• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 9 gegužės
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Iškylaujame gamtoje: kokius produktus rinktis?

2016-07-23
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
A A
Picnic

Picnic

Dažni piknikai gamtoje, dienos saulėtame paplūdimyje, žygiai dviračiais ar baidarėmis – malonios vasaros pramogos, kurių praleisti nesinori. Tačiau dažnai kyla klausimas, kaip tinkamai susiplanuoti dienos meniu, kokį maistą pasiimti į gamtą, kad būtų ne tik sveika, bet ir patogu valgyti?

 Saugus maistas ir patikrinti deriniai

Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistė Kristina Žalnieraitė sako, kad vasaros išvykų į gamtą metu planuojant dienos racioną visada verta galvoti ne apie tai, ką norisi valgyti, bet apie tai, ką valgyti saugu ir patogu.

„Pirmiausia, iš karto atmeskite tai, kas į iškylos krepšį ar paplūdimį tikrai netinka. Nesirinkite greitai gendančių produktų: pieno ir jo gaminių (jogurtų, sūrelių), žuvies gaminių, kreminių pyragaičių, tortų, riebių padažų. Jei jau švenčiate gimtadienį, ypač vaikų, kaip desertą geriau rinkitės šviežius vaisius ar uogas, riešutus, o ne pusdienį saulėje pastovėjusį tortą“, – rekomendacijomis dalijosi specialistė.

Anot jos, ne veltui tam tikri produktai ar jų deriniai laikomi tiesiog išvykų ar piknikų klasika.

„Paprasčiausiai prisiminkite, kaip mamos ruošdavo lauknešėlius vasaros žygiams, – švieži agurkai, pomidorai, vaisiai, riešutai ir patys paprasčiausi sumuštinukai su šalto rūkymo kumpiu, vytinta ar džiovinta dešra. Net nebūtina jų pasiruošti iš anksto, tiesiog vietoj karšto rūkymo produktų rinkitės gerai apdorotą mėsą, o vietoj saldžių konditerinių užkandžių – džiovintus vaisius, riešutus ir jų mišinius, džiūvėsėlius. Taip pat įsidėkite kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių daržovių, vaisių“, – pagrindines taisykles vardijo K. Žalnieraitė.

Tinkami mitybos įpročiai

Kai jau susirinksite iškylos ar žygio krepšį, dar kartą jį įdėmiai peržiūrėkite. Saldžius vaisvandenius pakeiskite paprasčiausiu vandeniu, saldainius ar pyragėlius – „Studentų maistu“ ar „Karališku mišiniu“.

„Jei tikrai keliaujate į gamtą, kurioje nėra tinkamų sąlygų laikyti maisto produktus, o juos dar tenka ir ilgesnį laiką transportuoti, nepamirškite, kad didėja virškinamojo trakto ligų tikimybė, kuri susidaro suvartojus senų, pasibaigusio tinkamumo vartoti termino, greitai gendančių, netinkamai laikytų maisto produktų. Rinkitės energijos suteikiantį, bet lengvą maistą“, – sakė specialistė.

Pagrindiniai principai, anot jos, – vengti alkoholio, stengtis nepersivalgyti, nes karštą vasaros dieną sotus, riebus ar aštrus maistas labai sunkiai virškinamas. Tai sukelia virškinamojo trakto problemas, žmogus jaučiasi apsunkęs, ima trūkti jėgų, gali pradėti skaudėti galvą.

Dar viena iškylų pagunda – šašlykai, ant grotelių ar iešmo kepama mėsa, paukštiena.

„Turbūt retas gali atsispirti ant laužo keptiems gardėsiams. Tačiau reikia žinoti, kad ne visi  mėsos gaminiai yra skirti ir tinkami kepimui ant ugnies. Reikia atidžiai skaityti etiketę ir rinktis gaminį, kuriame nėra maisto priedo žymimo E250. Taip pat labai svarbu, kad kepama mėsa, žuvis ar paukštiena būtų tikrai iškepusi“, – kepimo gamtoje principus komentavo K. Žalnieraitė

„Ir ruošdami maistą gamtoje neužmirškite pagrindinių higienos taisyklių – plaukite rankas, vaisius ir daržoves, įrankius, kuriais gaminate maistą. Laikantis šių principų nereikės jaudintis, kad sveikatos sutrikimai apkartins atostogas ar iškylą“, – reziumavo specialistė.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Vilkaviškio rajone iš namų išėjo ir dingo jauna moteris

Kultūra

Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pagerbtos dvi Sūduvos etninės kultūros puoselėtojos iš Kalvarijos savivaldybės
Marijampolėje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse paaiškėjo trys iš keturių finalininkų

Politika

Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas
R. Juknevičienė: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga nereiškė laisvės visiems europiečiams“

Įdomu

Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies
Investicija, kuri atsiperka: kokybiškos odos priežiūros nauda po metų
Trapecinė skarda ne tik ūkininkams: miestietiškas stogas, kuris nustebins kaimynus

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai
Marijampolė – tarp švietimo lyderių Lietuvoje
Smalsūs Marijampolės Petro Armino progimnazijos penktokai apsilankė pas merą

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus