• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 23 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Lašišos pusseserė – kuprė: skanios idėjos netipiniam švenčių stalui

2022-12-04
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Kuprė

Kuprė / įvaizdinė nuotr.

Ruošiantis šventėms – nevengiame eksperimentų ir gruodis yra puikus laikas paragauti mažiau pažįstamų patiekalų. Pavyzdžiui, gaminant mėgstamus raudonosios žuvies valgius rinktis ne tradicinę lašišą ar upėtakį, o kiek mažiau žinomą kuprę.

Ši žuvis itin patiks tiems, kuriems lašišos skonis kiek per intensyvus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gruodį lietuviai išties valgo kur kas daugiau žuvies ir jūros gėrybių. Tai rodo ir pardavimų duomenys.

„Svarbiausioms metų šventėms pirkėjai dažniausiai perka tradicinę lašišą ir karpį. Tačiau pastaraisiais metais pastebime, kad šias žuvis pradeda keisti ir įvairios jūros gėrybės – midijos, skraidkalmarių čiuptuvai. Taip pat labiau linkę į eksperimentus gyventojai renkasi upėtakį, šamą, skumbrę. Esame paruošę platų žuvies asortimentą, kas mėnesį pristatome kitą mėnesio žuvį, gruodį tai yra kuprė. Pardavimų duomenys rodo, kad prieš šventes žuvies kategorijos pradavimai išauga apie 30 proc., jūros gėrybių pardavimai taip pat padidėja kiek daugiau nei trečdaliu“, – teigia V. Budrienė.

Švelnesnio skonio nei lašiša

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad kuprė, arba rausvoji lašiša, yra mažiausia iš Šiaurės Amerikoje gyvenančių Ramiojo vandenyno žuvų. Kaip ir visos lašišinių šeimos žuvys, kuprės yra šaltųjų vandenų gyventojos.

„Kuprės yra nepaprastai maistingos ir naudingos sveikatai. Jos yra natūralus omega-3 rūgščių ir baltymų šaltinis. Šis junginys gerina cholesterolio kiekį kraujyje, mažina širdies ligų riziką, saugo smegenis ir nervų sistemą. Taip pat kuprė, palyginti su tradicine lašiša, pasižymi švelnesniu skoniu, yra minkštos tekstūros bei turi mažai riebalų“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Mėgstami patiekalai – nauji skoniai

Kuprė – puikus būdas praturtinti mėgstamus patiekalus naujais skoniais. Populiariausias kuprės paruošimo būdas – ją iškepti keptuvėje arba orkaitėje. Tačiau šią žuvį galima paruošti ir įmantresniais būdais, pavyzdžiui, konservuoti, rūkyti ar net sūdyti.

„Kuprė kulinarijoje dažnai ruošiama panašiai, kaip ir tunas arba tradicinė lašiša. Įdėkite kuprės į mėgstamas salotas – jos taps sočiu ir maistingu patiekalu. Pasigaminkite pokės dubenį – sukapokite žalią kuprę ir priderinkite prie kitų mėgstamų daržovių, grūdinių kultūrų. Kuprė dera ir prie makaronų, sriubų, žuvies pyragų, sumuštinių, iš jos galima virti sriubas. Iš šios žuvies gaminami tartarai bei kiti žalios žuvies patiekalai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jeigu šių švenčių stalui ieškote šio to neįprasto ir norite nustebinti svečius, išbandykite kuprės sevičę. Sevičė – tai maisto gaminimo technika, kurios metu produktas yra marinuojamas žaliųjų citrinų arba citrinų sultimis. V. Juodkazienė sako, kad šiam patiekalui daug ingredientų nereikia, o ir paruošti jį paprasta.

„Kuprės sevičės marinatui pagaminti reikės žaliosios citrinos, citrinos, saliero stiebo, svogūno, česnako, aitriųjų pipirų ir žuvies sultinio. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Žalią kuprę supjaustykite ir kelias minutes palaikykite marinate. Tuomet sudėkite kuprės gabalėlius ant lėkštės, ant viršaus išdėliokite pjaustytų avokadų, čili pipirų, svogūnų. Viską paskaninkite druska ir pipirais. Skonis nustebins net visko ragavusius“, – pasakoja „Iki“ atstovė ir dalijasi dar trimis kuprės receptais, kuriuos galėsite pasiruošti namuose ir patys.

Kuprės paplotėliai su garstyčių padažu

Jums reikės:

450 g keptos kuprės

2 kiaušinių

1 puodelio džiūvėsėlių

3 v. š. šviežių krapų

½ puodelio svogūno

Alyvuogių aliejaus

Padažui:

2 šaukštų garstyčių

¼ puodelio majonezo

¼ puodelio graikiško jogurto

1 v. š. klevų sirupo

1 v. š. kaparėlių

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, kiaušinius, kapotus krapus ir smulkintus svogūnus. Gerai išmaišykite. Į mišinį įmaišykite susmulkintą kuprę. Iš mišinio suformuokite kuprės paplotėlius ir trumpam atidėkite. Nedideliame dubenėlyje paruoškite padažą. Sumaišykite garstyčias, majonezą, graikišką jogurtą, klevų sirupą, kaparėlius. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Sudėkite paplotėlius ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Patiekite šiltus, pagardintus garstyčių padažu.

Kuprės salotos su avokadais

Jums reikės:

220 g keptos kuprės

1 puodelio tarkuotų morkų

3 paprikų

2 avokadų

1 v. š. kaparėlių

¼ puodelio pjaustytų petražolių

¼ puodelio graikiško jogurto

2 v. š. majonezo

¼ š. druskos

¼ š. juodųjų pipirų

Gaminimas:

Į didelį dubenį sudėkite kuprę, tarkuotas morkas, pjaustytas paprikas, avokadus, suberkite kaparėlius, petražoles, graikišką jogurtą, majonezą. Užberkite druskos ir juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite. Skanaus!

Kuprės užtepėlė su kaparėliais

Jums reikės:

250 g keptos kuprės

250 g kreminio sūrio

½ puodelio grietinės

3 v. š. supjaustytų laiškinių česnakų

1 v. š. garstyčių

2 v. š. kaparėlių

1 citrinos

Druskos

Pipirų

Gaminimas:

Dideliame inde plaktuvu sumaišykite kreminį sūrį ir grietinę iki vientisos masės. Sudėkite laiškinius česnakus, garstyčias, kaparėlius, įspauskite citrinos sulčius. Pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite kuprę ir dar kartą išmaišykite. Užtepėlę šaukštu perkelkite į serviravimo indą. Patiekite su mėgstamais krekeriais ar prancūzišku batonu. Skanaus!

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Savivaldos gyvybė 2025“ – žmonėms, kurie kuria mūsų kraštą
Marijampolėje kilus gaisrui išgelbėtas žmogus
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Kultūra

„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“
Marijampolės savivaldybėje paminėti Rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena
Sūdava atšventė šimtmetį

Sportas

Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas
Namų picerija: kaip išsikepti tobulą picą su minkštu padu
Psichologė įspėja, kad vaikai praranda ryšį su gamta: kokią įtaką tai daro jų raidai ir sveikatai?

Verslas

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus