• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 10 gegužės
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Aguonpienio ledai arba „panna cotta“ – pagarba tradicijoms ir duoklė kūrybiškumui

2022-12-23
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Aguonų sėklos @ asociatyvi nuotrauka

Aguonų sėklos @ asociatyvi nuotrauka

Dabar jau sunku pasakyti, kodėl aguonpienis tapo neatsiejamu Kūčių vakarienės patiekalu, tačiau iki šių dienų tradicijoms atiduodame pagarbą ir kartą per metus malame trapias sėklytes, kad patiektume ant stalo aguonpienį. Vis dėlto, tradicijų galima laikytis ir kūrybiškai – paverskite aguonpienį ledais ar „panna cotta“. 

Nuo Azijos iki Amerikos, nuo šumerų, egiptiečių iki graikų ir romėnų – aguonų sėklos tūkstantmečiais yra naudojamos kaip vaistas ir maistas. Šiandien tai dažnas įvairių kepinių pagardas, tačiau per didžiąsias metų šventes mūsų krašte aguonoms tenka ypatingas dėmesys.

„Aguonų asortimente turime nuolat, jos paklausios visus metus – juk tai populiarus ingredientas kulinarijoje. Tačiau gruodžio mėnesį šių sėklyčių pardavimai šauna į viršų apie 35 kartus palyginti su pardavimų vidurkiu kitais mėnesiais. Akivaizdu, jog šiuo laikotarpiu aguonos įsigyjamos ne tik kepiniams, bet ir vienam svarbiausių Kūčių vakarienės patiekalų“, – sako Marius Tilmantas, prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.

 

Išgauti naudą sveikatai tapo paprasta

 

Iki didžiųjų švenčių aguonpienis yra itin retas svečias ant stalo, nors mitybos specialistai jį pataria prisiminti dažniau nei kartą per metus – aguonos yra mineralų, mikroelementų bei kitų sveikatai naudingų maistinių medžiagų lobynas. Jose yra geležies, fosforo, vario, kalcio, omega-6 riebalų rūgščių, netirpių skaidulų. Jos nuo seno naudotos gydyti virškinamojo trakto sutrikimus, stiprinti kraują, kaulus ir jungiamuosius audinius, malšinti nerimą ir gydyti miego sutrikimus. Tiesa, kad organizmas įsisavintų kuo daugiau naudingų medžiagų iš aguonų, jas reikia sumalti – kad būtų pažeistas sėklos apvalkas, saugantis joje esančias maistingąsias medžiagas būsimam augalui.

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė, pastebi, kad senovėje aguonpienio gaminimas buvo sudėtingas procesas, reikalaujantis nemažai fizinių pastangų, mat šias smulkias ir kietas sėklas tekdavo rankomis trinti grūstuvėse, vėliau į pagalbą pasitelktos mechaninės mėsmalės – aguonos būdavo daug kartų permalamos.

„Aguonų sėklų apvalkalas labai kietas, siekiant jį suminkštinti, aguonos mirkomos skystyje bent keletą valandų, o kad išskirtų aliejų ir pieną, senesniais laikais reikėdavo labai pasistengti. Dabar šį darbą lengvai atlieka elektriniai trintuvai, asortimente turime ir jau sumaltų aguonų, todėl nėra kliūčių aguonpienį gaminti dažniau ar lengva ranka su juo eksperimentuoti“, – teigia maisto gamybos ekspertė.

 

Susidorotų net vaikai

 

Net jeigu aguonpienį mėgsta ne visi, bene kiekviena šeima yra bent pamėginusi jį pagaminti pagal tėvų ar senelių pamokymus – vieni mėgstą tirštesnį, kitiems labiau patinka skystesnis, vieni saldina medumi, kiti visai nesaldina.

„Iš tiesų aguonpienis yra labai nesudėtingas, net primityvus patiekalas. Aguonas reikia išmirkyti – geriausiai, palikti išbrinkti per naktį, o tada labai gerai sumalti su vandeniu. Tirštumas reguliuojamas vandens kiekiu, na, o paskaninti aguonpienį galima medumi, cukrumi ar bet kokiu mėgstamu saldikliu, prieskoniais“, – sako specialistė. Kai su aguonpienio gamyba gali susidoroti net vaikai, anot ekspertės, kūrybiškesni ar naujovių išalkę žmonės gali pamėginti apžaisti šį tradicinį patiekalą ir patiekti aguonpienį įdomiau.

 

Aguonpienio ledai

 

Reikės: 2 puodelių riebios grietinėlės, 2 trečdalių puodelio riebesnio pieno, puodelio iki pastos konsistencijos sumaltų aguonų, 5 kiaušinio trynių, 5 šaukštų cukraus.

Gaminame: grietinėlę, pieną ir aguonas sudėkite į prikaistuvį storu dugnu ir užkaitinkite – kai tik pradės virti nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti. Kiaušinio trynius gerai išplakite su cukrumi iki purios masės ir pamažu pilkite atvėsusį grietinėlės, pieno bei aguonų mišinį nuolat maišydami. Jeigu turite ledų gaminimo prietaisą, indą su gauta mase dėkite porai valandų į šaldymo kamerą, o vėliau perpilkite į ledų gaminimo prietaisą. Jeigu specialaus prietaiso neturite, supilstykite masę į silikonines formas ir palikite jose užšalti. Patiekite su šiltu spanguolių padažu ir kūčiukais.

 

Aguonpienio „Panna Cotta“

 

Reikės: puodelio riebios grietinėlės, pusės puodelio tiršto aguonpienio, vanilės ankšties, 50 g. cukraus arba mėgstamo saldiklio pagal skonį, žiupsnelio druskos, 5 g. želatinos.

Gaminame: vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iš vienos ankšties pusės išimkite sėklas ir sumaišykite su cukrumi (arba pasirinktu saldikliu) bei druska. Grietinėlę ir aguonpienį supilkite į prikaistuvį storu dugnu, dėkite kitą pusę vanilės ankšties ir užkaitinkite ant vidutinės kaitros – kai tik užvirs, nuimkite nuo kaitros. Suberkite anksčiau pasiruoštą vanilinį cukrų ir viską suplakite elektriniu plaktuvu bei palikite vėsti. Jei naudojate želatiną grūdeliais, išbrinkinkite ją ir ištirpinkite ant garų vonelės. Supilkite į grietinėlės ir aguonpienio mišinį, gerai išmaišykite ir supilstę į indelius dėkite į šaldytuvą 2-3 valandoms. Patiekite su mėgstamų uogų tyre, mėtų lapeliais ir kūčiukais.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: AguonpienisKalėdosKūčiosKūčiukai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Vilkaviškio autobusų stoties projektas pristatomas Venecijos bienalėje
Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį

Kultūra

Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pagerbtos dvi Sūduvos etninės kultūros puoselėtojos iš Kalvarijos savivaldybės
Marijampolėje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse paaiškėjo trys iš keturių finalininkų

Politika

Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas
R. Juknevičienė: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga nereiškė laisvės visiems europiečiams“

Įdomu

Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies
Investicija, kuri atsiperka: kokybiškos odos priežiūros nauda po metų
Trapecinė skarda ne tik ūkininkams: miestietiškas stogas, kuris nustebins kaimynus

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus