• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 25 liepos
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti iš maisto?

2024-01-10
Receptai, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai / asociatyvi Freepik nuotr.

Žiemą lydi šaltukas, sniegas ir mažiau saulės šviesos, o tokiomis sąlygomis keičiasi mūsų organizmo poreikiai. Vienas iš svarbių elementų, kuriuo šaltuoju metų laiku daugelis turėtų rūpintis, yra žarnyno gerosios bakterijos.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, raugintuose maisto produktuose galima rasti organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat – probiotinių bakterijų. Šie naudingi mikroorganizmai padeda praturtinti žarnyno mikroflorą, stiprina imuninę sistemą bei gerina virškinimą. Tad raugintos daržovės ne tik skanus, pigus, bet ir sveikatai palankus maisto produktas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip parduotuvėje atsirinkti kopūstus bei juos kuo ilgesnį laiką išlaikyti šviežius.

Praturtina žarnyno mikroflorą

Žiemą kopūstus dažnai skanaujame ne tik žalius ar troškintus, bet ir raugintus. Tokie kopūstai yra pilni naudingųjų medžiagų, kurios svarbios žarnyno mikrofloros puoselėjimui. Be to, švelniai rūgštus raugintų daržovių skonis yra malonus gomuriui.

Sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, o šį procesą vykdo bakterijos, dar vadinamos probiotikais. Todėl šaltojo sezono metu ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

„Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: vitaminų bei mineralų šaltinis. Tokiose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, skaidulinių medžiagų, yra geležies, cinko. Tad vartodami šiuos produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai prisideda prie žarnyne esančių gerųjų bakterijų sudėties puoselėjimo, gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. O gerosios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai, net mūsų emocijoms“, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, jog renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą.

Pataria laikyti šaldytuve

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, rauginimas – paprastas ir gana greitas produktų konservavimo būdas, padedantis išsaugoti vitaminus bei sveikatai naudingas medžiagas. Jis padeda inešvaistyti daržovių derliaus bei leidžia skanauti traškias, malonia rūgštele pasidengusias daržo gėrybes visus metus: „Nepasiruošusiems atsargų žiemai, turime pasiūlyti kelių rūšių tradicinių raugintų kopūstų, pagardintų morkomis ar spanguolėmis, raugintų ir troškintų kopūstų, taip pat raugintų agurkų. Raugintus kopūstus reikėtų laikyti šaltai – rūsyje arba šaldytuve, be to, svarbu, kad jie būtų apsemti skysčiu.“

O renkantis šviežius kopūstus komercijos operacijų vadovė pataria atkreipti dėmesį į jų kietumą. „Įsitikinkite, jog kopūstas yra pakankamai tvirtas. Jei jaučiate, kad kopūstas yra minkštas ir purus, o ne kietas ir tankus, ši daržovė gali būti supuvusi iš vidaus. Reikėtų pirkti šviežius, nenuvytusius ir neturinčius pažeidimų išorėje kopūstus. Įprastų šviežių gūžinių kopūstų lapai turėtų būti žalios, o žiemą – šviesesnės, beveik baltos spalvos“, – pažymi specialistė.

Norint kopūstus kuo ilgiau išlaikyti šviežius, labai svarbios ir jų laikymo sąlygos. „Tobuliausia kopūsto laikymo temperatūra siekia 0 laipsnių. Tad parsivežus daržoves namo labai svarbu jas įdėti į šaldytuvo daržovių stalčių, tai padės išlaikyti kopūstą šviežią ilgesnį laiką. Žinoma, vis patikrinkite, ar jis nepradėjo gesti. Tinkamiausia šią daržovę suvartoti per 3–5 dienas“, – pataria O. Suchočeva.

Ekspertė primena, jog sutaupyti sumaniai apsiperkant padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Be to, nuo šiol „Rimi“ galima rasti daugiau nei 700 prekių bene žemiausia įprasta kaina rinkoje.“

Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti raugintų kopūstų su svogūnų laiškais salotas, kurios ne tik skanios, bet ir maistingos.

RECEPTAS

Rauginti kopūstai su svogūnų laiškais 

Patiekalui reikės:  

4 vnt. svogūnų laiškų;

1 vnt. obuolio;

2 šaukštų sviesto;

2 stiklinės raugintų kopūstų.

Gaminimo eiga: 

Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus. Išimkite iš obuolio sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą kol gražiai paruduos, įdėkite obuolius ir kepkite apie 1 min. Viską sumaišykite su raugintais kopūstais ir svogūnų laiškais.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Edita Gavelienė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Atgimimas Draugystės gatvėje – įsikurs šiuolaikiškas socialinių paslaugų centras
Rygiškių Jono gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai
Marijampolės savivaldybėje gerėja kaimų keliai
Projektas „Sveikatos labui“ suvienijo senjorus aktyviai veiklai

Kultūra

Vasaros šventė Gudeliuose nuskambėjo su pramogomis ir šypsenomis
Kazlų Rūdoje – paroda, skirta neseniai anapilin iškeliavusios dr. Aldonos Vasiliauskienės jubiliejui paminėti
Ypatingas savaitgalis Želsvoje – skambėjo „VasarOK“ šventė
Vasaros šventės Pajevonyje ir Gražiškiuose subūrė bendruomenes

Sportas

Vilkaviškyje įvyko tradicinis šachmatų turnyras
Vilkaviškio atletų pasiekimai Alytaus lengvosios atletikos čempionate
Rungtynės su „Riteriais“ baigėsi lygiosiomis
„Perlą Go“ papildė „Omegos-Tauro-LSU“ marškinėlius vilkėjęs jaunuolis

Politika

EK siūlo mažinti bendrųjų žemės ūkio ir žuvininkystės politikų finansavimą
Marijampolės regionas imasi aktyvių veiksmų investicijoms pritraukti: kuriamos naujos galimybės verslui
Kauno PPA rūmų atstovai lankėsi Šakių rajono savivaldybėje
Šakių rajone baigėsi rajonų vadovų susitikimų ciklas seniūnijose

Įdomu

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?
Dažniausiai užduodami klausimai apie gyvūnų globą
Saugu tik atrodo: UV spinduliai veikia net pro debesis ir stiklą
Kaip paskatinti save ir kitus gerti daugiau vandens?

Verslas

Naujos prekės neatsiperka? Galite tai sustabdyti su Terra Stock prognozėmis
Siūloma svarstyti įvesti sankcijas prekybos tinklo „Mere“ savininkams
Lietuva – tarp greičiausiai inovacijose augančių ES šalių
Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos

Mokslas ir studijos

Rygiškių Jono gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai
ŠMSM siūlo koreguoti į aukštąsias mokyklas stojančių šimtukininkų konkursinius balus: pridės papildomų taškų
Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai
Jau galima teikti prašymus nemokamam mokinių maitinimui ir būtinoms reikmėms įsigyti

Turizmas

Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Stovyklautojams laikas ugdyti naujus įpročius – vieno dalyko stovyklavietėse gali nelikti
Miškininkai kviečia pažinti miškų paslaptis: daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus