• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 27 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Juodadėmė menkė per keliolika minučių – ypatingas tinklaraštininkės „Ant medinės lentelės“ receptas

2022-09-22
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Žuvį įtraukti į savo kasdienį racioną svarbu. Tuo neabejoja ir populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Kaip teigia tinklaraštininkė, žuvies patiekalus namuose ji gaminti mėgsta ir pabrėžia, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kitaip, kvapnų patiekalą su žuvimi paruošti galima ir per keliolika minučių. Tuo tarpu Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvis tarp lietuvių vis populiaresnė, o norint pasiūlyti kuo platesnį žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimą – kas mėnesį bus plečiamas žuvies asortimentas.

„Žuvis tampa neatsiejama pirkėjų krepšelių dalis. Matome, kad lietuviai vis dažniau žuvį bei jūros gėrybes renkasi ne tik įvairiausiomis progomis, bet ir gardžiuojasi kasdieną. Plėsdami asortimentą ir pirkėjams norėdami pasiūlyti daugiau šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvies rūšį, pavyzdžiui, rugsėjį pirkėjams siūlome juodadėmę menkę, spalį žuvies ant ledo papildys naujos rūšies žuvis“, – teigia V. Budrienė.

 

Stengiasi valgyti dažniau

 

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, sako, kad žuvies patiekalus sau ir šeimai gamina per retai, o jos tikslas – bent viena žuvies ar jūros gėrybių vakarienė per savaitę.

„Galbūt gardžiuotis žuvimi bei jūros gėrybėmis nėra įaugę į mūsų kraują. Nesame Viduržemio jūros šalis, tačiau turėtume imti pavyzdį iš šio regiono gyventojų ir šiais produktais mėgautis dažniau. O aš pati sąmoningai stengiuosi tai daryti ir visiems tą patį rekomenduoju“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Kalbėdama apie mėgstamiausias žuvies rūšis tinklaraštininkė pasakoja, kad labiausiai jai ir jos šeimai patinka lašiša, taip pat ir visos baltosios žuvys, tokios kaip menkė ar dorada, kurios neturi labai ryškaus žuvies aromato, yra lengvai integruojamos į pačius įvairiausius patiekalus, be to, neturi daug ašakų.

 

Mėgstamiausias gaminimo būdas – vienos skardos vakarienė

 

K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad mėgstamiausias jos žuvies gaminimo būdas – orkaitėje ruošti vienos skardos patiekalus, „žuvį dažniausiai derinu su mėgstamu ir prie jos tinkančiu padažu, į skardą prie žuvies dedu įvairiausias daržoves. Žuvis – nėra įnoringas produktas, prie jos dera patys įvairiausi garnyrai. Lygiai taip pat kaip ir prie mėsos“.

Galvodama receptus dažniausiai ji vadovaujasi dviejų garnyrų taisykle. Vienas jų turi būti šiltas, kitas – praturtintas šviežiomis, dažniausiai sezoninėmis daržovėmis.

„Dažniausiai prie žuvies patiekiu įvairiausias daržovių košes – žirnelių tyrę, bulvių košę. Žinoma, bulvės prie žuvies dera pačiose įvairiausiose formose – nuo keptų orkaitėje, trintų, iki ruoštų grilyje. Tačiau svarbiausia – prie kiekvieno patiekalo visuomet patiekiu ir šviežių daržovių salotų“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Vienas naujausių tinklaraštininkės receptų – juodadėmė menkė su kreminiu padažu ir žirnelių piurė.

„Juodadėmė menkė – ypatingai švelnaus, net kiek lengvai salstelėjusio skonio žuvis, turinti itin daug naudingųjų medžiagų. Tinkamai pagaminta, ši žuvis minkšta ir tirpstanti burnoje, o kadangi neturi daug ašakų bei stipraus žuvies skonio, dažniausiai yra mėgstama net vaikų. Tą įsitikinau ir pati, duodama ragauti šį patiekalą savo sūnui“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Kaip teigia ji, šis receptas ją sužavėjo, nes yra lengvai ir greitai paruošiamas. Ir nors daugelis galvoja, kad žuvį paruošti sudėtingiau nei mėsą – yra atvirkščiai. Žuvis reikalauja daug mažesnės ruošimo trukmės, o šį patiekalą paruošti užtrunka vos 15 minučių. Patiekalą su juodadėmę menkę tinklaraštininkė siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi jo receptu.

 

Juodadėmė menkė su kreminiu padažu ir žirnelių piurė

 

Menkei kreminiame padaže reikės:

1 juodadėmės menkės

Druskos, pipirų

Alyvuogių aliejaus kepimui

2 skiltelių česnako

1/2 stiklinės (125 ml) daržovių sultinio

1 a. š. citrinos sulčių

Žiupsnelio cukraus, druskos, pipirų

1/2 stiklinės (125 ml) riebios gretinėlės

10 g sviesto

Saulėgrąžų daigų | Patiekimui

Konservuotų kaparių | Patiekimui

 

Žirnių piurė reikės:

3 v. š. sviesto

2 skiltelių česnako

500 g šaldytų žaliųjų žirnelių

150 ml daržovių sultinio

Druskos, pipirų

6–8 mėtos lapelių

 

Gaminame:

Paruošiame žuvies filė gabalėlius.

Žuvies filė gabalėlius nusausiname popieriniais rankšluosčiais ir gausiai pabarstome druska bei pipirais.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame žuvį odele žemyn ir kepame ant didelės kaitros 3 minutes. Perkeliame keptuvę į 180 laipsnių orkaitę (funkcija: viršus + apačia) ir kepiname dar 5–7 minutes, priklausomai nuo žuvies gabalėlių storio.
Ruošiame padažą: keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus, beriame česnaką ir kepiname minutę. Pilame sultinį ir kaitiname ant didelės kaitros 3 minutes. Įspaudžiame citrinos sultis, beriame druskos, pipirų ir cukraus. Pilame grietinėlę ir kaitiname dar minutę. Sudedame sviestą ir kaitiname maišydami, kol sviestas išsilydo. Tuomet perkošiame padažą per sietelį.
Ruošiame žirnių piurė: keptuvėje išlydome sviestą, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Dedame žirnelius, pilame sultinį, beriame druskos ir pipirų. Uždengiame ir kaitiname ant vidutinės kaitros 4 minutes. Pilame viską į maisto smulkintuvą, pridedame mėtos ir sutriname iki vientisos masės.
Į lėkštes dedame žirnių piurė ir žuvies, apšlakstome paruoštu padažu. Patiekiame su daigais ir kapariais arba kitais norimais priedais. Skanaus!

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus