• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 27 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jūros ir žvejų dienos proga – įkvėpimas iš Viduržemio virtuvės ir gardus keptos dorados receptas

2022-07-31
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Dorado žuvis

Dorado žuvis

Liepos 31-ąją minima Jūros ir žvejų diena, kurios proga kasmet paskutinį liepos savaitgalį tūkstančiai žmonių važiuoja į Klaipėdą švęsti Jūros šventės. Nuo neatmenamų laikų lietuviai mėgo žvejoti ir namo nešdavo sužvejotos žuvies laimikį. Pasak „Rimi“ konsultantės dr. Editos Gavelienės, remiantis sveikatai palankia Viduržemio jūros regiono dieta, žuvis bei jūros gėrybės turėtų būti dažniau įtraukiami į mitybos racioną. Tiesa, svarbu prieš tai išsirinkti tinkamą žuvį – mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip atpažinti šviežią doradą ir gardžiai ją paruošti.

Būtini dietos komponentai – saikas bei socializacija

Pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, Viduržemio jūros regiono dieta yra tam tikro raciono pavadinimas. Maždaug prieš 60 metų buvo atliekamas vienas ilgiausiai trukusių tyrimų, susijusių su mityba, kurio metu pastebėta, kad žmonės, gyvenantys aplink Viduržemio jūrą ir besimaitinantys tam tikru maistu, rečiau serga širdies kraujagyslių ligomis. Nuo to laiko šis racionas yra labai kruopščiai tyrinėjamas.

„Viduržemio jūros regiono dieta turtinga nesočiaisiais riebalais. Lyginant su vakarietiškomis dietomis, šioje dietoje yra labai mažas gyvūninių riebalų, tokių kaip sviestas, grietinė ar taukai, kiekis. Vietoje jų galime rasti daug augalinių riebalų – aliejaus, šviežių produktų, vaisių, daržovių, viso grūdo miltų gaminių“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, būtini Viduržemio jūros regiono dietos komponentai yra saikingumas bei socializacija – tiesiog primygtinai nerekomenduojama valgyti vienam. Taip pat būtinas fizinis aktyvumas, adekvatus poilsis, sezoniškų produktų vartojimas. Viduržemio jūros regiono dietoje pirmenybė teikiama vietiniams, natūraliems ir kuo įvairesniems maisto produktams bei šviežiai gaminamam maistui.

„Viduržemio jūros dietoje taip pat ribojamas raudonos mėsos, kiaušinių vartojimas, o vietoje jų dažniau vartojama žuvis ir jūros gėrybės. Dar viena šio raciono ypatybių, kad maisto gaminimui naudojamas ypač tyras alyvuogių aliejus, o atsižvelgiant į jo vartojimo subtilybes, parenkamas ir maisto terminis apruošimas. Patiekalai gali būti kepami tiek orkaitėje, tiek ant griliaus“, – pažymi dr. E. Gavelienė ir priduria, jog Viduržemio jūros regiono dieta yra puiki prevencinė priemonė šių dienų civilizacijos ligoms.

Kuo paprastesnis marinatas

Pasak  Vido Nadzeikos, dėl savo maistinių savybių dorada tampa vis dažnesniu lietuvių pasirinkimu: „Tai pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis, priskiriama karšių šeimai ir laikoma viena iš rafinuotų žuvų. Ją rekomenduojama naudoti paprastiems kulinariniams ruošiniams, kepimui ant grotelių, troškinimui garuose ar kepimui druskoje.“

Dorada – švelnaus skonio žuvis, todėl V. Nadzeika siūlo ją marinuoti kuo paprasčiau, naudojant įprastus prieskonius: aliejų, druską, pipirus, citrinos sultis bei rozmariną: „Stiprus ar aštrus marinatas tik užgoš dorados skonį, tad marinatą rinkitės kuo švelnesnį, o garnyrui puikiai tiks šviežios ar grilintos daržovės, prie jų galima naudoti švelnų, jogurto pagrindo padažą su krapais ir šviežiu agurku.“

Užtikrinta kokybė

Doradų galima rasti Viduržemio jūros vandenyse, Kanarų ir Azorų salose, rytinėje Atlanto vandenyno dalyje – nuo ​​Britų salų iki Žaliojo Kyšulio.

Pasak specialistės, dorados pasižymi ovaliu ir suspaustu kūnu, storomis lūpomis, išsikišusiais kūginiais dantimis. „Apie šios žuvies šviežumą galite spręsti iš blizgančių žvynų, skaidrių akių, gaivaus žuvies kvapo. Dorados žiaunos turi būti ryškiai raudonos spalvos, žuvis turi būti stangri, jos kūnas – elastingas, be jokių pažeidimų, įtrūkimų. Jei paspaudus žuvį lieka nedidelis įdubimas – tai prastos kokybės, pasenusios žuvies požymis“, – atkreipia dėmesį „Rimi“ specialistė.

Žuvį svarbu laikyti žemoje temperatūroje. Jei ketinate ją suvartoti per artimiausias 24 valandas, dėkite ją į šalčiausią šaldytuvo vietą, o jeigu žuvį norime namuose laikyti ilgiau, svarbu prieš užšaldant ją išdarinėti. Tokiu būdu ji puikiai išsilaikys iki penkių mėnesių.

Kviečiame paminėti Jūros ir žvejų dieną paruošiant Viduržemio jūros regiono stiliaus doradą su žolelėmis ir citrinomis.

RECEPTAS

Viduržemio jūros regiono stiliaus dorada su žolelėmis ir citrinomis

Patiekalui reikės:

1 kg auksaspalvės dorados.

Padažui reikės:

75 ml alyvuogių aliejaus;

25 ml citrinų sulčių;

1 šaukšto mėgstamų prieskoninių žolelių;

0.5 šaukštelio druskos.

Pateikimui reikės:

Druskos dribsnių (pagal skonį);

Citrinų žievelės (pagal skonį);

Kaparėlių (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

Sumaišykite visus padažui skirtu ingredientus.
Dėkite žuvį ant grotelių ir kepkite orkaitėje 15-20 minučių (galite kepti ir ant kepsninės).
Iškepus leiskite žuviai pailsėti apie 5 minutes. Tada padarykite pjūvį išilgai pilvo ir išverskite, išimdami pagrindinį kaulą.

Žymos: Žvejai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus