• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 4 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Triušiena, aviena, antiena – nepelnytai primirštos, nepaprastai gardžios ir naudingos

2017-04-05
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
A A

Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau iki šiol vartojama gana santūriai. Mitybos specialistai sako, kad mūsų tautiečiai be reikalo yra tokie atsargūs, nes ir iš šių mėsos rūšių galima paruošti puikių patiekalų. O be to jos turi ir daug sveikatai naudingų savybių.

Tinklaraščio apie maistą MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad tokį atsargų požiūrį į kai kurias mėsos rūšis galėjo lemti keletas priežasčių.

„Dažnai įsivaizduojama, kad ėrieną, avieną ar triušieną paruošti bus sudėtinga ir ilgai truks, baiminamasi specifinio mėsos kvapo. Tačiau jei viską darysite teisingai, neužtruksite ir pasigaminsite puikių patiekalų bei praturtinsite savo racioną“, – sakė I. Juciūtė.

Pasak jos, pavarčius senas receptų knygas, akivaizdu, kad ten dominuoja aviena – ir būten ji, o ne kiauliena anksčiau buvo pagrindinė mėsa. Gal ir nenuostabu, nes avienos mėsa ypač vertinga, ji daug sveikesnė – žmogaus organizmas pasisavina ne tiek daug avienos riebalų, kaip kiaulienos.

Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad avieną ypač aktualu valgyti vaikams ir vyresniems žmonėms.

„Avienoje gausu fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o jos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Avieną naudinga valgyti ir norint išvengti diabeto, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą. Šioje mėsoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, B grupės vitaminų, o taip pat – karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko“, – vardijo specialistė.

„Vertingiausia avienos mėsa yra nugarinė, šonkauliai. Iš kumpio visada puikiai pavyksta plovas, troškiniai, kibinai. Renkantis erieną, reikėtų rinktis kuo jaunesnio gyvulio mėsą, kuri nebeik neturi kvapo. Artėjant šiltajam metų sezonui, aktualūs ėrienos šonkauliai, kurie lengvai ruošiami ir labai skanūs. Avienai marinuoti labiausiai tiks rozmarinai, citrinos, kalendros, česnakai“, – patarimais dalijosi tinklaraštininkė.

Tuo tarpu triušiena, pasak D. Markauskaitės, yra laikoma ypač naudinga sveikatai mėsa, ją net rekomenduojama įtraukti į kūdikių racioną. Triušienoje ypač gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Tad, vėlgi, ji labai tinkama ir vyresnio amžiaus žmonėms. Triušio mėsą valgyti itin sveika, todėl ji rekomenduojama sergantiems onkologinėmis ligomis.

Vienas svarbus dalykas – prieš ruošiant triušieną ją reikia pamirkykite šaltame vandenyje 2–3 val.

„Turiu puikų troškinto triušio receptą, kuriuo ir pasidalinsiu. Triušį supjaustykite gabalais, apvoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Tada į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais. Užpilkite 150 g  konservuotų pomidorų, įdėkite arbatinį šaukšteliu kario pastos, šliūkštelkite trečdalį puodelio balto vyno. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais. Uždengus dangčiu dėkite į iki 190 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir troškinkite 1,5 val. Bus nuostabu, apsilaižysite pirštukus!“, – garantavo MaistoKlubas.lt autorė.

Antiena, pasak D. Markauskaitės nėra laikoma itin sveika mėsa, nes turi nemažai riebalų. Tačiau anties mėsoje gausu folio rūgšties, kuri ypač reikalinga besilaukiančioms moterims. Be to, ją vertina gurmaniškų patiekalų mėgėjai.

Centriniame Kauno turguje šviežia mėsa prekiaujančių prekybininkų pastebėjimai apie aptariamų mėsos rūšių pirkimo įpročius rodo, kad žmonės yra susipažinę su triušienos, avienos ar antienos savybėmis ir žino apie jų naudą, tačiau perka saikingai.

„Triušieną daugiausia perka mamos, mažiems vaikams arba senjorai. Sako, sveikiau maitintis reikia, kiaulienos „nepavežam“ jau. Panašiai yra ir su ėriena, aviena. Tiesa, jos dar labiau ieško vasarą, kai nori išsikepti šonkauliukų ar tradicinių kaukazietiškų šašlykų. Antis perka Kalėdoms ar Velykoms kepti ir dėti ant stalo, kaip išskirtinį dalyką“, – pasakojo kalbinti prekiautojai.

Tiesa, daugelis jų svarstė, kad tokiu būdu žmonės tarsi pavėluoja savimi rūpintis.

„Rūpinasi jau tada, kai sveikata ne per geriausia. Bet reikėtų ir profilaktiškai galvoti apie sveikesnį maistą, kol dar jauni, kad išsaugotų tą sveiktą ilgiau“, – svarstė prekybininkai.

Dietologė Daiva Markauskaitė pritarė jų išsakytoms mintims teigdama, kad rūpintis sveikata reikėtų ne tik tada, kai ji sušlubuoja.

„Taip, mes sakome, kad štai, vienas ar kitas produktas tinka kažkuriai labiau pažeidžiamai grupei, kaip vaikai, ar senoliai. Tačiau, žinoma, būtų dvigubai puiku, jei žmonės iš anksto rūpintųsi savo sveikata, rinktųsi kuo sveikatai naudingesnius produktus,  sveikesnį gyvenimo būdą ir tokiu būdu iš anksto užkirstų kelią daugeliui negalavimų“, – linkėjo mitybos specialistė.

Su vynu ir konservuotais pomidorais troškintas triušis

Patiekalui reikės:

  • Triušio
  • 0.5 arb. šaukštelio druskos
  • Pipirų
  • 3 šaukštai miltų
  • 0.5 arb. šaukštelio paprikos miltelių
  • 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
  • 1/3 puodelio balto vyno
  • Arb. Šaukštelis kario pastos
  • Morka
  • Svogūnas
  • Saliero stiebas
  • 150 g konservuotų pomidorų savo sultyse
  • Arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • Čiobrelių

Triušį supjaustykite gabalais ir apvoliokite miltuose.

Apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus.

Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite  konservuotais pomidorais, kario pasta, baltu vynu. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengus dangčiu dėkite į 190C orkaitę ir troškinkite 1.5 val. Skanaus.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Padėkokime tiems, kurie kasdien dalija širdies šilumą – kviečiama išrinkti laimėtojus „Gerumo angelams“
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas
Trečiadienis pažymėtas neblaivių vairuotojų sulaikymu prie vairo

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
„Spindulio“ kino teatras kviečia kino po atviru dangumi sezoną uždaryti su Agnės Marcinkevičiūtės filmu „Mūza“
500 kg bulvių skusiančios Linos Ingos Stankaitytės klausimas: „Kas lieka, kai dingsta visi vaidmenys?“
Marijampolėje – pasiruošimas „Kultūros dienoms 2025“: apsilankė festivalio meno vadovė Kamilė Zaveckaitė

Sportas

Naujausia informacija apie Roko Jokubaičio traumą
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos „Sporto centro Taurė‘ 2025“ ketvirtą etapą laimėjo Mantas Martinaitis ir Laurynas Beliauskas
„Sporto naktis“ sugrįžta: jau šeštąjį kartą kviečia sporto entuziastus priimti iššūkį
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Šiauliuose

Politika

Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas
Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Marijampolės meras P. Isoda visiškai išteisintas „čekiukų“ byloje
Kviečiama deleguoti atstovus į Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybą

Įdomu

Kada būtina kviesti policiją, o kada pakanka užpildyti deklaraciją?
Vaikai kelyje itin pažeidžiami: 2 iš 3 dviračiu ir paspirtuku važiuoja be apsaugos priemonių
Darbdaviai nori darbuotojų, bet vyresniems trūksta šansų: kur spraga?
Tyrimas parodė, ko darbuotojai iš tiesų tikisi iš darbdavio: vien motyvuojančio atlyginimo nebepakanka

Verslas

Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse
UAB „Gulbelė“ pradėjo naujos krautuvės statybas Kazlų Rūdoje

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas
Studentams su negalia – finansinė parama
Marijampolės meno mokykla – erdvi, saugi ir įkvepianti kūryba
Naujų mokslo metų pradžia paminėta Vilkaviškio rajono mokyklose

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus