• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 14 birželio
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip prisijaukinti sūrių įvairovę? Ekspertai dalinasi receptais

2022-07-12
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
A A
Sūriai

Sūriai

Teiginys, kad sūris tinka net desertams, šiandien nestebina – per pastaruosius metus lietuviai atrado daugybę šio produkto rūšių, parduotuvėse išaugo jo pasirinkimas, o universalumas įsitvirtino kaip vienas tiksliausių sūrio epitetų. Vis dėlto, kiekvienas jų – tai unikalus skonių  derinys, turintis savitą gamybos metodą, todėl kombinacijos su įvairiais priedais ar kitais produktais atskleidžia naujus derinimo ir paruošimo būdus.

„Maximos“ atstovė Ernesta Dapkienė pastebi, kad bendrai sūris išlieka viena svarbiausių lietuviško pirkinių krepšelio sudedamųjų dalių.

„Kone kiekvieno apsipirkimo metu žmonės sustoja pieno skyriuje ir į krepšelį įsideda vienos ar kitos rūšies sūrį – ar tai būtų klasikiniams pusryčių sumuštiniams tinkamas fermentinis, ar tradicinis varškės, ar užkandžiams tinkamesnis pelėsinis minkštasis sūris. Šiandien klientams galime pasiūlyti sūrių, tinkamų kepti ant grotelių, o norintys atrasti augalinę mitybą gali rinktis veganiškas alternatyvas. Mėgstamiausias klientų pasirinkimas – fermentinis sūris tiek su augaliniais riebalais, tiek be jų“, – pasakoja E. Dapkienė.

Sūriu laikomas fermentuotas gyvulių pieno produktas, kuris gali būti valgomas šviežias, apdorojamas pelėsiniais grybais, bakterijomis, ar brandinamas sausai. Sūrio paruošimas lemia ir jo rūšį – ar mėgaujatės švelnia rikota su uogomis, kepate picą su tąsia mocarela, užkandžiaujate umamio natomis išsiskiriančiais pelėsiniais ar kietaisiais sūriais.

„Vieningos sistemos, pagal kurias būtų klasifikuojami sūriai, nėra. Vienas kriterijus yra gyvulių pienas – tikroji mocarela gaminama iš buivolės pieno, o fetai maišomas avių ir ožkų pienas. Kitas būdas – rūšiuoti sūrius pagal drėgmės kiekį, skirstant juos nuo minkščiausio pelėsinio bri sūrio iki kietojo parmezano. Skonines savybes ir panaudojimo galimybes taip pat nusako ir riebalų kiekis – štai tradicinis lietuviškas varškės sūris yra kur kas mažiau kaloringas nei, pavyzdžiui, čederis“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Apsilankius pieno ar sūrio skyriuje, ji pataria nepamiršti ir kitų sūrį papildančių elementų – ypač vaisių, mėsos ir šviežių kepinių. Būtent čia, anot maisto ekspertės, galima rasti geriausius sūrių palydovus – dažniausiai sūrio ir kitų produktų derinius diktuoja paties produkto skonis, mat švelniems sūriams atsiskleisti padės rūgštesni, saldesni ar aštresni, stipresnio skonio ingredientai, o charakteringų sūrių skonį subalansuos švelnesnės natos. Todėl kremišką čederį verta derinti su rūgščiomis uogomis, pavyzdžiui, vyšniomis, o riebesnį ir pikantišką bri sūrį lydi saldžiarūgščiai, gaivūs žalieji obuoliai.

„Vasara – metas, kai parduotuvių lentynose karaliauja šviežias vaisių ir daržovių derlius, todėl kartu su juo galima išmėginti ir anksčiau neatrastas sūrio rūšis. Šie deriniai tikrai neapsiriboja užkandžiais, mat, pasitelkus vaizduotę ir keletą patarimų, sūris tikrai gali suspindėti ir kaip svarbiausias savaitgalio grilio patiekalas, ir sekmadienio popietės desertas“, – tikina B. Baratinskaitė.

„Maximos“ maisto meistrai kviečia į sūrį pažvelgti naujai ir drąsiai eksperimentuoti. Lengvesnei pradžiai jie pateikia receptus, tarp kurių – veganiška sūrio alternatyva, gaivios salotos ir spalvinga desertinė pica.

Lengviems vasariškiems pietums –  šviežių uogų ir sūrio salotos

Reikės: buratos sūrio, 250 g uogų, saujos smulkiai supjaustyto baziliko, dviejų šaukštelių balzaminio acto, šaukštelio klevų sirupo, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminame: nuplovę ir į keturias dalis supjaustę braškes ar kitas mėgstamas uogas, dubenyje jas išmaišykite su balzaminiu actu, klevų sirupu, bazilikais, druska ir juodaisiais pipirais. Leiskite uogoms pasimarinuoti apie 15 minučių, sudėkite į lėkštę ir ant viršaus uždėkite buratos sūrį. Prie šių gaivių salotų itin tinka šviesi skrudinta duona, pavyzdžiui, čiabata.

Čederio keksiukai

Reikės: 240 g a. r. kvietinių miltų, 115 g cukraus, 1 šaukšto kepimo miltelių, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio sodos, 1 ½ puodelio tarkuoto čederio sūrio, 250 g natūralaus jogurto, 2 didelių kiaušinių, ¼ puodelio lydyto sviesto, neutralaus skonio aliejaus.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Pasiruoškite keksiukų formeles ir jas išpurkšite ar ištepkite aliejumi ar riebalais, kad keksiukai nepriliptų. Į dubenį dėkite kepimo miltelius, miltus, cukrų ir sodą ir išmaišykite. Į dubenį berkite čederio sūrį ir darsyk išmaišykite. Į gautą masę įmuškite kiaušinius, įpilkite jogurtą ir sviestą ir maišykite tol, kol gausite vientisą tešlą. Paruoštą masę dėkite į riebalais išteptas keksiukų formeles. Kepkite orkaitėje 18–20 minučių arba kol keksiukai taps auksinio-rudo atspalvio. Išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti.

Norintiems sočiau – rikotos ir uogų pica

Reikės: dviejų stiklinių kvietinių miltų, arbatinio šaukštelio sausų mielų, stiklinės šilto vandens, keturių šaukštų alyvuogių aliejaus, saujos gervuogių, tarkuoto kietojo sūrio, mocarelos sūrio, kelių šaukštų rikotos sūrio.

Gaminame: dubenyje sumaišykite kvietinius miltus, sausas mieles, šiltą vandenį ir alyvuogių aliejų. Išminkykite tešlą, leiskite jei pakilti maždaug valandą, perminkykite, padalinkite pusiau ir leiskite pabūti apie 15 minučių. Plonai iškočiokite du picos pagrindus, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi ir paskirstykite prieš tai šakute dubenėlyje lengvai sutrintas gervuoges – venkite išsiskyrusių sulčių, tačiau jų neišpilikite, nes jomis galėsite apšlakstyti iškepusią picą. Pabarstykite uogas tarkuotu kietuoju sūriu, dėkite plėšytą mocarelą ir šaukšteliu skirtingose vietose uždėkite rikotos. Galite papuošti picą keliomis netrimtomis uogomis ir įdėti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po dešimties minučių pica bus iškepusi – beliks ją papuošti smulkiai supjaustytais šviežio baziliko lapeliais.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolės krašto ambasadorius, palaimintasis Jurgis Matulaitis raitas jodavo į mokyklą
Jungėnuose paminėta Gedulo ir vilties diena
Kai tekstai žengia iš knygų – baigėsi festivalis „Literatūros savaitė Marijampolėje“
Šėšupėje maudytis – nerekomenduojama: vandenys tyrimai rodo taršą

Kultūra

Jungėnuose paminėta Gedulo ir vilties diena
Kai tekstai žengia iš knygų – baigėsi festivalis „Literatūros savaitė Marijampolėje“
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Gegužinė Puskelniuose – bendrystės, dainų ir padėkų vakaras

Sportas

Marijampolės sporto istorijos muziejuje padėkota sporto savaitės organizatoriams ir dalyviams
Pažarauskas ir toliau vilkės „Perlo-Grupinispirkimas.lt“ marškinėlius
Sportas suvienijo: įvyko Marijampolės seniūnijų sporto žaidynės
Vasaros sporto švenčių turnyrų „Kazlų Rūdos savivaldybės Taurei laimėti“ starte – „Blykstės“ tinklininkų ir „Niekam nereikalingi“ krepšininkų triumfas

Politika

Šakių savivaldybės vadovai tęsia susitikimus su gyventojais
Paskirstytos biudžeto lėšos vaikų vasaros poilsio programoms įgyvendinti
Paskirtas dalinis finansavimas vasaros poilsio ir socializacijos organizavimui
Atsisveikinta su ilgamečiu Virbalio seniūnijos darbininku

Įdomu

Kaip kajeno pipirai, imbieras ir česnakai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai?
Kaip atskirti tikrą medų nuo dirbtinio?
Daržas nebūtinas – naudingi patarimai, kad pomidorų užsiaugintumėte net ir bute
Harvardo tyrimas: kavos vartojimas gali būti siejamas su ilgesniu ir sveikesniu gyvenimu

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Sūduvos gimnazijoje – pažangi prevencinė priemonė prieš rūkymą
Kalvarijos savivaldybės ugdymo įstaigos įsitraukė į iniciatyvą „Kryptis – profesijų pasaulis 2025“
EIMIN ir toliau planuoja skirti stipendijas tiksliųjų mokslų studentams regionuose
Kazlų Rūdoje pirmąkart organizuotos savivaldybės ugdymo įstaigų moksleivių lengvosios atletikos pirmenybės

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus