• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 27 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jei pabodo silkė pataluose, išbandykite naujus receptus: dera net su uogienėmis

2022-12-22
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Silkė @ asociatyvi nuotrauka

Silkė @ asociatyvi nuotrauka

Sunkiai rastume lietuvių ant kurių stalo nebūtų žiemos švenčių pažibos – silkės. Ši lengvai sūdyta žuvis įtraukiama į įvairių mišrainių, salotų, vieno kąsnio užkandžio meniu sąrašą. Jei įprasti jos paruošimo būdai pabodo – nebijokite eksperimentuoti. Tai, kad silkės savo populiarumo nepraranda jau daugelį metų – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes silkių pardavimai išauga beveik dvigubai, o žuvies ir jūros gėrybių – trečdaliu.

„Didžiosios metų šventės jau čia pat, todėl nenuostabu, kad šiomis dienomis pirkėjai Kalėdoms ruošiasi itin aktyviai. Silkės – vienas populiariausių šventinio stalo produktų, o prieš pat Kūčias ir Kalėdas jų pardavimai stipriai šokteli į viršų. Fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Šventiniu laikotarpiu savo pirkėjams siūlome dar platesnį bei gausesnį ir kitos žuvies ar jūros gėrybių asortimentą. O kiekvieną mėnesį pristatome ir mėnesio žuvį. Pavyzdžiui, iki gruodžio pabaigos pirkėjai žuvies ant ledo vitrinoje vis dar gali rasti kuprės, kuri puikiai tiks ir ant šventinės vakarienės stalo“, – pasakoja vadovė.

 

Dera ir su uogienėmis

 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad silkė jau nuo seno tapusi Kūčių stalo pažiba. O jos gaminimo būdų – išties apstu, tereikia nebijoti eksperimentuoti.

„Yra daug netradicinių ingredientų, kuriuos priderinę prie silkės, galėsite mėgautis dar neragautais skoniais. Pavyzdžiui, silkė dera ne tik su morkomis, grybais ar burokėliais, bet ir su saulėje džiovintais pomidorais, paprikomis, ridikais, avokadais. Skamba neįtikėtinai, tačiau silkę galima derinti ir su aviečių, spanguolių, bruknių uogienėmis. Žinoma, šių ingredientų nereikėtų padauginti. Svarbiausia – skonių balansas. Uogienės – puikus silkės tartarų pagardas. Šį patiekalą derinkite su kitais priedais: smulkintais svogūnais, kaparėliais, šviežiomis petražolėmis, krapais. Nepamirškite ir rūgštelės. Čia puikiai tiks citrinų sultys“, – pasakoja specialistė.

Visgi, prieš gaminant įvairiausius silkės patiekalus, svarbiausia tinkamai ją pasiruošti. Pirmiausia – išsivalyti. Ir nors silkės valymas daugeliui gali pasirodyti sunkus ir kruopštus darbas – jei žinosite keletą gudrybių, žuvį išvalysite greitai ir be didelių sunkumų. Ekspertė dalijasi populiariausiais ir veiksmingiausiais silkės valymo būdais.

 

Kaip lengvai ir greitai išvalyti silkę?

 

Silkės valymo priemonės. Prieš pradedant valyti silkę pasiruoškite priemones. Silkės valymui prireiks: pjaustymo lentelės, aštraus peilio ir pinceto, smulkiems kaulams išimti. Taip pat čia pravers maišelis liekanoms sudėti. Kad ant rankų neliktų nemalonaus žuvies kvapo, būtinai mūvėkite pirštines. O tam, kad nesuteptumėte pjaustymo lentos – ant jos pasitieskite maistinę plėvelę arba kepimo popieriaus skiautę. Jeigu šių priemonių nenaudojate – kvapą tiek nuo lentelės, tiek rankų pašalinti padės citrinos sultys.

Kaip ją išvalyti? Padėkite silkę ant pjaustymo lentos. Atsargiai peiliu atskirkite galvą, o tada uodegą. Laikydami silkę už viršutinio peleko, kruopščiai jį nupjaukite. Neskubėdami, mažais įpjovimais, perpjaukite pilvą, jį praskleiskite ir pašalinkite vidurius. Silkę kruopščiai nuplaukite po tekančių vandeniu. Tuomet ją vėl padėkite ant lentos ir padarykite pjūvį išilgai nugaros nuo galvos iki uodegos. Atsargiai nuimkite žuvies odą. Galiausiai filė atskirkite nuo keteros. Silkėje randama nemažai kaulų, todėl norint gauti kuo švaresnę filė – išrankiokite juos pincetu.

Pašalinkite kaulus. Jei baiminatės, kad silkėje vis tiek liko kaulų – juos pašalinti galima specialiu tirpalu, kurį lengvai pasigaminsite namuose. Į didelį indą sudėkite silkių filė. Stiklinėje iki pusės pripilkite šalto vandens. Į likusią dalį įpilkite balzamiko acto, trečdalį šaukštelio cukraus ir užpilkite saulėgrąžų aliejumi. Visą skystį užpilkite ant silkių, kad jas apsemtų ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. Šis marinatas turėtų pratirpdyti smulkius kaulelius.

Specialistė dalijasi trimis silkių receptais, kuriuos patiekti galėsite dar ant šių švenčių stalo.

 

Silkės kapotinis su aviečių uogiene

Jums reikės:

150 g silkės

1 svogūno

1 a. š spanguolių uogienės

Šaukštelio garstyčių

Šiek tiek smulkintų šviežių krapų

Šiek tiek smulkintų šviežių petražolių lapelių

Alyvuogių aliejaus

Citrinos sulčių

Gaminimas:

Iš silkės pašalinkite visus kaulus ir smulkiai ją supjaustykite, sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį dėkite garstyčias, labai smulkiai supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotus petražolių lapelius ir krapus, pilkite šlakelį aliejaus, citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite. Į dubenį dėkite uogienės ir vėl išmaišykite. Jei trūksta skonio – užberkite žiupsnelį druskos arba dar šaukštelį uogienės. Mėgaukitės!

 

Silkių suktinukai su svogūnų džemu

 

Jums reikės:

4 marinuotų agurkų

350 g silkių filė

2 v. š grūdėtųjų garstyčių

Aliejaus

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Svogūnų džemui reikės:

2 svogūnų

Žiupsnelio cukraus

2 v. š pomidorų padažo

Vandens

Gaminimas:

Silkių filė pagardinkite pipirais ir aptepkite garstyčiomis. Susmulkinkite marinuotus agurkus ir uždėkite juos ant garstyčiomis apteptos silkės. Tuomet silkę susukite į suktinukus, suverkite mediniais iešmeliais, išdėliokite lėkštėje, apšlakstykite aliejumi. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir pakepkite juos keptuvėje tol, kol šie įgaus auksinį atspalvį. Pomidorų padažą sumaišykite su stikline vandens ir cukrumi, skystį užpilkite ant svogūnų. Troškinkite, kol skystis išgaruos. Galiausiai atvėsusį džemą užpilkite ant silkių suktinukų. Skanaukite!

 

Šiltos salotos su silke, bulvėmis ir burokėliais

 

Jums reikės:

200 g burokėlių

250 g bulvių

1 obuolio

2 silkių filė

Šviežių laiškinių česnakų

½ v. š garstyčių

4 v. š alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio cukraus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

 

Gaminimas:

Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir virkite, kol jie suminkštės. Į kitą puodą sudėkite neluptas bulves ir išvirkite. Kai bulvės išvirs, jas nulupkite, kartu su burokėliais supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį sudėkite ir kubeliais supjaustytus obuolius bei silkę. Dubenyje sumaišykite garstyčias, alyvuogių aliejų, cukrų, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite. Gautu padažu apšlakstykite dar šiltas salotas. Galiausiai ant jų už užberkite smulkintų laiškinių česnakų.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus