• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietologė įvardijo grybą, kurį turėtų vartoti norintys išvengti vėžio, diabeto ir nutukimo

2023-08-15
Įdomu, Receptai, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Pievagrybiai

Pievagrybiai / associatyvi Freepik nuotr.

Anksčiau grybų vartojimas būdavo apribotas sezoniškumo: šiomis miško gėrybėmis buvo galima mėgautis tik vasaros ir rudens metu, esant palankioms oro sąlygoms. Šiais laikais tokią problemą galima efektyviai išspręsti į racioną įtraukus pievagrybius, kurių parduotuvėse galima rasti ištisus metus.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto ir nutukimo prevencijai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchačeva pažymi, kad parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybiais, todėl galima mėgautis vietiniu produktu, o išbandyti jų skonį technologai kviečia pasigaminant FILO tešlos pyragą su grybais ir špinatais.

Sveikatai palankių medžiagų gausa

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pievagrybiai dėl savo skoninių bei maistinių savybių yra vienas populiariausių amerikiečių bei europiečių vartojamų grybų: „JAV pievagrybiai sudaro net 90 proc. visų suvalgomų grybų. Europoje tai taip pat vienas pagrindinių valgomų grybų. Jei kalbėtume apie maistinę vertę, šie grybai turtingi skaidulomis, kurios yra sveikatai palanki angliavandenių forma. Taip pat juose yra baltymų, į kurių sudėtį įeina praktiškai visos nepakeičiamos (būtinosios) aminorūgštys. Dėl to pievagrybius, kaip baltymų šaltinį, rekomenduojama įtraukti į racioną asmenims, kurie mažina gyvūninės kilmės produktų vartojimą.“

Pasak dietologės, pievagrybiuose taip pat yra didelis kiekis mikronutrientų, tokių kaip geležis, varis, cinkas, magnis, kalis, kalcis ar manganas. „Randama ir visų B grupės vitaminų: B1, B2, B3 bei B12 pėdsakų. Priklausomai nuo auginimo būdo, pievagrybiuose randama ir vitamino D2, o žmogaus organizmas šią vitamino D formą gali paversti į mums naudingąją vitamino D formą. Be to, pievagrybiai pasižymi antiuždegiminėmis medžiagomis, įvairiausiais fenoliniais junginiais. Jie svarbūs žmogaus organizmo antioksidaciniams procesams. Priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto, nutukimo, kitų, su lėtiniu uždegimu susijusių, ligų prevencijai“, – teigia gydytoja dietologė.

Nėra kaloringi, bet reikėtų atsižvelgti į paruošimą

Pievagrybiai – dėl gausos žmogui naudingų maistinių medžiagų, priskiriami maistingiems produktams. Taip pat šis grybas yra nekaloringas (100 g pievagrybių turi vos 20 kcal). Gydytoja dietologė ragina atsakingai pasirinkti pievagrybių gaminimo būdą, kad iš naudingo produkto, jis nevirstų pridėtais riebalais turtingu patiekalu: „Kalorijų gausa pievagrybiuose atsiranda tuomet, kai pridedama papildomų ingredientų: sviesto, grietinės, spirgučių gamybos proceso metu. Žinoma, maistingų medžiagų kiekis pievagrybiuose keičiasi nuo jų, maistui naudojamos formos, nes, pavyzdžiui, konservuoti pievagrybiai dažniausiai būna apvirti su įvairiais marinatais, o termiškai juos apruošus, sumažėja vitamininių medžiagų.“

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad pievagrybius į savo mitybos racioną turėtų įtraukti žmonės, reguliuojantys kūno masę: „Šiuose grybuose yra pakankamai didelis procentas geros sudėties baltymų, taigi, ilgiau išlieka sotumo jausmas. Kalbant apie tai, kiek reiktų ar galima būtų grybų suvalgyti per dieną, tai tokių rekomendacijų kaip ir nėra. Maisto piramidėse pievagrybiai dažniausiai priskiriami prie daržovių. Daržovių norma, kaip žinoma, yra ne mažiau kaip 400 g per dieną ir dalis šio kiekio tikrai gali būti grybai.“

Vietinėse fermose auginamas grybas 

Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybais: „Jie auginami visus metus, tačiau paklausa svyruoja. Ji žemiausia rudenį, kai miškuose ir taip yra daug sezoninių grybų, o aukščiausia – per didžiąsias metų šventes.“

Renkantis pievagrybius ekspertė rekomenduoja visada patikrinti pakuotę ir įsitikinti, jog grybai yra švieži. „Pasiruošę gaminti, atidarykite pakuotę ir apžiūrėkite, ar ant grybų nėra gedimo ar pelėsio požymių. Išmeskite visus susiraukšlėjusius ar pakitusios spalvos grybus. Taip pat, prieš ruošdami pievagrybius, juos lengvai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jokiu būdu nemirkykite, nes jie greitai sugers vandenį ir taps minkšti. Be to, jei grybai turi kietus kotelius arba kokių nors dėmių, nupjaukite jas peiliu. O vėliau supjaustykite pievagrybus norimo storio griežinėliais arba palikite juos sveikus, priklausomai nuo jūsų pasirinkto recepto“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Norintiems įsigyti pievagrybių ir kitų produktų sutaupant specialistė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje: „Taip atliepiameį žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose.“

Maisto technologai kviečia pasigaminti unikalų FILO tešlos pyragą su grybais ir špinatais. 

RECEPTAS

Pyragui reikės:

4 šaukštų aliejaus;

2 vnt. svogūnų;

400 g rudųjų pievagrybių;

3 skiltelių česnako;

20 g avižinių dribsnių;

25 g graikinių riešutų;

150 g minkšto ožkos sūrio;

50 g kietojo sūrio;

700 g špinatų;

0.5 vnt. Citrinos;

4 vnt. „filo“ tešlos;

50 g sviesto;

0.5 šaukštelio džiovintų raudonėlių;

50 g migdolų drožlių;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite stambiai supjaustytus grybus ir susmulkintus svogūnus. Juos retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10 min. Suberkite susmulkintą česnaką ir pakepkite dar 2 min.
Virtuviniu kombainu sumalkite avižas ir graikinius riešutus iki miltelių. Juos suberkite ant iškeptų grybų ir išmaišykite.
Ožkos sūrį supjaustykite, kietajį sūrį sutarkuokite. Sumaišykite abu sūrius ir atidėkite į šoną.
Špinatus nuplikykite karštu vandeniu ir gerai juos nusausinkite. Pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir atidėkite į šoną.
Atitirpinkite tešlą. Išlydykite sviestą. Tešlos lakštą patepkite sviestu. Ant jo dėkite kitą lakštą, kurį irgi patepkite sviestu. Taip sluoksniuokite visus 4 lakštus.
Tešlos centre per visą ilgį sluoksniuokite įdarą. Šonai turi likti tušti. Pirmiausia sudėkite špinatų sluoksnį. Ant jo dėkite pusę sūrių mišinio ir pabarstykite raudonėliu. Tada dėkite grybų sluoksnį. Ant viršaus užberkite likusį sūrių mišinį.
Iš tešlos susukite vyniotinį su įdaru. Kraštus užlenkite ir prispauskite, kad neišbyrėtų įdaras. Viršų aptepkite sviestu.
Pyragą pašaukite į įkaitintą iki 200 °C orkaitę 20 minučių. Tada vėl aptepkite sviestu, apibarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite dar 10 min.
Iškepusį pyragą palikite 5 min. ir supjaustykite gabalėliais dantytu peiliu.
Patarimas: vietoje ožkos sūrio galite naudoti mėlynąjį pelėsinį sūrį.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Didžiulė pergalė – geriausia Lietuvos policijos komanda vėl iš Marijampolės!
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Graži tradicija, puoselėjanti jaunuosius talentus
Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis
Kudirkos Naumiestyje šurmuliavo Bulvės festivalis

Sportas

Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius

Politika

Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas

Įdomu

Tylus darbdavių kartelis: kodėl jūs negaunate geresnio darbo pasiūlymo
Vaistininkė perspėja: pasenusios higienos ir kosmetikos priemonės gali sukelti sveikatos problemų
Tik nuomonė, o gal šmeižtas? Riba subtili, tačiau egzistuoja
Tyrimai rodo: nugaros skausmus jaučia ir vaikai, ir studentai – padėti gali teisinga miego padėtis

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus