• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 20 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Lietuviai atsisako batono: ką valgo pusryčiams?

2020-04-18
Įdomu, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Sveikatos specialistų teigimu, lietuviai turi gana nusistovėjusius mitybos įpročius, ypač – pusryčių, kai dėl skubos ant rytinio stalo dažnai atsiduria sumuštiniai, virti ir kepti kiaušiniai ar košė su sviestu. Vis dėlto net ir įsisenėję įpročiai ima kisti – vis dažniau lietuvių virtuvėje galima pastebėti įvairesnių, sveikos mitybos principus atitinkančių valgių, o jau įprastų patiekalų ingredientai irgi neretai keičiami sveikesniais.

Vienas tokių produktų, kuris vis rečiau atsiduria ant lietuvių stalo, – batonas. Jį keičia kvietinės sumuštinių duonos skrudinimui, visagrūdės duonos ar porcijinės duonelės. Žinoma tinklaraščio „BabyBlog“ autorė Sotera Šveikauskaitė dalijasi ir savo šeimos pusryčių įpročiais bei primena paprastą, bet nepelnytai pamirštą receptą, kuris itin naudingas siaučiant virusams.

Sotera Šveikauskaitė renkasi paprastus, bet šeimos mėgstamus pusryčius

Tinklaraštininkė prisipažįsta, kad pati pusryčius valgo retai, tačiau žino, kad šį pirmąjį dienos valgį būtų naudinga prisijaukinti, o štai dukrelei Aretei ji visada parūpina mėgstamus ir sočius pusryčius, suteikiančius energijos visai dienai. S. Šveikauskaitės šeima renkasi paprastus patiekalus, tačiau mėgsta juos patobulinti: paskanina vaisiais, uogomis ar kitai ingredientais.

„Pusryčiams mielai renkuosi avižų košę su tarkuotu obuoliu, vyras – kiaušinių patiekalus, o dukra mėgsta įvairių grūdų košes su trintomis uogomis, jogurtą, kartais – sūrio lazdeles. Atrodytų, kad esame labai skirtingi, tačiau iš tiesų visi labai mėgstame grūdinius produktus. Vienas mėgstamiausių „patiekalų“ – paprasta juodos duonos riekė su sviestu ir šiek tiek druskos, nesame baltos duonos gerbėjai“, – sako tinklaraštininkė.

S. Šveikauskaitė primena seną gerą receptą, padedantį kovoti su ligomis, kas ypač aktualu siaučiant virusui: juoda duona, su sviestu, druska ir daug česnako. Tai paprastas ir visos šeimos mėgstamas patiekalas, kurį žinoma moteris drąsiai rekomenduoja visiems, norintiems pastiprinti imunitetą.

Batonas – vis retesnis svečias ant lietuvių stalo

Grūdiniai produktai, kaip rodo ir S. Šveikauskaitės šeimos pusryčių virtuvės pavyzdys, vis dar karaliauja pusryčių virtuvėje, tačiau pokyčiai pastebimi ir čia: įprastą manų košę keičia grikiai, kukurūzai, kelių grūdų košės, kurios dar paskaninamos vaisiais, uogomis, klevų sirupu ar šalavijo sėklomis. O štai batoną, be kurio anksčiau būtų sunku įsivaizduoti sumuštinius, – skrudinimui skirta duona ir kiti duonos gaminiai.

„Kadaise didžiulis batonų segmentas traukiasi kasmet – per pastaruosius ketverius metus sumažėjo beveik ketvirtadaliu. Jeigu užpernai Lietuvoje buvo parduota beveik 18 tūkst. tonų, tai praėjusiais metai tik 16 tūkst. tonų. Vietą rinkoje užima skrudinimo duona, kurios pardavimai per metus išaugo nuo beveik 9.5 tūkst. Iki 10.3 tūkst. tonų. Nors skrudinimo duonos segmentas vis dar šiek tiek atsilieka, įvertinus pastarųjų kelerių metų tendencijas, prognozuojama, jog netrukus pasivys ir pralenks batonus“, – komentuoja „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas.

Pasak eksperto, lietuviai pamėgo ir kitą sparčiai augantį segmentą – porcijines duoneles. Taip pat dažniau renkasi visagrūdę, sėklomis praturtintą duoną, sumuštiniams dažnai išbando ir trapučius bei duoniukus.

Norintiems išbandyti paprastus, tačiau kiek patobulintus pusryčių variantus, pateikiami keli receptai:

  • Energijos suteikianti avižų košė su riešutais, bananais ir klevų sirupu:

Išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, avižų košę ir leiskite 5 min. išbrinkti. Per tą laiką sausoje keptuvėje paskrudinkite saują lazdyno, graikinių ar kitų mėgstamų riešutų. Patiekite košę su skrudintais riešutais, supjaustytais ir šlakeliu citrinos sulčių apšlakstytais bananais, viską apipilkite arbatiniu šaukšteliui klevų sirupo. 

Energijos suteikianti avižų košė su riešutais, bananais ir klevų sirupu
Energijos suteikianti avižų košė su riešutais, bananais ir klevų sirupu
  • Sumuštinis su burokėlių kremu, avokadu ir ožkos sūriu 

Paruoškite burokėlių kremą: trintuve į vientisą masę sutrinkite 1 virtą buroką, pusę arbatinio šaukštelio citrinų sulčių, 1 mažą skiltelę česnako ir, jeigu mėgstate aštriau, – šiek tiek maltos aitriosios paprikos.

Paskrudinkite 2 gabalėlius viso grūdo duonos skrudinimui „Toste“, aptepkite burokėlių kremu, uždėkite pjaustyto avokado riekeles ir pabarstykite ožkos sūrio gabalėliais. Jei nemėgstate ožkos sūrio, galite naudoti fetos sūrį.

Sumuštinis su burokėlių kremu, avokadu ir ožkos sūriu
Sumuštinis su burokėlių kremu, avokadu ir ožkos sūriu

Skanaus!

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Liudvinave atnaujinta Kranto gatvės atkarpa
Marijampolėje – nemokama augintinių ženklinimo akcija

Kultūra

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje šeštadienį įvyko festivalis „Elektroninės GELMĖS“
Vilkaviškyje kviečiama drauge sukurti šventinį „Žiemos sodą“

Sportas

Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas
Dvigubas „atakiečių“ savaitgalis namų rungtynėse – be pergalių

Politika

Vilkaviškio rajonas startuoja su nauju vizijos kūrimu iki 2033 metų: pradedama strateginė analizė
Apie tvarią maisto sistemą – su partneriais Suomijoje
Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
EP narė Rasa Juknevičienė dalyvauja Saugumo ir gynybos forume Londone

Įdomu

Grūdinimasis šaltuoju metų laiku: kaip tai daryti saugiai?
Pasveikinta 100-ojo kūdikio susilaukusi Šakių rajono šeima
Kazlų Rūdos miškų masyvo praeities detalės
Po traumos – ilgos eilės, tačiau jėgų reikia dabar: kaip gauti reabilitaciją greičiau?

Verslas

Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
„Vilkyškių pieninei“ – Konkurencijos tarybos leidimas įsigyti „Marijampolės pieno konservus“

Mokslas ir studijos

Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas
MRU Marijampolėje: dekanė dr. R. Bogužaitė apie tai, kaip atrasti kryptį net ir neturint žemėlapio
Armino progimnazija keičiasi iš pagrindų – formuojama moderni, mokiniams draugiška mokykla

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus