• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 7 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kepame antį Velykų stalui – ekspertė dalinasi, kaip teisingai paruošti šį patiekalą

2023-04-09
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Kepta antis

Kepta antis

Nors lietuviai labiausiai mėgsta vištieną, prieš šventes vis daugiau gyventojų linkę paeksperimentuoti, tad greta įprastų, šeimos tradicija tapusių patiekalų, ant velykinių stalų puikuosis ir antis. Ją pasirinkę tikrai nesuklysite, o ekspertė dalinasi patarimais, kaip tobulai iškepti šį paukštį orkaitėje ar troškintuve.

„Orkaitėje kepta višta, antis, žąsis ar kalakutas neabejotinai yra nekasdienis valgis, kurį gyventojai mielai renkasi tiek asmeninėms, tiek didžiosioms metų šventėms – prieš pastarąsias kaip niekad daug pirkėjų šiuos paukščius deda į savo pirkinių krepšelius. Todėl artėjant Velykoms pasirūpiname tiek didesniu asortimentu, tiek nuolaidomis, kad klientai šventėms galėtų pasiruošti išleisdami mažiau“, – kalba Brigita Baratinskaitė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė.

Norint ant stalo patiekti gardžią ir sultingą antį, svarbiausia įvertinti, kad ji yra riebesnė nei višta ar kalakutas ir kepa netolygiai – krūtinėlė iškepa greičiau nei kojos, o kai pastarosios būna tinkamos valgyti, krūtinėlė gali būti perdžiūvusi ir sausa. Tačiau B. Baratinskaitė drąsina – orkaitėje iškepti skanią antį tikrai nesudėtinga, tereikia pasirinkti tinkamos rūšies antį ir atminti keletą jos kepimo subtilybių.

„Neapsiriksite pasirikę Pekino antį – jos maitinamos specialiu kviečių, sorų, žirnių pašaru ir iki trijų kilogramų svorio užauga per maždaug 3 mėnesius. Tinkamai iškepus, jų mėsa bus minkšta ir sultinga“, – kalba maisto gamybos ekspertė.

Ji parėžia, jog orkaitėje kepant visą antį, jos riebalai turi lėtai tirpti ir gertis į mėsą, kad krūtinėlė neperdžiūtų, kol iškeps kojos, todėl svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą bei kepimo laiką.

„Prieskonius ir įdarą rinkitės, kokių tik širdis geidžia – nuo paprasčiausio varianto su druska ir pipirais, iki egzotiškesnių prieskonių kaip kardamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai ar cinamonas.  Su riebia paukštiena puikiai derės rozmarinas, čiobrelis, nesuklysite į vidų gausiai prikimšę česnako skiltelių, džiovintų ir prieš tai išmirkytų grybų ar džiovintų vaisių. Su antiena puikiai dera saldžiarūgštis vaisių bei uogų skonis“, – pataria maisto gamybos ekspertė ir dalinasi dviem būdais, kaip iškepti skanią antį velykiniam stalui.

Svarbiausia – lėtas kepimas 

Reikės: 3 kg šviežios anties, druskos, šviežiai grūstų pipirų, cinamono, šviežiai grūstų anyžių, gvazdikėlių, kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai), šlakelio aliejaus arba ghi sviesto, šviežio rozmarino šakelių, poros išlukštentų galvų česnako.

Gaminame: jeigu antį įsigijote su kaklu, jį nupjaukite ir pasilikite sultiniui. Sausus prieskonius (juos galite pasirinkti savo nuožiūra, išskyrus druską) sumaišykite su šlakeliu aliejaus ar keliais šaukštais lydyto sviesto, gautu mišiniu gerai įtrinkite antį iš vidaus ir išorės bei palikite marinuotis per naktį. Kad antis tolygiau keptų, prieš dedant į orkaitę suriškite kojas ir prie jų pritraukus suriškite uodegikaulį.

Dėkite antį į orkaitę ant grotelių, po jomis padėkite skardą, į kurią tekės riebalai. Kad šie nesviltų, į skardą galima įpilti stiklinę vandens. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir kepkite pusvalandį. Po to sumažinkite kaitrą iki 80-100 laipsnių ir taip lėtai kepkite apie 4 valandas. Žemoje temperatūroje kepama krūtinėlė neišsausės, didelė dalis riebalų lėtai susigers į mėsą.

Pasak B. Baratinskaitės, į skardą nuvarvėjusius riebalus galima sumaišyti su trintomis spanguolėmis, bruknėmis ar granatų sultimis, įpilti šiek tiek sauso vyno – viską pakaitinę ir pertrynę elektriniu plaktuvu, turėsite nuostabų padažą keptai ančiai.

Įvairovei – vaisiai ir troškintuvas

Reikės: 3 kg šviežios anties, druskos, šviežiai grūstų pipirų, cinamono, šviežiai grūstų anyžių, gvazdikėlių, kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai), šlakelio aliejaus arba ghi sviesto, šviežio rozmarino šakelių, poros išlukštentų galvų česnako, sultingų saldžiarūgščių vaisių: apelsinų arba greipfrutų, kriaušių arba obuolių.

Gaminame: kaip ir ankstesniame variante, prieskonius sumaišykite, jais gerai įtrinkite antį ir palikite per naktį marinuotis. Šiam gaminimo būdui reikalingas uždengiamas ketaus indas arba troškintuvas storomis sienelėmis. Jame įkaitinus šiek tiek ghi sviesto arba aliejaus surištą antį ant didelės kaitros apkepkite iš visų pusių. Tuomet antį inde dėkite taip, kad krūtinėlė būtų viršuje, o kojos ant indo dugno. Greta dėkite stambiai pjaustytų prinokusių apelsinų, kriaušių (ar kitokių sultingų vaisių) česnakų, prieskoninių žolių, uždenkite (galite naudoti aliuminio foliją) ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie dvi valandas. Ilgiau kepančios kojos mirks riebaluose ir sultyse, taip besitroškindamos greičiau suminkštės, o viršuje esanti krūtinėlė keps lėčiau. Prieš baigiant kepti, atidenkite ir apskrudinkite, padidinę temperatūrą iki 220 laipsnių. Ištraukus iš orkaitės, prieš pjaustant antį reikia luktelėti 5-10 minučių.

Šviežia antis – perpus pigiau

„Rūpindamiesi, kad gyventojai galėtų subalansuotai ir skaniai maitintis, išleisdami mažiau, kas savaitę siūlome įvairiausių produktų ir daugybę kitų prekių mažesnėmis kainomis. Šią savaitę pirkėjai gali sutaupyti įsigydami atšaldytą Pekino antį perpus pigiau“, – pažymi Renata Kežionienė, „Maximos“ Rinkodaros departamento direktorė.

Prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pirkėjai gali rinktis iš plataus šviežio maisto bei kitų kasdienių prekių asortimento, o norėdami sutaupyti – pasinaudoti nuolaidomis ir ypač geros kainos pasiūlymais, kurių gausu savaitiniame mažų kainų leidinyje. Kiekvieną antradienį vis naujus „Kainų kainos“ pasiūlymus galima rasti mobiliojoje „Ačiū“ programėlėje, popieriniame leidinyje visose tinklo parduotuvėse bei „Maxima“ internetinėje svetainėje.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Velykos
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laureatas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų
Viešajame tualete rastas mirusio vyro kūnas
Marijampolės sporto centre – atsinaujinimo vėjai, kuriuos pajus kiekvienas sportuojantis
Gelgaudiškyje viešės pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė

Kultūra

Marijampolės kultūros centro fojė atidaryta piešinių paroda „Būk saugus – įspėk kitus“
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Tarptautinis festivalis „Šv. Jurgio meno sezonas“ iškilmingai pradėjo savo XI-ąjį sezoną
Šakių viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su politiku ir žurnalistu Česlovu Juršėnu

Sportas

Vilkaviškio klubas išsaugojo trenerių štabą
Atsisveikinta su Marijampolės sporto centro abiturientais
Uteną paliekantis Skučas po trylikos metų grįžta į „7bet-NKL – rungtyniaus „Perle“
Kauno dziudo turnyre rezultatais džiugino Kazlų Rūdos sporto centro sportininkai

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Komunikacijos skyrius
Prasidėjo Šakių rajono savivaldybės vadovų susitikimai su gyventojais
Posėdžiavo Šakių rajono seniūnai
Marijampolės apskrities seniūnai susitiko Zyplių dvare

Įdomu

Asmeninį biudžetą turi pusė, tačiau laikosi tik dešimtadalis gyventojų – apklausa
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Komunikacijos skyrius
Egzaminų keliamas stresas: kaip padėti jauniems žmonėms išlikti emociškai stipriems?
Atsakingas elgesys prie vandens ir budrumas – saugių atostogų garantas

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Sūduvos gimnazijoje – pažangi prevencinė priemonė prieš rūkymą
Kalvarijos savivaldybės ugdymo įstaigos įsitraukė į iniciatyvą „Kryptis – profesijų pasaulis 2025“
EIMIN ir toliau planuoja skirti stipendijas tiksliųjų mokslų studentams regionuose
Kazlų Rūdoje pirmąkart organizuotos savivaldybės ugdymo įstaigų moksleivių lengvosios atletikos pirmenybės

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus