• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Artėjant Tarptautinei kruasanų dienai – prancūzo patarimai, kaip burnoje tirpstančių ragelių išsikepti patiems (receptas)

2023-01-22
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Kruasanas

Kruasanas / autorių nuotr.

Sakoma, jog skirtingi kvapai bei skoniai sužadina prisiminimus, tad skanaujant šviežią kruasaną galime mintimis nusikelti į Prancūziją.

Sausio 30 d. pasaulyje minima Tarptautinė kruasanų diena, kurią prekybos tinklo „Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir kviečia švęsti skanaujant šiltą, traškų, burnoje tirpstantį sviestinį kruasaną ir dalijasi patarimais, kaip tokį išsikepti namuose. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kiek sviesto ir gaminių iš jo galime suvartoti per dieną, kad nenuklystume nuo sveikatai palankios mitybos.

Norint kepti patiems prireiks praktikos ir kantrybės 

Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoud Idir, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypatingai svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“

Kaip pasakoja M. Idir, Prancūzijoje net įstatymu reglamentuota, kiek tešloje turi būti sviesto bei cukraus, kad kepinys galėtų vadintis kruasanu: „Prancūzijoje puoselėjamos labai senos kruasanų gaminimo tradicijos – ten jie pradėti gaminti XVIII amžiuje. Anksčiau sluoksniavimo tešla buvo be mielių, o kiek vėliau atsirado sluoksniuota tešla su mielėmis ir sviestu. Jeigu kruasane nėra bent jau 25 proc. sviesto, jis oficialiai negali vadintis tokiu pavadinimu. Skaniausių kruasanų man pačiam yra tekę skanauti Paryžiuje, mažoje kepyklėlėje netoli Eifelio bokšto.“

Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų vyr. kepinių technologas pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir pabandyti juos suformuoti patiems: „Gal iš pirmo karto ir nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu nepasiduoti ir praktikuotis toliau. Šaldyti kruasanai taip pat nėra blogai, nes kepant namai pakvimpa šviežiais kepiniais ir turite purius ragelius pusryčiams vos per keletą minučių.“

Gyvūninės kilmės riebalai

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sviestas yra gyvūninės kilmės riebalas, kuriame vyrauja sočiosios riebalų rūgštys: „Pagal sveikatai palankų maitinimąsi, sočiųjų riebalų kiekis turėtų būti ribojamas. Tačiau sviestas savo sudėtimi yra unikalus produktas. Jis turi ne tik sočiųjų riebalų rūgščių, bet ir nesočiųjų, o svieste vyraujanti sočioji riebalų rūgštis yra butyrinė. Ji svarbi dėl to, kad dalyvauja daugelyje žmogaus organizmo procesų, pavyzdžiui, reguliuojant kraujo spaudimą ar kraujagyslių veiklą. Šią riebalų rūgštį paprastaižmogaus organizme gamina ir gerosios bakterijos.“

Nors sviestas nerekomenduojamas žmonėms, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį ir yra alergiški pieno baltymui, kitiems, vartojamas saikingu kiekiu jis gali užtikrinti riebalų poreikį varginamiems lėtinio kasos uždegimo arba kitų virškinimo sistemos sutrikimų žmonėms.

„Reikėtų neužmiršti, kad svieste yra ir sočiųjų riebalų rūgščių, kurių žmogaus racione turėtų būti apie 10 proc. paros energinės vertės kaloringumo. Tad dienos sviesto kiekis, kuris yra sveikatai palankus, svyruoja nuo 5 iki 10 gramų. Taigi, paskanavus kruasaną, kitas dienas sviesto vartoti reikėtų mažiau. Be to, kruasanas yra desertas, kuris galėtų būti skanaujamas ne dažniau nei kartą savaitėje“, – primena dr. E. Gavelienė.

Svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį

Pasak gydytojos dietologės, renkantis sviestą svarbu atkreipti dėmesį į jo sudėtį. „Sveikatai naudingiausias ir palankiausias yra tas sviestas, kuris neturi kitų pridėtinių komponentų. Tad renkantis sviestą reikėtų ieškoti to, kuris yra 82-83% riebumo. Pagrindinis sviesto komponentas turėtų būti grietinėlė ar kitas pieno produktas su grietine ir pageidautina, kad daugiau nieko nebūtų.“

Nors sviesto kruasanams reikia nemažai, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami galime sutaupyti: „Išleisti mažiau protingai apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas ir biudžeto nusistatymas, „Rimi“ ar „Rimi Basic“ privačios etiketės produktų pasirinkimas, taip pat kokybę už prieinamą kainą garantuojanti privati produktų linija „Rimi Basic“  bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“

„Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir kviečia namuose išsikepti kvepiančius kruasanus su obuoliais.

Mažieji kruasanai su obuoliais

RECEPTAS

Kruasanams reikės:

2 vnt. obuolių;

3 šaukštelių „Rimi Basic“ cukraus;

1 šaukštelio malto cinamono;

500 g sluoksniuotos tešlos;

1 vnt. „Rimi Basic“ kiaušinių;

1 šaukštelio plakamosios grietinėlės;

50 g juodojo šokolado.

Gaminimo eiga: 

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
Supjaustykite nuluptą „Kanzi“ obuolį į 24 skilteles.
Sumaišykite cukrų su cinamonu, tada pusę gauto mišinio supilkite į didelį dubenį ir išvoliokite jame obuolių skilteles.
Išvyniokite kruasanų tešlą ir apvyniokite tešla kiekvieną obuolio skiltelę. Dėkite kruasanus su obuoliais vieną šalia kito ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
Išplakite grietinėlę su kiaušinio tryniu ir aptepkite plakiniu kruasanus. Apibarstykite likusiu cukrumi su cinamonu.
Kepkite kruasanus orkaitėje 10 min. Leiskite atvėsti 10 min.
Sulaužykite šokoladą mažais gabalėliais ir ištirpinkite dubenėlyje virš prikaistuvio su karštu vandeniu (arba mikrobangų krosnelėje). Šaukštu aplaistykite mažuosius kruasanus šokoladu dailiais dryžiais.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Papildomai skelbiamas 2025 m. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atrankos konkursas
Istorija, kurios negalime pamiršti
Marijampolėje viešėjo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Tomas Jasevičius ir teisėjas Gytis Vilius
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus