• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 21 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žiemą nepelnytai pamirštama maisto sudėtinė dalis: gelbsti virškinimui ir reguliuoja cholesterolį

2024-02-03
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Duonos gaminiai

Duonos gaminiai / asociatyvi Freepik nuotr.

Maistinės skaidulos – įvairios augalinės kilmės medžiagos, kurių pagrindinė funkcija – padėti organizmo virškinimo sistemai. Ši savotiška žarnyno „šluota“ ne tik saugo nuo vidurių užkietėjimo, bet ir mažina cukraus kiekį kraujyje. Dietologų teigimu, nors maiste nuolat turėtų būti pakankamai skaidulų, ypač žiemą, šis ingredientas dažnai yra nepelnytai pamirštamas.

Pasak gydytojos dietologės Justinos Linauskaitės-Kekės, skaidulos – tai tokios augalinių maisto produktų dalys, kurių žarnynas negali visiškai suskaidyti. Švieži vaisiai, daržovės ir uogos su odele, taip pat sėklos, riešutai bei viso grūdo produktai – pagrindiniai skaidulų šaltiniai.

Kuo svarbus maistinių skaidulų poveikis organizmui

Dietologės teigimu, skaidulos yra svarbios ne tik žarnyno veiklai. Jos padeda išvengti maisto ir kenksmingų medžiagų užsistovėjimo žarnyne bei vidurių užkietėjimo, taip pat yra ir pagrindinis antioksidantų šaltinis, prisideda prie cholesterolio kiekio kraujyje reguliavimo.

„Įprastai išskiriamos dvi skaidulų rūšys – tirpiosios ir netirpiosios. Pirmosios reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, užlaiko maisto medžiagas skrandyje, taip užtikrindamos ilgesnį sotumo jausmą bei mažina cholesterolio kiekį. Tirpiųjų skaidulų gausu kopūstinėse daržovėse, pupelėse, špinatuose, obuoliuose, avižiniuose dribsniuose. Netirpių skaidulų galima rasti žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose, sėklose, vaisių žievelėje, kviečių sėlenose. Pastarosios skaidulos keliauja virškinamuoju traktu, reguliuoja jo pH bei gerina toksinų pasišalinimą iš organizmo“, – teigia gydytoja dietologė.

Pašnekovės teigimu, išskiriama ir dar viena skaidulų rūšis – fermentuojamosios skaidulos arba prebiotikai, kurie neretai yra vadinami maistu žarnyno gerosioms bakterijoms. Jas vartojant atkuriama normali žarnyno mikroflora.

„Žarnyno mikrobiotos balansas, t. y. pakankamas kiekis gerųjų bakterijų, yra labai svarbus tinkamai virškinamojo trakto funkcijai, medžiagų pasisavinimui, imunitetui bei nervinei sistemai. Organizme trūkstant skaidulinių medžiagų, dažniausiai sutrinka virškinimas: atsiranda sunkumo jausmas, jaučiamas vidurių užkietėjimas. Kartu su nesubalansuota mityba, sočiųjų riebalų ir transriebalų pertekliumi, skaidulų trūkumas gali lemti ir hipercholesterolemiją – cholesterolio padidėjimą kraujyje“, – sako dietologė.

Skaidulomis turtingoje duonoje – daugiau baltymų

Anot J. Linauskaitės-Kekės, įvairūs tyrimai rodo, kad lietuviai, ypač žiemą, su įprastu maistu gauna tik maždaug apie pusę reikiamos skaidulų paros normos. Dietologei antrina „Fazer Lietuva“ produktų vystymo specialistė Ieva Žilinskienė, kurios teigimu, pasiekti trūkstamą skaidulų dienos normos kiekį galima renkantis daug skaidulinių medžiagų turinčią duoną.

„Norintiems papildyti mitybą skaidulomis, galima rinktis ne tik juodą, bet ir šviesią duoną. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad jos sudėtyje būtų bent 3 gramai skaidulinių medžiagų 100 gramų produkto – tokią duoną galima įvardinti kaip skaidulų šaltinį. Kuomet skaidulinių medžiagų 100 gramų produkto yra 6 gramai – tai jau yra didelį skaidulų kiekį turintis gaminys. Pavyzdžiui, „Gardėsio“ sėklų duonose – tiek baltoje, tiek juodoje ar sumuštinių yra net 33 proc. įvairių sėklų: saulėgražų, linų sėmenų, moliūgų. Tai yra daug skaidulinių medžiagų turintys produktai“, – pasakoja „Fazer Lietuva“ atstovė.

Pasak I. Žilinskienės, mitybos specialistai teigia, jog palankiausia žmogaus sveikatai yra ruginė duona su viso grūdo miltais, nes joje yra daug vitaminų B ir E, fosforo, cinko, magnio. Šios duonos sudėtyje esančios skaidulos padeda reguliuoti virškinimo trakto veiklą, užtikrina gerą medžiagų apykaitą.

Kaip ir kiek reikėtų suvartoti maistinių skaidulų

Gydytojos dietologės J. Linauskaitės-Kekės teigimu, kadangi skaidulos kaip šluota išvalo virškinamąjį traktą nuo nereikalingų medžiagų, per dieną žmogui rekomenduojama jų suvartoti apie 25–35 gramus. Dietologė pataria kasdien suvalgyti bent po du valgomuosius šaukštus sėklų, 30 gramų riešutų, rinktis viso grūdo produktus (košes, miltus, makaronus, duoną ir jos gaminius). Vaisiai, uogos ir daržovės taip pat turėtų būti kuo įvairesni ir spalvingesni – taip gausime skirtingų, įvairiai organizmą veikiančių skaidulų bei svarbių antioksidantų.

„Iš šviežių augalinės kilmės produktų galime ruošti salotas. Puikus skaidulų šaltinis yra ir šaldytos daržovės, kurias galime troškinti, kepti. Užkandžiaujant, įvairius vaisius ir uogas galima derinti su natūraliu jogurtu, varške ar riešutais, taip pat reikėtų nepamiršti grūdinių košių paskaninti sėklomis, vaisiais, uogomis ar daržovėmis. Svarbiausia yra vadovautis pusės lėkštės taisykle – būtent tiek lėkštėje turėtų būti įvairių augalinės kilmės produktų“, – pabrėžia gydytoja dietologė.

Jos teigimu, svarbu nepamiršti, kad vartojant skaidulų turtingą maistą reikia gerti ir daugiau vandens, nes skaidulos sugeria į save skysčius, išbrinksta ir taip valo organizmą nuo įvairių nešvarumų.

Skaidulomis praturtinta mityba ypač aktuali žiemą

Pasak kepyklos produktų vystymo specialistės I. Žilinskienės, norėdami būti sveiki, ypač žiemą, turėtumėte atkreipti dėmesį į tinkamą mitybą: daug skaidulų turintys produktai turėtų sudaryti maisto raciono pagrindą. Ir jei šviežių daržovių ir vaisių pasiūlą šiek tiek riboja šaltasis metų laikas, tai produktai iš grūdų yra tikrai gera alternatyva.

„Daugiausiai skaidulų galima atrasti viso grūdo duonos produktuose, ypač ruginiuose ar avižiniuose duonos gaminiuose. Skaidulų kiekį padidina ir vis labiau populiarėjantys duonos produktai su papildomais ingredientais, tokiais kaip daržovės, vaisiai, įvairios kruopos, riešutai, sėlenos, avižos. Tokio tipo duonoje skaidulų kiekis 100 gramų produkto gali siekti ir 10 ar daugiau gramų. Todėl per dieną suvalgius keletą riekių tokios viso grūdo rugių ar avižų miltų duonos, suvartojame didelę dalį rekomenduojamos paros skaidulų normos“, – sako įmonės atstovė.

Anot I. Žilinskienės, skaidulų kiekį duonos gaminiuose taip pat gali lemti miltų malimo būdas – kuo jie rupesni, tuo mažiau perdirbti. Dėl to ruginė, rupesnių, viso grūdo miltų duona turi daugiau skaidulų. Be to, tuose duonos gaminiuose, kuriuose yra didesnis skaidulinių medžiagų kiekis, yra mažiau angliavandenių, todėl juose būna ir didesnis baltymų kiekis.

„Vartodami viso grūdo duonos gaminius, žmonės gali ne tik užsitikrinti reikiamą skaidulų kiekį, bet ir gauti daug kitų gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų: mineralų, vitaminų, aminorūgščių ir taip visokeriopai pagerinti savo sveikatą“, – įsitikinusi „Fazer Lietuva“ produktų vystymo specialistė.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Justina Linauskaitė-Kekė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras: ketveri metai pakeitę regiono kultūrą
Dėl sistemos atnaujinimų darbų – laikinai neprieinamos paslaugos gyventojams
Paežerių dvare vyko mokslinė konferencija
Visa Lietuva šoka – Marijampolė šoko kartu!

Kultūra

Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras: ketveri metai pakeitę regiono kultūrą
Paežerių dvare vyko mokslinė konferencija
Visa Lietuva šoka – Marijampolė šoko kartu!
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius

Politika

Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Įdomu

Jūreivių linksmybės geriausiuose prieškario Klaipėdos restoranuose
5 svarbūs patarimai, kaip gabenti šunį automobilyje be streso – išvengsite ir netvarkos, ir baudos
Jonas Jablonskis Marijampolėje: rusų kalba gimnazijoje, o miesto gatvėse – lenkų
Kodėl vairavimui pataria rinktis specialius akinių lęšius: saugumas svarbiausia

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus