• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 28 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Liko šventinių vaišių? Neskubėkite išmesti – dietistė I. Trusovė dalijasi paprastomis idėjomis, kaip sunaudoti likučius

2023-12-28
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Fritata

Fritata / asociatyvi Freepik nuotr.

Artimuosius suburiančios didžiosios metų šventės kartu yra ir gausių vaišių metas – Kūčių vakarienė su mažiausiai dvylika patiekalų, sotūs Kalėdų pietūs, Naujųjų sutikimo vakarienė, kartais trunkanti iki vidurnakčio – visi norime, kad kiekvienas nuo stalo pakiltų skaniai pavalgęs. Ne visuomet pavyksta tiksliai suplanuoti valgiaraštį, tad ką gi daryti su šventinio stalo likučiais, kad nešvaistytume vis dar gero maisto, kuriam skyrėme tiek savo lėšų, laiko ir meilės gaminant?

Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi paprastomis idėjomis, kaip paprastai ir skaniai sunaudoti patiekalų likučius bei ingredientus.

Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad gruodžio antroje pusėje, kai pirkėjai ima intensyviausiai ruoštis artėjančioms šventėms, vidutinis pirkinių krepšelis padidėja. Pavyzdžiui, šių metų gruodį jis  yra beveik 20 proc. didesnis nei rudens mėnesiais.

„Pirkėjai nuo pat rudens pabaigos intensyviai ieškojo dovanų, dekoracijų namams ir, žinoma, rūpinosi šventiniu meniu. Paprastai šiuo periodu maisto nuperkama daugiau nei įprastai – didžioji pirkinių dalis skiriama Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų sutikimo vaišių stalui. Jaučiame pareigą priminti, kad labai svarbu planuoti pirkinius – tai leidžia išvengti emocinio pirkimo, nepereikvoti savo biudžeto ir nešvaistyti maisto. O jeigu nesuvalgyto maisto vis tiek liko, įjungtus šiek tiek fantazijos visa tai dar galima panaudoti. Apie tai, kad gyventojai stengiasi nešvaistyti maisto po švenčių rodo kasmet mūsų atliekami gyventojų pasiruošimo šventėms įpročių tyrimai. Šiemet kartu su „Spinter Research” atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog 75 proc. gyventojų po Kalėdų likusį nesuvalgytą maistą vienaip ar kitaip suvartoja vėliau – valgo tuos pačius patiekalus kitą dieną, 36 proc. likučius naudoja kitiems patiekalams ruošti ir 30 proc. likučius išsidalina šeimos rate“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Likučius gelbsti fritata arba tortilija

Dietistė I. Trusovė pasakoja, kad atsakingas šventinio meniu planavimas ir drausmė apsiperkant leidžia išvengti ir chaoso besiruošiant šventėms, ir sunaudoti visus produktus bei patiekalus, neišmesti maisto.

„Šeimoje visuomet pasiruošiame meniu ir susitariame, ką gaminsiu aš, ką gamins mano mama ir kokius patiekalus ruoš anyta. Visada kruopščiai apgalvojame ir nepriruošiame labai daug. Tad išties nėra tekę nieko išmesti. Tiesa, dažnai būna daugiau pyragų, nes visos mėgstame juos kepti – bet tada vaišiname jais draugus ir visi kepiniai būna suvalgomi. Lieka nebent sūrių, mėsyčių, bet jas labai greitai sunaudoju gamindama kitus patiekalus“, – šventinės ruošos patirtimi dalijasi I. Trusovė ir pataria, kaip galima kūrybiškai pritaikyti likusį maistą kituose patiekaluose.

Pasak „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerės, vienas geriausių patiekalų sunaudoti įvairius maisto likučius – nuo sūrio, daržovių iki mėsos bei žuvies patiekalų – yra fritata.  Tereikia viską supjaustyti nedideliais gabalėliais, užpilti kiaušinių plakiniu, išmaišyti, pilti į skardą arba pyrago formą bei iškepti orkaitėje.

„Šį mišinį galima supilstyti ir į keksiukų formas – tai labai patinka vaikams. Apsiperkant šventėms, pravartu įsigyti tortilijų, nes tai  puikus būdas panaudoti mėsos ir žuvies likučius: ant tortilijos lakšto tepame trintą avokadą arba su pomidorų pasta sumaišytą graikišką jogurtą, dedame gabalėliais supjaustytus mėsos, paukštienos arba žuvies patiekalo likučius, papuošiame žalumynais ir valgome šaltą arba pašildytą orkaitėje su trupučiu užtarkuoto sūrio“, – paprastomis idėjomis  dalijasi dietistė I. Trusovė.

Anot jos, su šventinio stalo likučiais taip pat sėkmingai galima pagaminti picą, makaronus arba makaronų apkepą. Pagrindinė taisyklė – nebijoti eksperimentuoti.

Likučiai galioja tris paras

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad nesunaudoti produktai bus universalesni, jeigu, pavyzdžiui, gamindami mišraines neskubėsime visų supjaustytų ingredientų sumaišyti su majonezu – tai galima padaryti prieš patiekiant ant stalo. Taip bus lengviau nepridaryti per daug mišrainės, kurią valgyti nusibos. Dietistė I. Trusovė primena, kad vos pavalgius, maistą reikėtų padėti į šaldytuvą – paruoštus patiekalus reikėtų laikyti viršutinėse šaldytuvo lentynose ir suvartoti per 72 valandas.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Žvilgsnis į naujus mokslo metus – bendrystės ir augimo kryptis
Vilkaviškyje surengta konferencija „Ugdymas, kuriame skirtumas – jungties šaltinis“
Socialinė akcija „Apsaugok mane“ vėl Marijampolėje

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Šimtmetį švenčia pati gražiausia geležinkelio stotis Lietuvoje – Marijampolė kviečia į „Kitokią stotį“
Kapelos subūrė Baraginę: dainos, šokiai ir kaimyniška šiluma

Sportas

Kazlų Rūdos diskgolfo lygos „Sporto centro Taurė‘ 2025“ ketvirtą etapą laimėjo Mantas Martinaitis ir Laurynas Beliauskas
„Sporto naktis“ sugrįžta: jau šeštąjį kartą kviečia sporto entuziastus priimti iššūkį
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Šiauliuose
Dar vienas Utenoje žaidęs krepšininkas papildė „Perlas Go“

Politika

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Marijampolės meras P. Isoda visiškai išteisintas „čekiukų“ byloje
Kviečiama deleguoti atstovus į Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybą
Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės

Įdomu

Rugsėjo 1-oji – kokias galimybes įstatymas suteikia tėvams?
Tėvus ragina suklusti: greta mokymosi priemonių kuprinėje vietos turi atsirasti ir vandens gertuvei
Kaip pranešti policijai apie neteisėtai laikomus ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis ar sprogmenis?
Visuomenės tyrimas: beveik pusė gyventojų atpažintų kartelinius susitarimus, trečdalis – praneštų

Verslas

Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse
UAB „Gulbelė“ pradėjo naujos krautuvės statybas Kazlų Rūdoje

Mokslas ir studijos

Žvilgsnis į naujus mokslo metus – bendrystės ir augimo kryptis
Vilkaviškyje surengta konferencija „Ugdymas, kuriame skirtumas – jungties šaltinis“
Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – jungiasi kolegos iš visos šalies

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus