• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 7 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Eksperto patarimai grilio gėrybėms: receptai veganams, vegetarams ir pesketarams

2022-07-09
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Krevetės

Krevetės / Pexels nuotr.

Artėjant savaitgaliui, skubame į gamtą, o laikas gamtoje neatsiejamas nuo gardžių ant kepsninės kepamų patiekalų. Nors neginčijamais vasaros grilio čempionais galime laikyti šašlykus, vis dažniau kepsninėse čirška įvairiausi veganiški produktai, egzotinės jūros gėrybės bei skirtingų rūšių sūriai.

 Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, jog tradiciniai grilio gaminiai nors ir išlieka populiarūs, tačiau vis didesnę konkurenciją jiems sudaro krevetės ar kitos jūrų gėrybės, taip pat kepimui skirti sūriai.

„Didelis pasirinkimas suteikia klientams galimybę išmėginti vis naujų produktų savo kepsninėje. Matome, jog auga susidomėjimas krevetėmis, vėžiagyviais, moliuskais. Taip pat populiarėja kepimui skirtas sūris – halumis ir kamamberas. Vien šiais metais abiejų sūrių parduota po maždaug 5 tonas “, – sako E. Dapkienė.

Ji pastebi, jog kiekvienais metais Lietuvoje auganti veganiškų produktų paklausa tinklą skatina ieškoti naujų augalinių gaminių: „Neatsiliekame nuo kintančių mitybos standartų, savo pirkėjams siūlome vis platesnę veganiškų gaminių įvairovę – lankytojai jau spėjo išmėginti bei pamėgti kviečių dešrą, sojų kepsnelius bei dešreles, daržovių paplotėlius mėsainiams“.

Pasirinkimas – itin platus

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorės, vegetarai tikrai neprašaus kepsninėje nusprendę paruošti halumi sūrį.

„Šis skaniai sūrus, puskietis ožkos ir avies pieno sūris dėl savo savybių idealiai tinka kepti grilyje. Nekeptas yra gan kietokas, tad ne itin tinka tokiam užkandžiavimui. Bet iškeptas atviroje ugnyje ar keptuvėje, išorėje pasidengia traškia ruda plutele, o vidus suminkštėja, tačiau pats sūris neišsilydo iki varvėjimo“, – sako B. Baratinskaitė.

O receptų šiam sūriui tikrai gausu: keptą galima smulkinti į salotas, verti ant iešmelio ar tiesiog užsidėti ant sumuštinio. Arba, sekant graikų tradicijomis, vynioti į pitą su daržovėmis ir padažu. O norint, jog iešmelis kepant neužsidegtų, reiktų trumpam jį pamirkyti vandenyje.

Anot maisto ekspertės, veganus taip pat yra kuo nustebinti. Maisto technologijoms judant į priekį, augaliniai mėsos pakaitalai gali suklaidinti net didžiausius mėsos fanus – neretas veganiškos kilmės produktą palaiko mėsa.

„Kepsniai gali būti ne tik jautienos, kiaulienos ar vištienos. Gerai paruoštas sojų kepsnys skonio savybėmis tikrai nenusileis mėsai. Tereikia gardaus marinato, atviros ugnies ir kepsnio iš sojų ar kitų augalinių kultūrų. Galima kepti kaip didkepsnį ar supjaustyti mažesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis mauti ant iešmelio. Paruošimo galimybės neribotos“ – naujausias tendencijas apžvelgia B. Baratinskaitė.

„Maxima“ maisto gamybos departamento direktorės teigimu, jūros gėrybės taip pat puikiai tinka kepti ugnyje, tad pesketarai ar tiesiog mylintys žuvį tikrai turi iš ko rinktis: „Mano manymu, itin didelį pasirinkimą savo kepsninėms turi būtent žuvies mėgėjai – ant žarijų kepti idealiai tinka tunas, lašiša ar dorada. Taip pat jūros gėrybės – krevetės, kalmarai, aštuonkojai. Šiuos patiekalus kepti dar paprasčiau nei mėsą“.

Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi trimis receptais, tiksiančiais vegetarams, veganams arba pesketarams:

Tradiciniai graikiški suktiniai gyros su halumi sūriu

Reikės: 200 g halumi sūrio, pita duonelės, indelio graikiško jogurto, vieno pomidoro, raudonojo svogūno, pusės česnako, vienos citrinos sulčių, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.

Gaminame: halumį supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaukite ant medinio iešmelio ir kepkite ugnyje, kol išorė apskrus. Tuomet ruoškite padažą: graikišką jogurtą sumaišykite su smulkiai kapotu česnaku, citrinų sultimis, įtarkuokite citrinos žievelės, įpilkite alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska su pipirais ir išmaišykite. Sūriui iškepus, dėkite į gausiai padažu išteptą duonelę, pridėkite pjaustytą pomidorą ir svogūną.

 

Halumis
Halumis / Pexels nuotr.

 

Sojos kepsniai su trimis skirtingais marinatais

Pomidorų-paprikų marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 5 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 2 šaukštų pomidorų tyrės, 2 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto paprikos miltelių, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelio juodųjų pipirų, 1 šaukštelio česnako miltelių

Žolelių marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 6 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 1 šaukšto šviežių citrinos sulčių, 1 šaukšto čiobrelių, 1 šaukšto rozmarino, ½ šaukštelio raudonėlio 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų.

Kario marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 3 šaukštų sezamo aliejaus, 2 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 1 šaukšto sojos padažo, 1 šaukštelio kario prieskonių, 1 šaukštelio šviežių citrinos sulčių, ½ šaukštelio ciberžolės prieskonių, ½ šaukštelio imbiero (tarkuoto), žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame: Sojų kepsnius sudėkite į didelį puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Mirkykite apie 15 minučių. Kartkartėmis kepsnius apverskite. Sojos kepsnius nusausinkite, išspauskite vandenį ir atidėkite į šalį. Atskirai sumaišykite marinatus. Į kiekvieną marinatą įdėkite po 2 kepsnius ir įtrinkite iš visų pusių. Leiskite kepsniams marinuotis bent 30 minučių arba palikite visai nakčiai. Kepsnius apkepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kad išorėje susidarytų graži plutelė, bet viduje liktų sultingi.

 

Sojos kepsnys
Sojos kepsnys / Pexels nuotr.

 

Krevečių iešmeliai su ananasais

Reikės: 1 ananaso, 900 g išvalytų žalių krevečių su uodegėlėmis, 3 šaukštai neutralaus aliejaus, 1 žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštelių druskos, žiupsnelio aitriųjų pipirų dribsnių, 3 šaukštų ištirpinto sviesto, 2 šaukštų kapotos šviežios kalendros, 2 smulkintų česnako skiltelių, bambukinių iešmelių, žaliosios citrinos patiekimui (nebūtina).

Gaminame: bambukinius iešmelius pamirkykite kelias valandas vandenyje, kad šie nesudegtų ant grotelių. Ananasą supjaustykite dideliais gabalėliais. Saują ananaso gabalėlių sutrinkite dubenyje arba grūstuve, kol gausite tyrę (ji bus naudojama marinatui). Jei jūsų ananasai nėra pakankamai minkšti, naudokite trintuvą. Dubenyje sumaišykite aliejų, žaliosios citrinos sultis, ananasų tyrę, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Maišykite, kol druska ištirps. Į dubenį sudėkite krevetes ir viską maišykite, kol šios pasidengs marinatu. Uždenkite ir palikite marinuotis kambario temperatūroje maždaug 30 min. Krevečių ir ananasų gabalėlius susmeikite ant iešmelių ir sudėkite ant skardos. Dubenyje sumaišykite sviestą, kalendrą ir česnaką. Kepkite krevečių ir ananasų iešmelius ant vidutinės ugnies maždaug po 2 minutes iš abiejų pusių (kepimo laikas gali skirtis nuo krevečių dydžio). Išimkite iešmelius ir konditeriniu šepetėliu aptepkite sviesto mišiniu. Skanaus!

 

Krevetės
Krevetės / Pexels nuotr.

 

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimas spaudai

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Vokietijoje gyvenančio azero planą uždirbti iš neteisėtų migrantų sužlugdė Lietuvos pasieniečiai
Chuliganiškas elgesys: sugadintas suoliukas prie Siesarties upelio
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis
Marijampolės „Spindulio“ kino teatras kviečia į nemokamą kino vakarą po atviru dangumi su filmu „Pietinia kronikas“

Sportas

Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės
„Mantinga-Vaikų lyga“ kviečia registruotis 7-ajam sezonui!
Jankų vasaros sporto šventės krepšinio turnyro nugalėtojai „Hikvision“, tinklinio sektoriuje triumfavo „Kažin kodėl“, futbolo turnyrą laimėjo „Liūtai“

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Kenkėjai lagaminuose: ką reikia žinoti keliaujantiems?
Kodėl tennis apyrankė – puikus pasirinkimas jubiliejui ar ypatingai progai?
Vitaminai ir supermaistas: natūralus kelias į geresnę sveikatą
Vis dažniau apsiperkame savitarnos kasose, o siuntas atsiimame paštomatuose: tai lemia ir lietuviškas santūrumas

Verslas

Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?
Komercinis arbitražas Lietuvoje – ką verta žinoti verslininkams

Mokslas ir studijos

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Petro Armino progimnazijoje pokyčiai, kurie keičia ne tik sienas, bet ir vaikų kasdienybę
Marijampolės vaikams – geresnės sąlygos augti, pažinti ir kurti
Sėkmės receptas bendruomenei: lyderystė, parama ir bendradarbiavimas

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus