• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 2 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Startavo duonos ir obuolių išsaugojimo iniciatyva: nurinktas apleistas šimtametis sodas

2024-09-13
Aktualijos, Marijampolė, Naujienos
Laikas: 2 min skaitymo
A A
Maisto bankas“ su partneriu „Mantinga“ inicijavo projektą „Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė“

Maisto bankas“ su partneriu „Mantinga“ inicijavo projektą „Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė“ / Labdaros ir paramos fondo „Maistas bankas” nuotr.

Per metus gamybos ir prekybos sektoriuose Lietuvoje prarandama daugiau nei 1101 tona obuolių, tai rodo Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktas tyrimas. Į šį skaičių nepatenka galybė šalyje egzistuojančių nuosavų kiemų su obelimis, apleistų sodų, kuriuose taip pat kiekvieną rudenį krenta ir pūna obuoliai.

Artėjant kovos su maisto švaistymu dienai, „Maisto bankas“ su partneriu „Mantinga“ inicijavo projektą „Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė“ – iš apleisto sodo nurinko tūkstančius obuolių ir išvirė obuolienę, kuria pagardins duoną. Projektu siekama atkreipti dėmesį į maisto švaistymo problemą.

Pirmą kartą Lietuvoje vykstantis projektas išskirtinis netikėta partneryste.

Į šalia Marijampolės esantį apleistą šimtametį sodą rinkti obuolių atvyko, ne nuolatiniai „Maisto banko“ savanoriai, o vienos didžiausių maisto gamybos įmonių „Mantinga“ komanda – vadovai bei darbuotojai. Ši komanda, kartu su „Maisto banko“ bei Marijampolės profesinio rengimo centro specialistų ir moksleivių pagalba įgyvendino visą maisto išsaugojimo procesą – nuo obuolių surinkimo, lupimo, pjaustymo, virimo iki jau paruošto naujo produkto išpilstymo į stiklainius. Išvirta obuolienė bus perduota stokojantiems žmonėms.

„Šiame apleistame senovinių „Antaninių“ obelų sode surinkta daugiau nei tona  obuolių – visi jie per kelias dienas būtų tiesiog supuvę, o dabar gavo antrą šansą tapti maistu. O daugybės sodų, paliktų medžių nuosavuose kiemuose, obelų, augančių tiesiog laukuose, mes net nematome, sunku įsivaizduoti, kokie kiekiai obuolių kiekvieną rudenį ten pūna. Tai puikiai atspindi visą maisto švaistymo problemą – dažnai kiekvienas mūsų matome tik nedidelius kiekius išmetamo maisto: keli obuoliai, supelijusi duonos riekelė ar šaukštas likusių ryžių, atrodytų nieko tokio, tačiau viskas susideda.

Pasaulyje išmetama trečdalis viso užauginamo ir pagaminamo maisto, o tai kenkia aplinkai, prarandama galimybė padėti stokojantiems. Negalime užsimerkti – kiekvienas obuolys, kiekviena duonos riekelė skaitosi. Juk tai ne tik maistui pūnant susidarančios šiltnamio efektą sukeliančios dujos, tai ir maistui užauginti veltui išeikvojami tūkstančiai litrų vandens, šimtai darbo valandų, alinami žemės plotai“, – sako „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Skaičiuojama, jog išmetus kilogramą obuolių (maždaug penkis obuolius) kartu veltui iššvaistoma ir 4800 litrų vandens – išgeriant 2 litrus per dieną su tokiu kiekiu žmogus galėtų išgyventi beveik 6 metus.

Neatsitiktinai iniciatyvos pavadinime minima ir duona – obuolienę bus kviečiama ragauti su duona, kuri neatitinka pardavimų standartų, todėl galėtų virsti atlieka. Šiuo atveju duona bus taip pat išsaugota ir panaudota kilniam tikslui.

„Kaip verslui, kurio pagrindinė veikla yra maisto produktų gamyba, mums itin svarbi maisto švaistymo tema.

Pirmiausia, pradedame patys nuo savęs: gamybos procese mažiname šalutinių produktų kiekį, pavyzdžiui, kiek įmanoma į gamybos procesą grąžiname tešlos atraižas, trupinius. Lygiai taip pat atsakingai elgiamės su nestandartine produkcija, kuri yra lygiai tokia pat kokybiška, skani, tinkama valgyti kaip ir parduodama – ją perduodame tokioms organizacijoms kaip „Maisto bankas“, – sako „Mantinga Group“ generalinis direktorius Mantas Agentas.

– Simboliškai prie šios iniciatyvos prisidedame ne tik kaip savanoriai, bet ir kviesime obuolienę ragauti su mūsų pagaminta standartų neatitinkančia duona. Mums, lietuviams, duona yra brangi – ji ne tik maitina – ji mus ir telkia, skatina dalintis su šalia esančiu. Norisi, kad ši iniciatyva paliestų gyventojus ir paskatintų pagalvoti – koks kiekvienas kąsnis yra svarbus ir ar tikrai nieko negalime kiekvienas padaryti, kad maistas būtų maistu, o ne atlieka?“.

Pasitinkant kovos su maisto švaistymu dieną rugsėjo 27 dieną 11 val. Marijampolės miesto aikštėje „Maisto bankas“ ir „Mantinga“ kvies miesto gyventojus paragauti obuolienės ir duonos iš perteklinės produkcijos ir įvertinti nuo išmetimo išsaugoto maisto skonį.

Šaltinis: Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas"
Žymos: Maisto bankasMantas AgentasMarijampolės profesinio rengimo centrasSimonas GurevičiusUAB MantingaŽemės ūkio minsterija
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Bartninkų medų žinojo Lenkijos karaliai, kryžiuočių ordino magistrai ir Vokietijos imperatoriai
Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Situacija kartojasi: į ligoninę Kaune paguldytas šiais metais gimęs kūdikis

Kultūra

Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Dviejų parodų šventė Marijampolėje – meno kalba apie tapatybę ir jungtis

Sportas

LFF FPRO Taurės turnyre Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ komandos kelionė baigėsi aštuntfinalyje
„Sūduva“ įveikė aštuntfinalio barjerą
„Sūduvos“ kelyje – patyrusių žaidėjų turintis ir beveik nepraleidžiantis „Tauras“
Judanti bendruomenė: Marijampolės savivaldybėje praūžė Sporto savaitė 2025

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Bendrųjų reikalų skyrius
Kalvarijos savivaldybėje surengtas tarpinstitucinis pasitarimas
Europos Parlamente jau penktus metus iš eilės bus minimos sovietų vykdytų tremčių metinės bei skaitomos ištremtųjų pavardės
Šakių rajone lankėsi Sveikatos apsaugos ministrė

Įdomu

Laukiniai gyvūnai mieste – kas atlygins padarytą žalą?
Caras skelbė Vilnių Lietuvos sostine
Kaip finansiškai pasiruošti šeimos pagausėjimui: ekspertės patarimai
Nelaukiamiausia vasaros dalis – uodai: atskleidė, kodėl vienus puola labiau nei kitus

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų
Marijampolėje diskutuota apie skaitmeninį ugdymą: nuo dirbtinio intelekto iki išplėstos realybės sprendimų

Turizmas

Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus