• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Eksperto patarimai grilio gėrybėms: receptai veganams, vegetarams ir pesketarams

2022-07-09
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Krevetės

Krevetės / Pexels nuotr.

Artėjant savaitgaliui, skubame į gamtą, o laikas gamtoje neatsiejamas nuo gardžių ant kepsninės kepamų patiekalų. Nors neginčijamais vasaros grilio čempionais galime laikyti šašlykus, vis dažniau kepsninėse čirška įvairiausi veganiški produktai, egzotinės jūros gėrybės bei skirtingų rūšių sūriai.

 Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, jog tradiciniai grilio gaminiai nors ir išlieka populiarūs, tačiau vis didesnę konkurenciją jiems sudaro krevetės ar kitos jūrų gėrybės, taip pat kepimui skirti sūriai.

„Didelis pasirinkimas suteikia klientams galimybę išmėginti vis naujų produktų savo kepsninėje. Matome, jog auga susidomėjimas krevetėmis, vėžiagyviais, moliuskais. Taip pat populiarėja kepimui skirtas sūris – halumis ir kamamberas. Vien šiais metais abiejų sūrių parduota po maždaug 5 tonas “, – sako E. Dapkienė.

Ji pastebi, jog kiekvienais metais Lietuvoje auganti veganiškų produktų paklausa tinklą skatina ieškoti naujų augalinių gaminių: „Neatsiliekame nuo kintančių mitybos standartų, savo pirkėjams siūlome vis platesnę veganiškų gaminių įvairovę – lankytojai jau spėjo išmėginti bei pamėgti kviečių dešrą, sojų kepsnelius bei dešreles, daržovių paplotėlius mėsainiams“.

Pasirinkimas – itin platus

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorės, vegetarai tikrai neprašaus kepsninėje nusprendę paruošti halumi sūrį.

„Šis skaniai sūrus, puskietis ožkos ir avies pieno sūris dėl savo savybių idealiai tinka kepti grilyje. Nekeptas yra gan kietokas, tad ne itin tinka tokiam užkandžiavimui. Bet iškeptas atviroje ugnyje ar keptuvėje, išorėje pasidengia traškia ruda plutele, o vidus suminkštėja, tačiau pats sūris neišsilydo iki varvėjimo“, – sako B. Baratinskaitė.

O receptų šiam sūriui tikrai gausu: keptą galima smulkinti į salotas, verti ant iešmelio ar tiesiog užsidėti ant sumuštinio. Arba, sekant graikų tradicijomis, vynioti į pitą su daržovėmis ir padažu. O norint, jog iešmelis kepant neužsidegtų, reiktų trumpam jį pamirkyti vandenyje.

Anot maisto ekspertės, veganus taip pat yra kuo nustebinti. Maisto technologijoms judant į priekį, augaliniai mėsos pakaitalai gali suklaidinti net didžiausius mėsos fanus – neretas veganiškos kilmės produktą palaiko mėsa.

„Kepsniai gali būti ne tik jautienos, kiaulienos ar vištienos. Gerai paruoštas sojų kepsnys skonio savybėmis tikrai nenusileis mėsai. Tereikia gardaus marinato, atviros ugnies ir kepsnio iš sojų ar kitų augalinių kultūrų. Galima kepti kaip didkepsnį ar supjaustyti mažesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis mauti ant iešmelio. Paruošimo galimybės neribotos“ – naujausias tendencijas apžvelgia B. Baratinskaitė.

„Maxima“ maisto gamybos departamento direktorės teigimu, jūros gėrybės taip pat puikiai tinka kepti ugnyje, tad pesketarai ar tiesiog mylintys žuvį tikrai turi iš ko rinktis: „Mano manymu, itin didelį pasirinkimą savo kepsninėms turi būtent žuvies mėgėjai – ant žarijų kepti idealiai tinka tunas, lašiša ar dorada. Taip pat jūros gėrybės – krevetės, kalmarai, aštuonkojai. Šiuos patiekalus kepti dar paprasčiau nei mėsą“.

Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi trimis receptais, tiksiančiais vegetarams, veganams arba pesketarams:

Tradiciniai graikiški suktiniai gyros su halumi sūriu

Reikės: 200 g halumi sūrio, pita duonelės, indelio graikiško jogurto, vieno pomidoro, raudonojo svogūno, pusės česnako, vienos citrinos sulčių, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.

Gaminame: halumį supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaukite ant medinio iešmelio ir kepkite ugnyje, kol išorė apskrus. Tuomet ruoškite padažą: graikišką jogurtą sumaišykite su smulkiai kapotu česnaku, citrinų sultimis, įtarkuokite citrinos žievelės, įpilkite alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska su pipirais ir išmaišykite. Sūriui iškepus, dėkite į gausiai padažu išteptą duonelę, pridėkite pjaustytą pomidorą ir svogūną.

 

Halumis
Halumis / Pexels nuotr.

 

Sojos kepsniai su trimis skirtingais marinatais

Pomidorų-paprikų marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 5 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 2 šaukštų pomidorų tyrės, 2 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto paprikos miltelių, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelio juodųjų pipirų, 1 šaukštelio česnako miltelių

Žolelių marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 6 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 1 šaukšto šviežių citrinos sulčių, 1 šaukšto čiobrelių, 1 šaukšto rozmarino, ½ šaukštelio raudonėlio 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų.

Kario marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 3 šaukštų sezamo aliejaus, 2 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 1 šaukšto sojos padažo, 1 šaukštelio kario prieskonių, 1 šaukštelio šviežių citrinos sulčių, ½ šaukštelio ciberžolės prieskonių, ½ šaukštelio imbiero (tarkuoto), žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame: Sojų kepsnius sudėkite į didelį puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Mirkykite apie 15 minučių. Kartkartėmis kepsnius apverskite. Sojos kepsnius nusausinkite, išspauskite vandenį ir atidėkite į šalį. Atskirai sumaišykite marinatus. Į kiekvieną marinatą įdėkite po 2 kepsnius ir įtrinkite iš visų pusių. Leiskite kepsniams marinuotis bent 30 minučių arba palikite visai nakčiai. Kepsnius apkepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kad išorėje susidarytų graži plutelė, bet viduje liktų sultingi.

 

Sojos kepsnys
Sojos kepsnys / Pexels nuotr.

 

Krevečių iešmeliai su ananasais

Reikės: 1 ananaso, 900 g išvalytų žalių krevečių su uodegėlėmis, 3 šaukštai neutralaus aliejaus, 1 žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštelių druskos, žiupsnelio aitriųjų pipirų dribsnių, 3 šaukštų ištirpinto sviesto, 2 šaukštų kapotos šviežios kalendros, 2 smulkintų česnako skiltelių, bambukinių iešmelių, žaliosios citrinos patiekimui (nebūtina).

Gaminame: bambukinius iešmelius pamirkykite kelias valandas vandenyje, kad šie nesudegtų ant grotelių. Ananasą supjaustykite dideliais gabalėliais. Saują ananaso gabalėlių sutrinkite dubenyje arba grūstuve, kol gausite tyrę (ji bus naudojama marinatui). Jei jūsų ananasai nėra pakankamai minkšti, naudokite trintuvą. Dubenyje sumaišykite aliejų, žaliosios citrinos sultis, ananasų tyrę, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Maišykite, kol druska ištirps. Į dubenį sudėkite krevetes ir viską maišykite, kol šios pasidengs marinatu. Uždenkite ir palikite marinuotis kambario temperatūroje maždaug 30 min. Krevečių ir ananasų gabalėlius susmeikite ant iešmelių ir sudėkite ant skardos. Dubenyje sumaišykite sviestą, kalendrą ir česnaką. Kepkite krevečių ir ananasų iešmelius ant vidutinės ugnies maždaug po 2 minutes iš abiejų pusių (kepimo laikas gali skirtis nuo krevečių dydžio). Išimkite iešmelius ir konditeriniu šepetėliu aptepkite sviesto mišiniu. Skanaus!

 

Krevetės
Krevetės / Pexels nuotr.

 

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimas spaudai

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Istorija, kurios negalime pamiršti
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
Vilkaviškiečio namuose rasta keli tūkstančiai pakelių kontrabandinių cigarečių

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas
Namų picerija: kaip išsikepti tobulą picą su minkštu padu

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus