• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 9 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Aguonpienio ledai arba „panna cotta“ – pagarba tradicijoms ir duoklė kūrybiškumui

2022-12-23
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Aguonų sėklos @ asociatyvi nuotrauka

Aguonų sėklos @ asociatyvi nuotrauka

Dabar jau sunku pasakyti, kodėl aguonpienis tapo neatsiejamu Kūčių vakarienės patiekalu, tačiau iki šių dienų tradicijoms atiduodame pagarbą ir kartą per metus malame trapias sėklytes, kad patiektume ant stalo aguonpienį. Vis dėlto, tradicijų galima laikytis ir kūrybiškai – paverskite aguonpienį ledais ar „panna cotta“. 

Nuo Azijos iki Amerikos, nuo šumerų, egiptiečių iki graikų ir romėnų – aguonų sėklos tūkstantmečiais yra naudojamos kaip vaistas ir maistas. Šiandien tai dažnas įvairių kepinių pagardas, tačiau per didžiąsias metų šventes mūsų krašte aguonoms tenka ypatingas dėmesys.

„Aguonų asortimente turime nuolat, jos paklausios visus metus – juk tai populiarus ingredientas kulinarijoje. Tačiau gruodžio mėnesį šių sėklyčių pardavimai šauna į viršų apie 35 kartus palyginti su pardavimų vidurkiu kitais mėnesiais. Akivaizdu, jog šiuo laikotarpiu aguonos įsigyjamos ne tik kepiniams, bet ir vienam svarbiausių Kūčių vakarienės patiekalų“, – sako Marius Tilmantas, prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.

 

Išgauti naudą sveikatai tapo paprasta

 

Iki didžiųjų švenčių aguonpienis yra itin retas svečias ant stalo, nors mitybos specialistai jį pataria prisiminti dažniau nei kartą per metus – aguonos yra mineralų, mikroelementų bei kitų sveikatai naudingų maistinių medžiagų lobynas. Jose yra geležies, fosforo, vario, kalcio, omega-6 riebalų rūgščių, netirpių skaidulų. Jos nuo seno naudotos gydyti virškinamojo trakto sutrikimus, stiprinti kraują, kaulus ir jungiamuosius audinius, malšinti nerimą ir gydyti miego sutrikimus. Tiesa, kad organizmas įsisavintų kuo daugiau naudingų medžiagų iš aguonų, jas reikia sumalti – kad būtų pažeistas sėklos apvalkas, saugantis joje esančias maistingąsias medžiagas būsimam augalui.

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė, pastebi, kad senovėje aguonpienio gaminimas buvo sudėtingas procesas, reikalaujantis nemažai fizinių pastangų, mat šias smulkias ir kietas sėklas tekdavo rankomis trinti grūstuvėse, vėliau į pagalbą pasitelktos mechaninės mėsmalės – aguonos būdavo daug kartų permalamos.

„Aguonų sėklų apvalkalas labai kietas, siekiant jį suminkštinti, aguonos mirkomos skystyje bent keletą valandų, o kad išskirtų aliejų ir pieną, senesniais laikais reikėdavo labai pasistengti. Dabar šį darbą lengvai atlieka elektriniai trintuvai, asortimente turime ir jau sumaltų aguonų, todėl nėra kliūčių aguonpienį gaminti dažniau ar lengva ranka su juo eksperimentuoti“, – teigia maisto gamybos ekspertė.

 

Susidorotų net vaikai

 

Net jeigu aguonpienį mėgsta ne visi, bene kiekviena šeima yra bent pamėginusi jį pagaminti pagal tėvų ar senelių pamokymus – vieni mėgstą tirštesnį, kitiems labiau patinka skystesnis, vieni saldina medumi, kiti visai nesaldina.

„Iš tiesų aguonpienis yra labai nesudėtingas, net primityvus patiekalas. Aguonas reikia išmirkyti – geriausiai, palikti išbrinkti per naktį, o tada labai gerai sumalti su vandeniu. Tirštumas reguliuojamas vandens kiekiu, na, o paskaninti aguonpienį galima medumi, cukrumi ar bet kokiu mėgstamu saldikliu, prieskoniais“, – sako specialistė. Kai su aguonpienio gamyba gali susidoroti net vaikai, anot ekspertės, kūrybiškesni ar naujovių išalkę žmonės gali pamėginti apžaisti šį tradicinį patiekalą ir patiekti aguonpienį įdomiau.

 

Aguonpienio ledai

 

Reikės: 2 puodelių riebios grietinėlės, 2 trečdalių puodelio riebesnio pieno, puodelio iki pastos konsistencijos sumaltų aguonų, 5 kiaušinio trynių, 5 šaukštų cukraus.

Gaminame: grietinėlę, pieną ir aguonas sudėkite į prikaistuvį storu dugnu ir užkaitinkite – kai tik pradės virti nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti. Kiaušinio trynius gerai išplakite su cukrumi iki purios masės ir pamažu pilkite atvėsusį grietinėlės, pieno bei aguonų mišinį nuolat maišydami. Jeigu turite ledų gaminimo prietaisą, indą su gauta mase dėkite porai valandų į šaldymo kamerą, o vėliau perpilkite į ledų gaminimo prietaisą. Jeigu specialaus prietaiso neturite, supilstykite masę į silikonines formas ir palikite jose užšalti. Patiekite su šiltu spanguolių padažu ir kūčiukais.

 

Aguonpienio „Panna Cotta“

 

Reikės: puodelio riebios grietinėlės, pusės puodelio tiršto aguonpienio, vanilės ankšties, 50 g. cukraus arba mėgstamo saldiklio pagal skonį, žiupsnelio druskos, 5 g. želatinos.

Gaminame: vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iš vienos ankšties pusės išimkite sėklas ir sumaišykite su cukrumi (arba pasirinktu saldikliu) bei druska. Grietinėlę ir aguonpienį supilkite į prikaistuvį storu dugnu, dėkite kitą pusę vanilės ankšties ir užkaitinkite ant vidutinės kaitros – kai tik užvirs, nuimkite nuo kaitros. Suberkite anksčiau pasiruoštą vanilinį cukrų ir viską suplakite elektriniu plaktuvu bei palikite vėsti. Jei naudojate želatiną grūdeliais, išbrinkinkite ją ir ištirpinkite ant garų vonelės. Supilkite į grietinėlės ir aguonpienio mišinį, gerai išmaišykite ir supilstę į indelius dėkite į šaldytuvą 2-3 valandoms. Patiekite su mėgstamų uogų tyre, mėtų lapeliais ir kūčiukais.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: AguonpienisKalėdosKūčiosKūčiukai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė
Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?
Kenkėjai lagaminuose: ką reikia žinoti keliaujantiems?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus