• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 23 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

5 minutės darbo ir tik 2 pigūs ingredientai: atskleidė geriausią būdą, kaip iškepti populiariausią žuvį Lietuvoje

2024-08-18
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Lašiša

Lašiša / asociatyvi Freepik nuotr.

Išskirtiniu skoniu pasižyminti lašiša yra žuvis, kurią lietuviai valgo vis dažniau – jos patiekalai garuoja ne tik restoranuose, bet ir namuose.

Iš tiesų ji jau tapusi pačiu mėgstamiausiu produktu žuvies skyriuje, atskleidžia Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos atstovė. Ir nors skonis, nauda organizmui bei nuolat skelbiamos akcijos lašišai lemia, kad ji jau tapusi įprasta meniu dalimi daugeliui lietuvių, ne visada pavyksta šią žuvį tobulai. Todėl verta išbandyti lašišos kepimą druskos plutoje – ji kaskart bus aromatinga, sultinga ir ypač skani.

Idealios mitybos atveju žuvis mūsų lėkštėse turėtų atsirasti maždaug 2-3 kartus per savaitę. Ar lietuviai šios rekomendacijos paiso? Galima pasidžiaugti, kad situacija palaipsniui gerėja, sako G. Kitovė.

„Žuvies pardavimai nuosekliai auga, ir šie metai tik patvirtina taisyklę. Per pirmus septynis mėnesius šviežios žuvies lietuviai nupirko dešimtadaliu daugiau. Labai populiarūs yra karpiai, upėtakiai, šamai, tačiau karalienės karūna jau ne vienerius metus iš eilės tenka lašišai. Specialistai giria jos poveikį organizmui, vaikams patinka, kad joje beveik nėra kaulų, o net paprasčiausiai paruošta sukuria gurmanišką patiekalą. Lašiša puikiai tinka ne tik kasdieniams lengviems pietums, bet ir romantiškai vakarienei ar draugų šventei. Juolab, kad sumaniai apsiperkant net ir išlaidauti nereikės – savaitgalį pasinaudoję akcija lašišai, skanų patiekalą paruošite sutaupydami ir laiko, ir pinigų“, – sako G. Kitovė.

Lašiša vertinama ne tik dėl to, kad iš jos lengva paruošti gardžių patiekalų, bet ir dėl daugybės sveikatai naudingų medžiagų, įskaitant:

Omega-3 riebalų rūgštis. Lašiša yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos širdies, smegenų ir akių sveikatai, šaltinis.

Baltymus. Aukštos kokybės baltymai yra būtini organizmo audinių statybai ir atstatymui.

Vitaminus ir mineralus. Šioje žuvyje yra B grupės vitaminų (pvz., B12, niacino, B6), vitamino D ir mineralų, tokių kaip selenas, magnis ir jodas.

Antioksidantus. Lašišos mėsoje yra antioksidacinių savybių turinčių medžiagų, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais ir apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Tad beliks tik skaniai lašišą paruošti, kad džiaugtųsi tiek skonio receptoriai, tiek organizmas, tiek ir piniginė. Ypač pravers receptas, kuris leis žuvį iškepti su minimaliomis pastangomis. Skyrus 5 minutes paruošimui, lašišos net nereikės prižiūrėti ir stovėti prie viryklės ar kepsninės.

Kodėl verta kepti lašišą druskoje

Lašiša – riebi, skani, sultinga žuvis, tačiau kartais kepant ji linkusi išsausėti. Nuo to apsidrausti galima įvyniojant žuvį į foliją ar kepimo popierių. Tačiau galima panaudoti ir paprasčiausią druską.

Ne be reikalo lašišą, užklotą sodriu druskos sluoksniu, kepa ir žymiausi pasaulio šefai. Toks metodas turi daug privalumų – jis nereikalauja daug darbo, reikia vos kelių paprasčiausių ingredientų, o žuvis būna sultinga ir neriebi. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, taip kepama lašiša neišsausėja, kaip kartais nutinka ruošiant kitais būdais, ir jai paruošti net nereikės jokių riebalų.

„Šiame recepte druska tampa natūraliu barjeru, kuris lašišoje sulaikys drėgmę, skonį, aromatą. Tikrai nereikia baimintis, kad žuvis bus per sūri. Iš pradžių druskos mišinys bus drėgnas, o kepant išdžius, todėl druska pluta neįsigers į pačią mėsą“, – pažymi „Iki“ maisto gamybos žinovė.

Lašiša patraukli ir tuo, kad šios žuvies mėsa pati savaime yra skani, todėl nereikia daug priedų, kurie pabrėžtų natūralų skonį ir aromatą. Pasak G. Urbonavičiūtės, šiam receptui visiškai pakanka tik druskos, tačiau lašišą galima paskaninti ir šviežiais žalumynais, pavyzdžiui, krapais, petražolėmis, ir keliomis šviežios citrinos riekelėmis. Toks patiekalas bus gaivus, vasariškas ir atrodys įspūdingai.

Druskoje kepta lašiša su šviežiomis žolelėmis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: apie 50 min. (5 min. ruošti ir apie 40-60 min. kepti)

Reikės: 1 šviežios skrostos lašišos su galva ir uodega, 2 kg druskos, pipirų. Taip pat papildomai, jeigu norite: šviežių krapų, šviežių petražolių, rozmarinų, 1 citrinos, 1 česnako skiltelės.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę arba kepsninę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite pakankamai didelį kepimo indą, kad jame tilptų žuvis ir nesiliestų prie šonų.
Žuvį iš vidaus ir išorės patrinkite pipirais. Jei norite, į jos pilvą pridėkite šviežių žalumynų, citrinos skiltelių, česnako, nors žuvis bus skani ir be šių priedų.
Kepimo indo dugną išklokite maždaug 1,5 cm druskos sluoksniu. Ant jo padėkite žuvį ir ją visą gausiai užklokite druska, kad nesimatytų nė trupučio odos. Druską lengvai apipurkškite vandeniu. Arba, kad druska būtų lengviau užkloti žuvį, ją iš pradžių sumaišykite su šiek tiek vandens, kad gautumėte į drėgną smėlį panašų mišinį ir juo aplipdykite žuvį.
Kepkite apie 40-60 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio. Leiskite pravėsti, tuomet įpjaukite druskos plutą ir nuimkite nuo žuvies, taip pat nulupkite odą. Skanu taip iškeptą lašišą valgyti tiek karštą, tiek šaltą.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Gintarė Kitovė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolėje dėl briedžio apvirto „Maximos“ sunkvežimis
Šansas Lietuvos teisėjui: 27-erių marijampolietis pretenduoja patekti į Eurolygą
„Bėgam už Marijampolę“ renginio metu bus laikinai ribojamas eismas
Iš užsienio grįžusiems ar atostogaujantiems vaikams rengiama vasaros stovykla

Kultūra

Paskirtos skatinamosios premijos Vilkaviškio rajono savivaldybės mokiniams ir jų mokytojams
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Marijampolės šurmuliavo respublikinis jaunimo gyvo garso grupių festivalis „Jaunas pavasaris 2025“
Šakiuose vyksta 61-ojo tarptautinio festivalio Poezijos pavasaris renginiai

Sportas

Šansas Lietuvos teisėjui: 27-erių marijampolietis pretenduoja patekti į Eurolygą
Plaukiam už Marijampolę – net kitoje pasaulio pusėje!
Vilkaviškyje surengtos pavasario kroso pirmenybės trenerio Vaclovo Miliausko atminimo taurei laimėti
Marijampolėje – išskirtinis vizitas: krepšinio legendos pagerbė sporto istoriją ir įkvėpė jaunimą

Politika

Marijampolės savivaldybės atstovai lankėsi MTEC
Vilkaviškio rajono savivaldybėje lankėsi Alytaus regioninės karo komendantūros atstovai
Marijampolėje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Inga Ruginienė
Šakių rajono NVO tarybos posėdyje – dėmesys pasirengimui krizėms ir stipresniam bendradarbiavimui

Įdomu

Kaip tinkamai persodinti pomidorus į šiltnamį?
Neišgeriantiems reikiamo vandens kiekio pasiūlė išeitį
Kūno šveitikliai: ar tikrai būtini jūsų odos priežiūros rutinoje?
Krovinių pervežimas Lietuvoje: viskas, ką turi žinoti prieš užsakydamas

Verslas

Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje

Mokslas ir studijos

Paskirtos skatinamosios premijos Vilkaviškio rajono savivaldybės mokiniams ir jų mokytojams
Vilkaviškyje surengtos pavasario kroso pirmenybės trenerio Vaclovo Miliausko atminimo taurei laimėti
R. Popovienė: pradedame spręsti įtemptų birželių mokyklose problemą, trumpės mokslo metai, rekomenduojama reguliuoti mokymosi krūvį
Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos stadione vyko orientavimosi renginys vaikams

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus