „al dente“. Tokiu būdu pagaminti makaronai neturės itin aukšto glikeminio indekso, o tai reiškia, kad cukraus lygio kėlimas kraujyje vyksta lėčiau. Be to, tokiu būdu ilgiau išsilaiko ir sotumo jausmas“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Svarbiausia – makaronų paviršiaus šiurkštumas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad makaronų patiekalų skoniui didelę įtaką daro jos tekstūra: ji lemia, kiek aromatingas ir skanus bus makaronų patiekalas, kurio gamyboje naudojamas dar ir pasirinktas padažas: „Rinkitės makaronus, kurių paviršius yra šiek tiek šiurkštus ir rupus. Tokia tekstūra padeda padažams geriau prikibti prie makaronų, todėl patiekalas tampa aromatingesnis ir skanesnis“, – teigia prekybos tinklo ekspertė.
8 kartais išaugę pardavimai
O. Suchočeva pastebi, kad pastaraisiais metais tam tikrų makaronų rūšių pardavimai išaugo nuo 5 iki 40 proc.: dėl ilgo galiojimo laiko, pigumo ir greito paruošimo jie yra patogus ir prieinamas pasirinkimas užimtiems ir skubantiems žmonėms, ieškantiems sotaus patiekalo.
„Žmonės įprato daugiau gaminti namuose, o patiekalai iš makaronų, kaip žinia, dažniausiai yra išties nesunkiai ir pigiaiparuošiami. Pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai“, – atkreipia dėmesį prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė.
Ekspertė taip pat primena, jog pigiai įsigyjant makaronų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Pasigaminkite vienos keptuvės pietų – gausiai prieskoniais pagardinta kreminė vištiena su „Fusilli“ makaronais buspigus, skanus ir sveikatai palankus patiekalas visai šeimai.
RECEPTAS
Vištiena kreminiame padaže su „Fusilli“ makaronais
Vištienai reikės:
1 v. š. maltos paprikos prieskonių;
1 v. š. džiovinto raudonėlio;
1 v. š. džiovinto čiobrelio;
0,5 v. š. česnako prieskonių;
0,5 v. š. druskos – valgomoji druska „Rimi Basic“, 0,39 € / 1 kg;
0,25 v. š. maltų juodųjų pipirų;
1,25 kg vištienos šlaunelių be kaulų (4-5 šlaunelės) – viščiukų šlaunelių mėsa be kaulų ir odos „Rimi“, 2,99 € / 500 g;
2 v. š. aliejaus kepimui;
1 vnt. svogūno, supjaustyto kubeliais;
2 vnt. skiltelių smulkinto česnako;
355 g „Fusilli“ makaronų;
355 ml daržovių sultinio arba vandens;
120 ml grietinėlės – pasterizuota grietinėlė „Rimi“, 30 % rieb., 0,99 € / 200 ml;
30 g sviesto;
60 g parmezano.
Gaminimo eiga:
- Į nedidelį dubenėlį suberkite maltą papriką, džiovintą raudonėlį, džiovintus čiobrelius, česnako prieskonius, druską ir pipirus. Sumaišykite.
- Vištienos šlauneles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tada gausiai įtrinkite abi puses prieskonių mišiniu.
- Įkaitinkite didelę gilią keptuvę ant vidutinės ugnies ir įpilkite kepimo aliejaus. Sudėkite prieskoniais pagardintas vištienos šlauneles ir kepkite, kol paruduos, maždaug 5 minutes. Apverskite ir pakartokite kepimą iš kitos pusės. Išimkite vištieną iš keptuvės.
- Sumažinkite kaitrą iki silpnos ir sudėkite svogūną bei česnaką. Kepkite, kol svogūnai taps permatomi, apie 3 minutes.
- Į keptuvę supilkite makaronus ir daržovių sultinį arba vandenį ir gerai išmaišykite. Grąžinkite vištieną į keptuvę ir sudėkite ją į makaronus.
- Uždenkite keptuvę dangčiu, padidinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo ir leiskite sultiniui visiškai užvirti. Tada sumažinkite kaitrą iki mažos. Virkite apie 15 minučių arba kol didžioji dalis sultinio įsigers.
- Maždaug po 15 minučių makaronai turėtų būti minkšti, o didžioji dalis sultinio arba vandens turėtų būti susigėrę, tačiau keptuvėje vis dar bus šiek tiek padažo. Išimkite vištieną iš keptuvės.
- Į keptuvę supilkite grietinėlę ir sviestą. Išmaišykite ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol sviestas ištirps, o grietinėlė įkais.
- Suberkite parmezaną ir išmaišykite.
- Galiausiai grąžinkite vištieną į keptuvę. Jei norite, papuoškite petražolėmis.
Skanaus!