• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 8 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip švęsti Velykas tiems, kurie nevalgo kiaušinių: 4 receptai

2022-04-16
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
A A
Įvaizdinė nuotrauka

Įvaizdinė nuotrauka

Nors kaušiniai yra tikrų tikriausias Velykų simbolis, o šios šventės stalas be jų neįsivaizduojamas, ruošiant šventinį meniu reikia pagalvoti ir apie tuos, kurie kiaušinių nemėgsta.

Tokiu atveju reikėtų patiekti įvairesnių užkandžių, salotų ar mėsos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai per Velykas dėmesį skiria produktų kokybei ir dairosi gurmaniškų skonių.

Nebijokite eksperimentuoti

„Iki Velykų likus vos kelioms dienoms itin jaučiamas šventinis sujudimas. Pastebime, kad šventinį stalą pirkėjai puošia gurmaniškesniais ingredientais: nuo jūros gėrybių iki paukštienos ar jautienos, įvairiausių vaisių, sūrių, kumpių, žąsų kepenėlių paštetų. Be to, prieš šventes padidėja susidomėjimas ir įvairiausiais desertais: nuo klasikinio šokoladinio torto iki keto mitybai pritaikytų pyragėlių“, – teigia V. Budrienė.

Susėsti prie šventinio stalo su visa šeima – tikras džiaugsmas, tačiau sugalvoti patiekalus, kurie visiems tiks ir patiks, – gana sudėtinga užduotis. Visgi, kaip Kūčios neapsieina be žuvies patiekalų, taip Velykos – be įvairiausiais būdais ir formomis ruoštų kiaušinių. Tačiau, kad ir koks maistingas ingredientas kiaušinis bebūtų, juos mėgsta ne visi, todėl ruošiant šventinį stalą vertėtų pagalvoti apie pasirinkimų įvairovę.

Kadangi velykinių patiekalų neapriboja jokios taisyklės – per šią šventę valgoma ir žuvis, ir mėsa, ir pieno produktai, svarbiausia pasitelkti fantaziją. Tradiciškai Velykų stalo pažiba tampa koks nors mėsos patiekalas: kepta antis, višta, kalakutas, įvairiausi kiaulienos kepsniai, vyniotiniai ar suktinukai. Pavyzdžiui, Prancūzijoje per Velykas tradiciškai patiekiama aviena, Amerikoje kepamas glazūruotas kiaulienos kumpis. Norvegijoje tradiciškai šią dieną patiekiama marinuota silkė, o filipiniečiai per Velykas mėgaujasi tradiciška, ispaniška paelija su jūros gėrybėmis.

Nepamirškite daržovių bei užkandžių

Žinoma, ruošiant Velykų stalą svarbu nepamiršti ir įvairiausių daržovių. Graikijoje ir Italijoje šalia įvairiausių mėsos patiekalų patiekiamos ne įprastos daržovių salotos, o pakepti smidrai. Smidrai paprastai pakepami svieste, pagardinami druska, pipirais, česnakais, citrinos sultimis ir parmezanu.

Dar vienas populiarus daržovių patiekalas – karamelizuotos morkos, įvairiausiais būdais paruoštos bulvės. O Lietuvoje, per visas šventes populiarios ir mišrainės: nuo tradicinės baltosios iki burokėlių ar krabų mišrainės su ryžiais. Norintiems įvairesnio garnyro „Iki“ pataria pasigaminti ir rytietiškų salotų. Joms pagaminti galima naudoti avinžirnius, kuskusą ar bolivinės balandos kruopas. Rytietiškos salotos dažnai gardinamos kalendra, mėtomis, jose dažnai naudojamos ir pomidorai, agurkai, feta. Tokios salotos dažnai paprasčiausiai apšlakstomos citrinos sultimis arba su natūraliu jogurtu pagamintu padažu.

Dar vienas svarbus kiekvieno šventinio stalo akcentas – užkandžiai. Juos galima pagaminti itin greitai ir paprastai. Pavyzdžiui, tam puikiai tinka įvairiausios užtepėlės: jas galima gaminti iš rūkytos žuvies, ją sumaišyti su šaukštu natūralaus jogurto, krienų, pagardinti druska, pipirais, įvairiausiomis žolelėmis: krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais. Užtepėles galima gaminti ir iš alyvuogių – alyvuoges sutrinti trintuvu, jeigu mėgstate, kartu su alyvuogėmis sutrinkite ir saulėje džiovintų pomidorų, česnakų, riešutų – puikiai tinka graikiški, viską pagardinti pipirais, aliejumi ir sutrinti iki vientisos masės.

„Iki“ dalijasi ir dar 4 receptais be kiaušinių, kurie puikiai papuoš šventinį Velykų stalą.

Cukinijų griežinėliai su varškės įdaru

Jums reikės:

  • 1 cukinijos
  • 250 g varškės
  • 3 v. š. graikiško jogurto
  • 3 g šviežių krapų
  • 3 skiltelių česnako
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio džiovintų bazilikų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Cukiniją nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite išilgai kuo plonesnėmis juostelėmis. Kiekvieną jų iš abiejų pusių apkepkite aliejuje ir perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Į dubenį dėkite varškę, pilkite graikišką jogurtą, berkite susmulkintus krapus, sutrintas česnako skilteles bei džiovintus bazilikus ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Cukinijos juosteles padenkite varškės įdaru, suvyniokite į ritinėlius ir sutvirtinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Štai ir viskas – galima skanauti!

Vištienos iešmeliai su ananasais

Jums reikės:

  • 500 g vištienos krūtinėlės filė
  • 1 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. sojų padažo
  • 4 v. š. citrinų sulčių
  • 2 a. š. druskos
  • 300 g saldžiųjų raudonųjų paprikų
  • 300 g ananasų be žievelės
  • 150 g raudonųjų svogūnų
  • 10 baziliko lapelių
  • 200 g ryžių

Gaminame:

Vištieną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, įberkite šaukštelį druskos, supilkite sezamų aliejų, sojų padažą ir 2 šaukštus citrinų sulčių. Viską išmaišykite ir palikite marinuotis 30 minučių. Nuplautas paprikas išskobkite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite stambesniais kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustykite ananasus ir stambiai susmulkinkite svogūnus. Visus ingredientus atsitiktine tvarka sumaukite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų apie 15 minučių kartas nuo karto pavartydami, kol vištiena apskrus. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirtus ryžius sumaišykite su likusiomis citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir patiekite su gardžiaisiais iešmeliais.

Sultingas vištienos vyniotinis

Jums reikės:

  • 500 g vištienos šlaunelių mėsos
  • 6 vnt. saulėje džiovintų pomidorų
  • 50 g mėgstamų riešutų
  • 1 a. š. česnako granulių
  • 1 a. š. petražolių
  • 1 lauro lapo
  • žiupsnelio kmynų
  • 500 ml nuo vištienos virimo likusio sultinio
  • 250 ml avižų gėrimo
  • 70 g sviesto
  • 1 a. š. speltų miltų
  • 1 skiltelės česnako
  • saujelės šviežių žalumynų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • marlės ar plono lininio audinio, siūlo

Gaminame:

Vištienos gabalėlius perpjaukite išilgai, įtrinkite juos druska, pipirais, česnakais bei petražolėmis ir per naktį palikite marinuotis šaldytuve. Saulėje džiovintus pomidorus ir atskirai riešutus sumalkite elektriniu trintuvu. Ant marlės vienu sluoksniu išklokite marinuotą mėsą, ant jos išilgai paskleiskite pomidorus, greta – riešutus. Taip paruoštą vyniotinį standžiai, su visu audiniu, susukite į ritinį, apriškite siūlu ir dėkite į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu.

Vanduo turėtų apsemti vyniotinį per 1–2 pirštus. Į puodą įmeskite lauro lapą, truputį kmynų ir ant vidutinės kaitros virkite apie pusantros valandos. Išvirusią mėsą su visu audiniu įstatykite tarp dviejų pjaustymo lentelių, ant viršaus uždėkite ką nors sunkaus ir palikite prislėgtą mėsą dar 12-ai valandų. Galiausiai paruoškite padažą: puode ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, pamaišykite, supilkite pieną ir toliau maišykite, kol sutirštės. Supilkite nuo vištienos virimo likusį sultinį ir virkite padažą dar 15 minučių, o pabaigai suberkite smulkintą česnaką, žoleles, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Riekelėmis supjaustytą vyniotinį patiekite su padažu – gardumėlis!

Mocarelos užkandis su baziliko lapeliais

 Jums reikės:

  • 230 g mocarelos
  • 2 didelių pomidorų
  • 3 g šviežių bazilikų
  • šlakelio balzaminio acto
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Jei pirmą kartą girdite apie šį gardėsį, linkime malonaus atradimo pojūčio, o jei užkandis jums gerai pažįstamas, tik primename, kad nėra nieko maloniau nei dar kartą prisiminti tobulus skonių derinius! Mocarelą ir pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais ir tvarkingai išrikiuokite juos lėkštėje: griežinėlis mocarelos, griežinėlis pomidoro, griežinėlis mocarelos, griežinėlis pomidoro… Ant viršaus sumeskite šviežius bazilikų lapelius, viską apšlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska bei pipirais. Skanaus!

Pranešimas spaudai

Žymos: ReceptaiVelykos
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Vokietijoje gyvenančio azero planą uždirbti iš neteisėtų migrantų sužlugdė Lietuvos pasieniečiai
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis
Marijampolės „Spindulio“ kino teatras kviečia į nemokamą kino vakarą po atviru dangumi su filmu „Pietinia kronikas“

Sportas

Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės
„Mantinga-Vaikų lyga“ kviečia registruotis 7-ajam sezonui!
Jankų vasaros sporto šventės krepšinio turnyro nugalėtojai „Hikvision“, tinklinio sektoriuje triumfavo „Kažin kodėl“, futbolo turnyrą laimėjo „Liūtai“

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?
Kenkėjai lagaminuose: ką reikia žinoti keliaujantiems?
Ar galima keisti stogo santvaras nenugriaunant viso stogo?
Kodėl tennis apyrankė – puikus pasirinkimas jubiliejui ar ypatingai progai?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Petro Armino progimnazijoje pokyčiai, kurie keičia ne tik sienas, bet ir vaikų kasdienybę

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus