Tyrimai rodo, kad šaldyti maisto produktai gali būti tokie pat sveiki kaip ir švieži, jei pasirinksite protingai. Štai patarimai, kaip išsirinkti sveikiausius šaldytus maisto produktus savo šeimai, kuriuos rasite rojausobuoliai.lt.
Vaisiai ir daržovės, jų reikia daugiausiai
Paprasti šaldyti vaisiai ir daržovės dažnai nuimami maksimaliai sunokę ir greitai užšaldomi, o tai padeda išlaikyti jų maistines medžiagas. Deja, padažuose ir kvapiosiose medžiagose yra daug riebalų, natrio ir cukraus. Svarbu laikytis kelių gairių, kad gautumėte sveikiausią įmanomą versiją. Rinkitės daržoves be sūrių ar padažų. Saugokitės prieskoninių daržovių, kuriose dažnai yra natrio perteklius. Praleiskite daržoves, į kurias pridėta ryžių ar makaronų. Virimo metu pridėkite savo, kad galėtumėte kontroliuoti mitybą. Rinkitės vaisius be pridėto cukraus ar sirupo.
Žuvis ir jūros gėrybės yra būtinos
Panašiai kaip šaldyti vaisiai ir daržovės, žuvis ir jūros gėrybės užšaldomos netrukus po sugavimo, išsaugant jų maistines medžiagas. Jei negyvenate netoli pakrantės su šviežiai sugautų veislių, šaldytos prekės gali būti sveikas pasirinkimas jums ir aplinkai. Venkite keptos žuvies ir jūros gėrybių. Patikrinkite, ar prieskoninių veislių etiketėse nėra natrio pertekliaus. Rinkitės žuvį ir jūros gėrybes su mažesniu gyvsidabrio kiekiu, pavyzdžiui, lašišą, tilapiją, upėtakį, jūrų liežuvį, šamą, krevetes ir austres. Rinkitės gamtą tausojančią žuvį ir jūros gėrybes, kurios nebuvo per daug sužvejotos ir kurios nebuvo auginamos taip, kad būtų kenksminga jums ar aplinkai.
Mikrobangų krosnelės patiekalai
Kai trūksta laiko, šaldyti patiekalai gali būti sveikesnė greito maisto ar perdirbtų užkandžių alternatyva. Nors yra daug sveikų variantų, svarbu atidžiai patikrinti mitybos etiketes, kad išvengtumėte perteklinių kalorijų, riebalų ir natrio. Štai keletas dalykų, kuriuos mitybos specialistai rekomenduoja, kai reikia pasirinkti sveikus šaldytus patiekalus. Rinkitės 350–500 kalorijų turintį patiekalą, kad atrodytumėte, jog valgėte sočiai, o ne užkandote. Pasirinkite maistą, kuriame yra mažiau nei 600 miligramų natrio. Ieškokite patiekalų, kuriuose 100 kalorijų yra ne daugiau kaip 3,5 g viso riebalų, mažiau nei 2 g sočiųjų riebalų ir be transriebalų. Rinkitės maistą, kuriame yra bent 4 gramai skaidulų. Ieškokite maisto, kuriame yra bent 15 gramų baltymų. Rinkitės maistą, kuriame yra įvairių ingredientų, kuriuose yra vaisių, daržovių, nesmulkintų grūdų ir liesų baltymų.