• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 22 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Grilinkime ne tik mėsą ar žuvį – ant grotelių keptos daržovės kvepės vasara ir stebins puikiu skoniu (receptas)

2022-05-07
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Šašlykai

Šiltais vakarais gamtoje nosį kutena ne tik žiedų aromatai, bet ir svaigūs kepamų gėrybių kvapai: mėsos, žuvies, daržovių ir net vaisių. „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad grilinti galima kokias tik norime daržoves – tiek šviežias, tiek šiek tiek pamarinuotas. Įprasta ant grotelių išsikepti bulvių, cukinijų, pomidorų ar baklažanų, bet pabandykime daug kam netikėtą variantą – kopūstą.  Sveikatai palankios mitybos konsultatė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai daržovė, kurią galima valgyti kasdien. Ir jei rekomenduojama kasdien suvartoti 500 gramų daržovių, tai kopūstai gali sudaryti nemažą tos dienos normos dalį. 

Naudingasis kopūstas – pigus, bet vertas dėmesio 

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, kopūstai turi ypač daug fitonutrientų – tai cheminiai elementai, suteikiantys augalams sodrią spalvą, unikalų skonį bei aromatą. Jie mūsų organizmui svarbūs lėtinių uždegimų, širdies kraujagyslių ligų, vėžinių susirgimų, cukrinio diabeto prevencijai.

„Kopūstai – folio rūgšties šaltinis, juose gausu magnio, kalcio, vitaminų C, K ir B.  Jie turi ir gydomųjų savybių:  kopūstų sultys liaudies medicinoje buvo naudojamos žaizdoms, ypač opaligei, gydyti. Tai maistinga daržovė, todėl prasminga ją kuo dažniau įtraukti į mitybos racioną, o vengti nebent turintiems specifinių virškinimo problemų“, – pataria gydytoja dietologė.

Sklando nuomonė, kad raudonieji gūžiniai kopūstai vertingesni už žaliuosius. Ar tikrai? „Vertinant jų maistingumą, paprastasis ir raudonasis kopūstas turi nežymių skirtumų, bet nėra taip, kad kažkuris būtų vertesnis. Jie tiesiog pasižymi skirtingomis savybėmis, nes žalios spalvos fitonutrientai suteikia vienokių naudų sveikatai,  o raudonos – kitokių. Geriausias pasirinkimas būtų valgyti įvairias kopūstines daržoves“, – pataria E.Gavelienė.

Kaitinkime taip, kad nekenktume sveikatai

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, vertingiausios daržovės – termiškai neapdorotos, bet jei jau kaitiname jas ant žarijų, pasistenkime, kad neapanglėtų. Jeigu matote, kad daržovės prisvilo – nulupkite odelę. „Termiškai apdoroti pomidorai atskleidžia kitas naudingas savybes – kaitinant juose padidėja antioksidanto likopeno koncentracija, tačiau sumažėja vitaminų. Taigi, lazda turi du galus“, – primena gydytoja dietologė.

Kepant daržoves ant grilio, „Rimi“ mėsos technologas V. Nadzeika siūlo neužgožti natūralaus jų  skonio – lengvai aptepti daržoves alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais. „Kepant maistą svarbu, kad būtų užtektinai kaitros, bet nebūtų atviros ugnies“, – pataria specialistas. 

Patarimai nepatyrusiems grilintojams

Keptos daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir atskiras patiekalas, tinkantis tiek vegetarams, tiek valgantiems mėsą. „Daržovės gali būti kepamos tiesiog ant grotelių arba suvyniotos į foliją (pavyzdžiui, įdarytos bulvės). Kopūstų lapus galima pateikti išradingai – juos pakepinus, naudoti kaip lėkštutę arba suvynioti mėsos gabaliuką vietoje lavašo. Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais. Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu sukdami daržoves ir šlakstydami jas pasirinktu marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.

„Jeigu kepame ant grotelių, svarbu, kad jos būtų švarios, pateptos aliejumi ir gerai įkaitintos, tada daržovės neprilimpa. Jei norite nustebinti draugus ir turite uždaromą grilį, rekomenduočiau pabandyti kepti žiedinio kopūsto galvą. Prieš tai ją reikėtų 4-5 minutes apvirti pasūdytame vandenyje ir kepti ant grotelių, patiesus foliją, patepant norimu padažu, apie 15-20 minučių. O pradedantiems grilio entuziastams patariu kuo daugiau eksperimentuoti. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis“, – drąsina V. Nadzeika.

„Rimi“ rekomenduoja pasiruošti originalias salotas – ant grotelių keptą smailiagūžį kopūstą su obuoliu ir krapais. Tiks prie veršienos ant iešmo su šviežiomis bulvėmis arba prie kiaulienos nugarinės.  

RECEPTAS

Patekalui reikės: 

1 raudonojo svogūno

1 šaukšto stambiagrūdžių saldžiųjų garstyčių

2 šaukštų baltojo vyno acto

4 šaukštų rapsų aliejaus

1 obuolio

3 šaukštų sviesto

1 didelio smailiagūžio kopūsto

pipirų, druskos, krapų – pagal skonį

Gaminimo eiga: 

  1. Nulupkite svogūną, supjaustykite jį ir krapus.
  2. Sumaišykite garstyčias su actu ir išmaišykite aliejuje. Sudėkite svogūną ir krapus. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Nulupkite obuolį sūrio peiliu, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite jas padažu.
  4. Ištirpinkite sviestą.Supjaustykite kopūstą skiltelėmis ir aptepkite pjūvio paviršius sviestu. Kepkite kopūsto puseles ant grotelių, iškeptas patiekite su padažu.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolėje rastas nenustatyto asmens kūnas
Kybartuose atidaryta Vytauto Gerulaičio vardo teniso aikštelė
Sūdava atšventė šimtmetį
Marijampolėje surengtas debiutinis renginys „Kiemo žaidynės“

Kultūra

Sūdava atšventė šimtmetį
Petro Kriaučiūno bibliotekoje lankėsi keliautojas Aurimas Valujavičius
Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras: ketveri metai pakeitę regiono kultūrą
Paežerių dvare vyko mokslinė konferencija

Sportas

„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Psichologė įspėja, kad vaikai praranda ryšį su gamta: kokią įtaką tai daro jų raidai ir sveikatai?
Jūreivių linksmybės geriausiuose prieškario Klaipėdos restoranuose
5 svarbūs patarimai, kaip gabenti šunį automobilyje be streso – išvengsite ir netvarkos, ir baudos
Jonas Jablonskis Marijampolėje: rusų kalba gimnazijoje, o miesto gatvėse – lenkų

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus