• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 26 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žiemą ant stalo karaliauja vištiena

2016-02-13
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Su malonumu prisimename šiltą vasarą ir iškylas gamtoje, kurios neatsiejamos nuo skanių ant grilio keptų patiekalų. Tačiau kepti ant grilio populiaru ne tik vasarą: skanią traškią mėsytę net ir žiemos metu galime pasigaminti namuose, naudodami orkaites, specialiai pritaikytas keptuves ar stalo grilius, o esant šiltesniam orui – mielai sukamės prie kepsninės lauke.

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pasakoja, kad lietuviai ne tik dažniau kepa ant grilio, pamažu formuojasi ir kepimo ant grilio tradicijos mūsų šalyje. Vis daugiau žmonių domisi, kokius produktus, kaip teisingai ir įdomiau iškepti.

„Maisto gaminimo tendencijos rodo, kad kepti ant grilio populiaru visus metus: pažvelkite į įvairius žiemos renginius ar šventes, juose visuomet rasite maisto, kepto ant laužo ar kepsninės, na, o vis šiltėjantis oras žiemą neretai išvilioja mus į lauką ir savaitgaliais praleisti laiką gamtoje ar sodyboje bei pasimėgauti grilio patiekalais,“ – pasakoja jau dešimtmetį Lietuvoje veikiančios asociacijos prezidentas.

Grilio meistras, kalbėdamas apie įvairius kepimo būdus, pasakoja, kad jei vasarą dažnai kepame ant kepsninių naudodami iešmus ar groteles, tai žiemą pasirinkimas iš tiesų įvairus: išlieka visi įprasti kepimo ant grilio būdai lauke, o namuose mėsą grilinti galima ir ant specialios keptuvės su rifliuotu paviršiumi, taip pat orkaitėje įjungus specialų grilio režimą ar stalo griliuose. Anot J.Kaminsko, naudojamos ir specialios plokštumos, skirtos orkaitėms ar elektrinėms viryklėms, arba elektrinės kepimo plokštumos, pastatomos bet kur. Tačiau stalo griliai – vis dar naujovė Lietuvoje, mat mūsų šalies gyventojams vis dar trūksta informacijos apie tai, kaip juos naudoti ir ką juose galima kepti.

Kad kepti ant grilio vis populiariau, parodė ir AB Vilniaus paukštynas užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, per kurią paaiškėjo, kad vasaros sezonu kas penktas Lietuvos gyventojas bent kartą per savaitę maistą kepa ant ugnies (grilio, grotelių, šašlykinės ir pan.), ketvirtadalis – kartą per dvi savaites.

Vasaros metu dažniausiai kepama kiauliena – ją kepa net 89 proc. bent kartą per mėnesį kepančių ant ugnies respondentų. Tačiau žiemą kiauliena užleidžia vietą vištienai – ją šaltuoju metų laiku kepa 84 proc. bent kartą per mėnesį kepančių mėsą respondentų, kiaulieną – rečiau. Šaltuoju sezonu mėsa dažniausiai kepama orkaitėje – taip atsakė 49 proc. kepančių mėsą šaltuoju metų laiku bent kartą per mėnesį respondentų, arba keptuvėje – 41 proc., o stalo grilį renkasi vos 1 proc.

Įvairius vištienos produktus gaminančios AB Vilniaus paukštynas generalinis direktorius Gintaras Martinkus teigia, kad marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai jau keletą metų auga.

„Paskutinius trejus metus marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai auga apie trečdalį kasmet. Nors visai neseniai kepti ant grilio buvo populiaru tik vasarą, dabar tiek vasarą, tiek žiemą griliui paruošti produktai tiesiog šluojami: jei vasarą populiaresni vištienos šašlykai, įvairios viščiuko dalys (sparneliai, blauzdelės), žiemą vis dar mėgiamas visas marinuotas viščiukas, taip pat šviežios dešrelės iš faršo bei specialiame įpakavime orkaitei skirti marinuoti produktai,” – teigia G.Martinkus.

Paukštyno vadovas tikina, kad tiek Vakarų šalyse, tiek Skandinavijoje grilis namuose – įprastas kepimo būdas, o jei oras leidžia – grilinama lauke. Kai kuriose šalyse žiemos metu net galima pamatyti iš balkonų ar terasų kylantį dūmelį – gaminama skani vakarienė ant grilio.

„Kai spūsteli šaltukas, prie grilio norisi praleisti kuo mažiau laiko. Vištiena iškepa pakankamai greitai, todėl žiemą ji dažniau ir kepama, antra – ji yra liesesnė mėsa, todėl galvojantys apie svorį ir sveikumą, dažniau renkasi šią mėsą, trečia – ją galima labai įvairiai paruošti, ji priima įvairiausių skonių marinatus ir prie jos dera įvairūs garnyrai, – dalinasi grilio meistras Juozas Kaminskas, – Kepdami ant grilio žiemą tiek lauke, tiek namuose nebijokite eksperimentuoti: tiesiog kepkite, ieškokite naujų būdų, skonių, juk vasaros sezoną galima pratęsti ir grilinti visus metus“.

Apklausą apie lietuvių grilinimo įpročius atliko rinkos tyrimų bendrovė UAB „Spinter tyrimai“. Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Omnibus metodu atlikta 2015 m. spalio mėn., apklausta per 1000 respondentų iš visos Lietuvos, kurių amžius – 18-75 metų.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Atnaujinamas skubiosios medicinos skyrius: daugiau erdvės, technologijų ir efektyvumo
Festivalio „Kultūros dienos“ finalas – „Cinema Paradiso“
Iš Dariaus ir Girėno stadiono – su dar 1 tašku

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Festivalio „Kultūros dienos“ finalas – „Cinema Paradiso“
Kazlų Rūdos savivaldybės gyventojus lankė ELVIS autobusiukas
Istorija, kurios negalime pamiršti

Sportas

Iš Dariaus ir Girėno stadiono – su dar 1 tašku
Kučiauskas šakiškiams vadovaus aštuntą sezoną iš eilės
„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Savanorystė – tai jauno žmogaus kelionė, kurioje jis mokosi, atranda ir keičiasi
Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus