• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 23 liepos
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Tradiciniai patiekalai pavasarį – ir lengvesni, ir skanesni

2017-04-01
Gyvenimas
Laikas: 5 min skaitymo
A A

Atėjus pavasariui imame galvoti apie liesesnį maistą, nes rūpinamės savo savijauta ir figūra. Tačiau nepulkite maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai gaminamus iš riebios ir sočios mėsos, gaminti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus, pavyzdžiui liesesnę mėsą.

Žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovčevič, net ir sukdamasi prie grilio, labai dažnai siūlo gaminti liesesnius patiekalus ir jiems naudoti liesesnę mėsą – pavyzdžiui, smulkintą vištieną. Mūsų šalyje iš maltos mėsos dažniausiai gaminami kotletai, kibinai, įvairūs kukuliai, balandėliai, o jų įdarui naudojamas kiaulienos faršas. Tačiau Halina teigia, kad net ir šiems tradiciniams patiekalams tinka malta vištiena, jei ji tinkamai paruošta.

Gaminti iš maltos vištienos geriau dėl kelių dalykų: visų pirma, tai liesesnė mėsa, o pavasarį daugelis susirūpina figūra ir dietomis. Antra, vištiena yra geriau virškinamas produktas, todėl maltos vištienos patiekalai tinka tiems, kas turi skrandžio problemų. Be to, iš maltos vištienos taip pat patogu gaminti patiekalus vaikams, kurie dar patys negali gerai sukramtyti mėsos.

Halina Bovševič pasakoja, kad sultingumas bei patiekalų skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies gaminsite –vištienos filė ar šlaunelių mėsos. Smulkinta šlaunelių mėsa yra šiek tiek riebesnė, labiau tinkanti kepamiems patiekalams, be to, jos išraiškingesnis skonis. Ji tinkama, pavyzdžiui, kibinams, įvairioms tortilijoms ar koldūnams įdaryti, na o pačiai vištienai pagardinti tinka ne tik tradiciniai prieskoniai, bet ir egzotiškieji, tokie kaip šafranas.

Pati šefė labai mėgsta gaminti chinkalius, kurie yra su maltos vištienos įdaru – labiau dietiniu, taip pat chačapuri.

Na, o smulkinta vištienos filė – yra šiek tiek sausesnė, be to, yra liesesnė už šlaunelių mėsą. Tiesa, gaminant iš vištienos filė, ji pataria daugiau naudoti padažų. Smulkinta vištienos filė geriau formuojama, geriau sulimpa, tad tinkama gaminti įvairius kukulius, taip pat zrazus.

Halina neslepia, kad mėgsta ir eksperimentuoti, iš smulkintos vištienos ji gamina net keksiukus:

„Receptas labai paprastas: į vištieną reikia įdėti smulkiai pjaustytų cukinijų, paprikų, kitų daržovių, kurias turite, taip pat įpilti grietinėlės, įdėti krakmolo. Pati masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tuomet sudėti ją į keksiukų formeles. Kepti orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje 15-20 min. Tokius keksiukus galite valgyti ir karštus, ir jau atvėsusius, o prie jų labai tiks įvairūs padažai ir salotos. Pats paprasčiausias padažas – iš trintų žolelių ir alyvuogių aliejaus. Tereikia sutrinti turimas prieskonines žoleles, įpilti alyvuogių aliejaus, įspausti citrinos, įpjaustyti česnako, įdėti druskos ir pipirų. Viską išmaišę patiekite šalia keksiukų,“ – teigia Halina.

Kitas populiarus ir mėgstamas patiekalas – liulia kebabai, kuriuos ji taip pat siūlo gaminti iš smulkintos vištienos. Ruošiant masę reikėtų nepamiršti įdėti kiaušinio, grietinėlės ir labai gerai išmušti pačią masę. Tuomet ji geriau laikysis ant iešmelio. Į pačią masę galite įdėti ir smulkinto svogūno, geriau sumalto. Ant iešmelių suformuotus lulia kebabus Halina kepa arba orkaitėje, padėjusi ant sviestinio popieriaus ir įjungusi grilio rėžimą, arba ant grilio. Dalindamasi patirtimi, grilio meistrė pasakoja apie naujovę – specialius silikoninius kepimo kilimėlius, dedamus ant grilio, tai priemonė, padedanti iškepti ne tik liulia kebabus, bet ir mėsainius, daržoves.

Užsukus svečiams virtuvės šefė gamina arba Kijevo kotletus, arba zrazus, na o kibinai – patiekalas, kuris yra labai praktiškas. Jis lengvai gaminamas, galima paruošti įvairius įdarus, juos galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų pagamina daugiau ir paskui užšaldo.

Kitas patiekalas, kurį Halina siūlo pasigaminti – vištienos kukuliai. Tai gan paprastas, tradicinis patiekalas, tačiau kas kartą jį galima paruošti vis kitaip.

Halinos Bovševič receptai šiam pavasariui

  1. Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale

4 porcijų kukuliams paruošti reikės:

450 g smulkintos vištienos filė
1 vnt. svogūno
1 vnt. saldžios raudonos paprikos
3 vnt. didelių morkų
50 g sviesto
200 g grietinėlės
2 vnt. kiaušinių
Poros riekelių batono
20 g šviežių čiobrelių (jei neturite, tiks ir džiovinti)
Druska, pipirai

Gaminame kukulius:

Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15-20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.

  1. Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Kibinų tešlai paruošti reikės:

500 g miltų
1/2 arb. šaukštelio druskos
250 g šalto sviesto
200 g grietinės
2 didelių kiaušinių

Vištienos įdarui paruošti reikės:

450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos
2 vnt. didelių svogūnų
1 valgomojo šaukšto sviesto
125 ml vandens arba sultinio
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų grietinės
Maltų juodųjų pipirų

Kibinų  paviršiui  reikės:

1 didelio kiaušinio

Gaminame kibinus:

Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30-40 minučių į šaldytuvą.

Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukus, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185 C įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol gražiai apskrus.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolės apskrities policija pasipildė naujais pareigūnais
Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai
„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Marijampolės savivaldybėje mirė krautuvą vairavęs vyras

Kultūra

Vasaros šventė Gudeliuose nuskambėjo su pramogomis ir šypsenomis
Kazlų Rūdoje – paroda, skirta neseniai anapilin iškeliavusios dr. Aldonos Vasiliauskienės jubiliejui paminėti
Ypatingas savaitgalis Želsvoje – skambėjo „VasarOK“ šventė
Vasaros šventės Pajevonyje ir Gražiškiuose subūrė bendruomenes

Sportas

Vilkaviškyje įvyko tradicinis šachmatų turnyras
Vilkaviškio atletų pasiekimai Alytaus lengvosios atletikos čempionate
Rungtynės su „Riteriais“ baigėsi lygiosiomis
„Perlą Go“ papildė „Omegos-Tauro-LSU“ marškinėlius vilkėjęs jaunuolis

Politika

EK siūlo mažinti bendrųjų žemės ūkio ir žuvininkystės politikų finansavimą
Marijampolės regionas imasi aktyvių veiksmų investicijoms pritraukti: kuriamos naujos galimybės verslui
Kauno PPA rūmų atstovai lankėsi Šakių rajono savivaldybėje
Šakių rajone baigėsi rajonų vadovų susitikimų ciklas seniūnijose

Įdomu

Dažniausiai užduodami klausimai apie gyvūnų globą
Saugu tik atrodo: UV spinduliai veikia net pro debesis ir stiklą
Kaip paskatinti save ir kitus gerti daugiau vandens?
Strazdanos vasarą: kodėl jų padaugėja ir kaip prižiūrėti savo odą?

Verslas

Siūloma svarstyti įvesti sankcijas prekybos tinklo „Mere“ savininkams
Lietuva – tarp greičiausiai inovacijose augančių ES šalių
Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos
Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams

Mokslas ir studijos

Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai
Jau galima teikti prašymus nemokamam mokinių maitinimui ir būtinoms reikmėms įsigyti
Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijoje išlydėta 74-oji abiturientų laida
Brandos atestatai įteikti VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientams

Turizmas

Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Stovyklautojams laikas ugdyti naujus įpročius – vieno dalyko stovyklavietėse gali nelikti
Miškininkai kviečia pažinti miškų paslaptis: daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus