• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ar krevetės gali pakeisti paukštieną? Atsako dietistė Indrė Trusovė ir dalijasi šildančios krevečių sriubos receptu

2023-11-25
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Krevetės

Krevetės / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Pasilepinkite krevetėmis bent kartą per savaitę.

Taip pataria dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė. Šiose jūros gėrybėse kokybiškų baltymų daugiau nei jautienoje, vištienoje ar kiaulienoje, o be to – jos labai nesudėtingai paruošiamos ir skanios. Vis tik mitybos specialistė atkreipia dėmesį į tai, jog krevetes lėkštėje turi lydėti žalios daržovės, o valgant šį produktą svarbiausia – saikas.

Krevetės laikomos liesų baltymų koncentru, jose yra visas komplektas devynių nepakeičiamųjų amino rūgščių, kurių organizmas pats nepasigamina ir gauna tik su maistu, bei gausybė organizmo sveikatai naudingų medžiagų.

„Tiek krevetės, tiek kitos jūrų gėrybės, praturtina mūsų organizmą mineralais, vitaminais, jose gausu kalcio, seleno, jodo, omega-3 rūgščių, vitamino D. Tai labai maistingas ir sveikatai palankus produktas, kurį tikrai verta įtraukti į mitybą, tačiau kartu labai svarbu paisyti saiko“, – pabrėžia dietistė I. Trusovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad krevečių nereikėtų laikyti kitų baltymų šaltinių pakaitalu ir mėginti jomis keisti paukštieną, raudoną mėsą ar baltymų gausius augalinius produktus. Besirūpinančius sveika mityba žmones šis produktas vilioja mažu riebalų kiekiu, be to, krevetės yra ir lengvai virškinamas maistas, tačiau dėl jose esančio išties didelio baltymų kiekio, krevetės gali sukelti organizmui baltyminį šoką, jeigu suvalgysime per daug ar vartosime per dažnai. Pasak dietistės, į tai ypač svarbu atkreipti dėmesį krevetes ragaujant pirmąkart – reikėtų paragauti nedidelį kiekį ir stebėti, kaip reaguoja organizmas.

„Be to, svarbu žinoti, jog kaip ir visose jūros gėrybėse, krevetėse yra nemažai cholesterolio – nors jis vadinamasis „geruoju“, su šiuo produktu turėtų būti atsargūs tie, kas turi problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio. Na, o žmonėms, kurie neturi tokių sveikatos sutrikimų ar nėra alergiški, tikrai rekomenduoju praturtinti savo mitybos racioną šiuo produktu. Idealu, jei krevetes valgysime 1-2 kartus per savaitę kartu su žalios spalvos daržovėmis: įvairių rūšių kopūstais, salotų lapais, brokoliais, šparagais ir pan.“, – pasakoja I. Trusovė.

Gaminimo taisyklė – trumpiau yra geriau

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė, pasakoja, kad iš visų asortimente esančių jūros gėrybių, krevetės pirkėjų yra vienos mėgstamiausių.

„Didesnio formato parduotuvėse pirkėjai gali rasti atšildytų, termiškai apdorotų krevečių, kurias iškart galima naudoti pietų ar vakarienės patiekalams. Didžiausią asortimento dalį sudaro šaldytos krevetės, kurios būna įvairių dydžių, gali būti užšaldytos šviežios arba jau išvirtos, tik su uodegėlėmis arba su galvomis, su kiautu arba išlukštentos. Nors krevetės yra itin greitai paruošiamas produktas, pirkėjai dažniau renkasi jau išvirtas – galbūt dėl to, kad jų spalva žymiai patrauklesnė. Įgudę kulinarai labiau vertina termiškai neapdorotas krevetes. Šiuo metu vykstančių išties gerų akcijų metu, tikrai galima praturtinti savo meniu, o šaldytų krevečių įsigyti ir atsargai“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Dietistė I. Trusovė atkreipia dėmesį, jog svarbiausia taisyklė gaminant krevetes – jų neperkepti ir nepervirti, nes krevetės taps sausos ir kietos – lyg guminės. Taip nutinka dėl jose esančio didelio baltymų kiekio, kurie ilgiau veikiami aukštos temperatūros denatūruoja – keičiasi kvapas, spalva, tekstūra ir net naudingųjų medžiagų poveikis.

Įsigijus šaldytų krevečių pirmiausiai jas reikia lėtai atitirpinti – pavyzdžiui, išeinant į darbą galima tiesiog palikti šaldytuve. Labai svarbu žinoti ir tai, jog atitirpinus krevetes pakartotinai jų užšaldyti negalima. Atitirpinus jau virtas ir išlukštentas krevetes pakanka įdėti į puodą su vandeniu, užvirti ir iškart ištraukti. Jeigu krevetės virtos, bet su kiautu – verdančiame vandenyje palikite minutę.

Nors iš anksto išvirtos krevetės yra itin patogus ingredientas daugelyje patiekalų, įsigijus šias jūros gėrybes termiškai neapdorotas, galima visiškai kontroliuoti virimo ar kepimo procesą ir taip išgauti geriausią jų skonį. Dideles nelukštentas krevetes reikėtų virti apie 4 minutes arba tiesiog stebėti, kol iš pilkų jos taps rausvos ir susiries, o jei nuspręsite jas kepti – patartina tai daryti gerai įkaitintoje keptuvėje po porą minučių iš kiekvienos pusės.

Šildanti krevečių ir kokosų pieno sriuba

„Pats paprasčiausias ir man skaniausias krevečių gaminimo būdas – pakepti svieste su daug daug česnako. Tačiau krevetės tikrai dera ir su kitais produktais: paprika, kalendra, čiobreliais, rozmarinais, alyvuogių aliejumi, sojų padažu – tai fantazijos ir skonio reikalas. O kadangi lauke jau pasirodė pirmos snaigės ir spustelėjo šaltukas, labai rekomenduoju išmėginti šildančią krevečių ir kokosų pieno sriubą“, – sako dietistė I. Trusovė.

Reikės: 200 g šaldytų krevečių, 30 g sūdytos lašišos, 200 ml tiršto kokosų pieno, 100 g svogūnų, 50 g porų, 50 g nedidelių visų grūdo dalių makaronų, 1 šaukštelio tarkuoto imbiero, 1 citrinos žievelės (tarkuotos), 10 g ghi sviesto kepimui, 1 l pasirinkto sultinio (daržovių, žuvies), po žiupsnelį džiovintos saldžiosios paprikos, druskos, pipirų, petražolių.

Gaminame: Puode išlydykite sviestą ir pakepinkite imbierą, smulkintus svogūnus, citrinos žieveles. Užpilkite sultiniu, berkite druską, prieskonius ir makaronus. Virkite 10-15 min, kol makaronai suminkštės. Sudėkite atitirpintas krevetes, smulkintą lašišą, porus, pilkite kokosų pieną ir virkite dar kelias minutes. Puodą nukelkite nuo kaitros ir pagardinkite smulkintomis petražolėmis.

Drąsiai galite naudoti ir kitą žuvį, makaronus keisti ryžiais, dėti daugiau daržovių.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Papildomai skelbiamas 2025 m. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atrankos konkursas
Istorija, kurios negalime pamiršti
Marijampolėje viešėjo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Tomas Jasevičius ir teisėjas Gytis Vilius
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus