• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 21 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

3 jūros gėrybių patiekalai ypatingai savaitgalio vakarienei: paragaukite rizoto, sevičės, troškinio

2022-09-11
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Jūros gėrybės

Jūros gėrybės / įvaizdinė nuotr.

Jūros gėrybių patiekalai dažniausiai asocijuojasi su įvairiomis progomis, tačiau kodėl gi nepasilepinus ir jų nepasigaminus savaitgalio vakarienei? Jūros gėrybių patiekalus gaminti nėra sudėtinga. Svarbiausia žinoti, kokiu metodu ir kiek laiko ruošti skirtingas gėrybes. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies ir jūros gėrybių kategorijos pardavimai nuosekliai auga.

„Tradicinės rūšies žuvys išlieka dažniausiu pirkėjų pasirinkimu. Visgi pastebime, kad lietuviai dairosi ne tokių įprastų rūšių gėrybių: midijų, skraidkalmarių čiuptuvų, plekšnės. O norėdami pirkėjams pasiūlyti įvairesnių rūšių šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvį. Visą rugsėjį žuvies ant ledo vitrinose siūlome juodadėmę menkę“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad pasigaminti ypatingo skonio žuvies ar jūros gėrybių patiekalą paprasta, tik svarbu išmanyti skirtingų jų ruošimo būdų ypatumus.

„Jūros gėrybės bei žuvis – universalūs produktai, kuriuos gaminti galima pačiais įvairiausiais būdais. Jeigu jas valgyti mėgstate žalias, gaminkite sevičę ar ryžių dubenėlius su žalia žuvimi. Tokiu atveju svarbu tinkamai išmarinuoti ingredientus. Jeigu norite labiau tradicinių patiekalų, žuvį ar jūros gėrybes troškinkite, kepkite aliejuje, ant grilio – šiuo atveju reikėtų stebėti jų kepimo laiką. Jeigu ieškote sveikiausio pasirinkimo, gaminkite jas garuose“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi skirtingų jūros gėrybių gaminimo metodų ypatumais.

3 žuvies ir jūros gėrybių ruošimo metodai

Garuose. Žuvies ar jūros gėrybių ruošimas garuose yra vienas iš sveikiausių jų gaminimo metodų. Ruošiant jūros gėrybes garsuose dažniausiai naudojamas paprasčiausias verdantis vanduo. Visgi, jeigu norite, kad patiekalas įgautų dar stipresnio skonio, galima naudoti ir sultinį, vandenį gardinti įvairiausiais prieskoniais. Šiam gaminimo metodui puikiai tinka menkė, tilapija, ešerys. Dažniausiai šios rūšies žuvies gabalėliams išsigarinti prireiks apie 10 minučių, priklausomai nuo jų dydžio. V. Juodkazienė, garinant žuvį pataria garų puodo dangčio dažnai nekilnoti. Ar žuvis paruošta teisingai geriausia yra patikrinti jau pasibaigus rekomenduojamam garinimo laikui, mat dažnai darinėdami dangtį išleisite dalį garų.

Keptuvėje. Kepimui riebaluose – svieste ar aliejuje – labiausiai tinka ne tokios riebios žuvys bei jūros gėrybės, todėl pasirinkus šį metodą lašišos, upėtakio geriau nenaudoti. Kepimui puikiai tinka menkė, juodasis paltusas, kitos baltosios žuvys, krevetės, kalmarai. Dar vienas svarbus dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, prieš kepant žuvį niekada jos nedėti į neįkaitintą keptuvę. Įdėję žuvį į keptuvę, naudodami plačią mentelę įsitikinkite, kad ji neprilipo. Paprastai žuvies gabalėliai keptuvėje turėtų iškepti per 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Kad žuvis iškeptų vienodai, prieš kepdami stenkitės ją supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais.

Grilyje. Kepimas ant grotelių žuviai ir jūros gėrybėms suteikia dūmų skonį ir traškią tekstūrą. Geriausiai šis metodas tinka mėsingesnėms žuvims, supjaustytoms į kepsnius arba kepamoms su odele. Prieš kepant žuvį ir jūros gėrybes, jų reikėtų nepamiršti patepti alyvuogių aliejumi. Taip jos kepant ant grotelių neprilips. Norėdami gėrybėms suteikti papildomo aromato, kepkite jas ant grotelių naudodami kedro pliauską. Ši suteiks dar ypatingesnio skonio.

„Iki“ dalijasi ir trimis skirtingais žuvies ir jūros gėrybių receptais – nuo rizoto iki sevičės.

Jūros gėrybių rizotas

Jums reikės:

250 g Arborio ryžių

40 ml alyvuogių aliejaus

100 g tarkuotų morkų

50 g susmulkintų svogūnų

2 išspaustų česnako skiltelių

200 g midijų

300 g krevečių

150 g išvalytų kalmarų

100 g smulkintų pomidorų

100 ml pomidorų tyrės

1 a. š. druskos

½ a. š. šviežiai maltų

įvairių spalvų pipirų

800 ml daržovių sultinio

2 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, 3 minutes pakepinkite svogūnus, suberkite tarkuotas morkas ir kepkite dar 3–4 minutes. Įspauskite česnakus ir vis pamaišydami kepkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Į keptuvę sudėkite kalmarus bei ryžius ir maišydami kepkite 2–3 minutes. Įpilkite 200 ml daržovių sultinio ir viską troškinkite vidutinėje kaitroje, kol ryžiai sugers beveik visą skystį.

Vis įpildami po truputį sultinio troškinkite patiekalą 10 minučių. Galiausiai sudėkite midijas, krevetes bei pomidorų tyrę ir 5 minutes patroškinkite ir nukelkite keptuvę nuo kaitros. Suberkite smulkintus pomidorus, pagardinkite rizotą druska, pipirais bei šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir prieš ragaudami leiskite kelias minutes pastovėti.

Sevičė su krevetėmis

Jums reikės:

500 g išvalytų krevečių

300 ml šviežiai spaustų žaliųjų

citrinų sulčių

150 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. agavų sirupo

100 g raudonųjų svogūnų

200 g pomidorų

200 g žaliųjų paprikų

1 Chalapos aitriosios paprikos

2 v. š. smulkintų petražolių lapelių

1 v. š. smulkintų kalendrų lapelių

½ a. š. druskos

¼ a. š. maltų pipirų

Gaminame:

Krevečių uodegėles pamerkite į verdančio vandens puodą ir pavirkite 40 sekundžių, kol jos lengvai paraus. Nusunkite krevetes ir atvėsinkite jas ledo šaltumo vandenyje, tada nupilkite vandenį ir palikite krevetes išdžiūti. Į kitą didesnį indą supilkite citrinų bei žaliųjų citrinų sultis, įpilkite alyvuogių aliejaus bei agavų sirupo, viską gerai sumaišykite ir tuomet sudėkite krevetes.

Mišinį apvyniokite plastikine plėvele ir padėkite indą 20 minučių į šaldytuvą. Tada supjaustykite svogūnus, pomidorus ir paprikas kubeliais. Chalapos aitriąją papriką perpjaukite perpus, pašalinkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Iš šaldytuvo išimkite indą su krevetėmis, į jį sudėkite smulkintus svogūnus, pomidorus, paprikas bei Chalapos aitriąją papriką, po to – petražolių ir kalendros lapelius. Pagardinkite druska ir pipirais, viską gerai išmaišykite, vėl padėkite indą į šaldytuvą dar 10 minučių ir patiekite.

Tunų troškinys su makaronais

Jums reikės:

300 g makaronų (vamzdelių)

300 ml riebios grietinėlės

200 g maskarponės

100 g tarkuoto Ementalio sūrio

1 a. š. druskos

¼ a. š. pipirų

320 g konservuotų nusunktų tunų

200 g konservuotų nusunktų kukurūzų

100 g mažųjų špinatų

50 g saulėje džiovintų pomidorų

150 g vyšninių pomidorų

½ a. š. šviežių čiobrelių lapelių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Keptuvėje pakaitinkite grietinėlę, įmaišykite Ementalio sūrį ir maskarponę, pagardinkite padažą druska bei pipirais ir nukelkite keptuvę nuo viryklės. Į troškinimui skirtą indą supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite virtus makaronus, supilkite padažą. Sudėkite visus likusius ingredientus, pamaišykite ir pašaukite indą į įkaitintą orkaitę. Troškinkite 10 minučių.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Teismui perduota byla dėl nužudymo Vilkaviškio rajone
Jau šį penktadienį miesto laukia technologijų šventė READY4TECH
Gavaltuvoje nužudytas pusamžis vyras

Kultūra

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Lenkijos chorų pamokos: trijų Lietuvos vadovių „Erasmus+“ kelionė į chorinės kultūros širdį
Iškilmingai paminėtos knygnešio Petro Kriaučiūno gimimo metinės
Šakiuose paminėta Vyresnio amžiaus žmonių savaitė

Sportas

Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Finalo pakartojime – Žukausko trigubas dublis ir Vilkaviškyje pervažiuoti čempionai
„Vytis-VDU“ išsivežė dramatišką pergalę iš Palangos
Be Pukelio ir Užupio žaidę marijampoliečiai palaužė klydusią Jurbarko ekipą

Politika

Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės
Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Vicemerei Daivai Riklienei – Mykolo Romerio universiteto padėka už bendradarbiavimą

Įdomu

Pirmoji receptų knyga Lietuvoje išleista dar XX a. pradžioje
Ekspertas paaiškino, kodėl dar mokykloje įgytas įprotis sportuoti yra tiek pat svarbus, kiek kasdienis dantų valymas
Judėjimas be barjerų: kaip mobilios rampos tyliai palaiko pasaulio ritmą
Senųjų Šakių gyventojų susisiekimas su Kaunu ar Vilkaviškiu

Verslas

Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija
Suvirinimo aparatai ir energijos sąnaudos

Mokslas ir studijos

Jau šį penktadienį miesto laukia technologijų šventė READY4TECH
Marijampolėje – 7-oji Klimato savaitė
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija

Turizmas

Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus