• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 5 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Liko šventinių vaišių? Neskubėkite išmesti – dietistė I. Trusovė dalijasi paprastomis idėjomis, kaip sunaudoti likučius

2023-12-28
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Fritata

Fritata / asociatyvi Freepik nuotr.

Artimuosius suburiančios didžiosios metų šventės kartu yra ir gausių vaišių metas – Kūčių vakarienė su mažiausiai dvylika patiekalų, sotūs Kalėdų pietūs, Naujųjų sutikimo vakarienė, kartais trunkanti iki vidurnakčio – visi norime, kad kiekvienas nuo stalo pakiltų skaniai pavalgęs. Ne visuomet pavyksta tiksliai suplanuoti valgiaraštį, tad ką gi daryti su šventinio stalo likučiais, kad nešvaistytume vis dar gero maisto, kuriam skyrėme tiek savo lėšų, laiko ir meilės gaminant?

Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi paprastomis idėjomis, kaip paprastai ir skaniai sunaudoti patiekalų likučius bei ingredientus.

Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad gruodžio antroje pusėje, kai pirkėjai ima intensyviausiai ruoštis artėjančioms šventėms, vidutinis pirkinių krepšelis padidėja. Pavyzdžiui, šių metų gruodį jis  yra beveik 20 proc. didesnis nei rudens mėnesiais.

„Pirkėjai nuo pat rudens pabaigos intensyviai ieškojo dovanų, dekoracijų namams ir, žinoma, rūpinosi šventiniu meniu. Paprastai šiuo periodu maisto nuperkama daugiau nei įprastai – didžioji pirkinių dalis skiriama Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų sutikimo vaišių stalui. Jaučiame pareigą priminti, kad labai svarbu planuoti pirkinius – tai leidžia išvengti emocinio pirkimo, nepereikvoti savo biudžeto ir nešvaistyti maisto. O jeigu nesuvalgyto maisto vis tiek liko, įjungtus šiek tiek fantazijos visa tai dar galima panaudoti. Apie tai, kad gyventojai stengiasi nešvaistyti maisto po švenčių rodo kasmet mūsų atliekami gyventojų pasiruošimo šventėms įpročių tyrimai. Šiemet kartu su „Spinter Research” atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog 75 proc. gyventojų po Kalėdų likusį nesuvalgytą maistą vienaip ar kitaip suvartoja vėliau – valgo tuos pačius patiekalus kitą dieną, 36 proc. likučius naudoja kitiems patiekalams ruošti ir 30 proc. likučius išsidalina šeimos rate“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Likučius gelbsti fritata arba tortilija

Dietistė I. Trusovė pasakoja, kad atsakingas šventinio meniu planavimas ir drausmė apsiperkant leidžia išvengti ir chaoso besiruošiant šventėms, ir sunaudoti visus produktus bei patiekalus, neišmesti maisto.

„Šeimoje visuomet pasiruošiame meniu ir susitariame, ką gaminsiu aš, ką gamins mano mama ir kokius patiekalus ruoš anyta. Visada kruopščiai apgalvojame ir nepriruošiame labai daug. Tad išties nėra tekę nieko išmesti. Tiesa, dažnai būna daugiau pyragų, nes visos mėgstame juos kepti – bet tada vaišiname jais draugus ir visi kepiniai būna suvalgomi. Lieka nebent sūrių, mėsyčių, bet jas labai greitai sunaudoju gamindama kitus patiekalus“, – šventinės ruošos patirtimi dalijasi I. Trusovė ir pataria, kaip galima kūrybiškai pritaikyti likusį maistą kituose patiekaluose.

Pasak „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerės, vienas geriausių patiekalų sunaudoti įvairius maisto likučius – nuo sūrio, daržovių iki mėsos bei žuvies patiekalų – yra fritata.  Tereikia viską supjaustyti nedideliais gabalėliais, užpilti kiaušinių plakiniu, išmaišyti, pilti į skardą arba pyrago formą bei iškepti orkaitėje.

„Šį mišinį galima supilstyti ir į keksiukų formas – tai labai patinka vaikams. Apsiperkant šventėms, pravartu įsigyti tortilijų, nes tai  puikus būdas panaudoti mėsos ir žuvies likučius: ant tortilijos lakšto tepame trintą avokadą arba su pomidorų pasta sumaišytą graikišką jogurtą, dedame gabalėliais supjaustytus mėsos, paukštienos arba žuvies patiekalo likučius, papuošiame žalumynais ir valgome šaltą arba pašildytą orkaitėje su trupučiu užtarkuoto sūrio“, – paprastomis idėjomis  dalijasi dietistė I. Trusovė.

Anot jos, su šventinio stalo likučiais taip pat sėkmingai galima pagaminti picą, makaronus arba makaronų apkepą. Pagrindinė taisyklė – nebijoti eksperimentuoti.

Likučiai galioja tris paras

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad nesunaudoti produktai bus universalesni, jeigu, pavyzdžiui, gamindami mišraines neskubėsime visų supjaustytų ingredientų sumaišyti su majonezu – tai galima padaryti prieš patiekiant ant stalo. Taip bus lengviau nepridaryti per daug mišrainės, kurią valgyti nusibos. Dietistė I. Trusovė primena, kad vos pavalgius, maistą reikėtų padėti į šaldytuvą – paruoštus patiekalus reikėtų laikyti viršutinėse šaldytuvo lentynose ir suvartoti per 72 valandas.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Už 12 mln. Ukrainos grivinų pagrobimą nuteisti penki vyrai
Mokolų kaime – baigti automobilių stovėjimo aikštelės tvarkymo darbai
Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Lenkijos pareigūnų informacija – atvykstantieji iš Lietuvos bus tikrinami 13-oje vietų

Kultūra

Marijampoliečiai gausiai rinkosi į dokumentinio filmo „Kernagis“ peržiūrą po atviru dangumi
Šakiuose jau vienuoliktą kartą surengta „Kaimynadienio“ šventinė santalka
Poezijos parke vyko šventė vaikystei „Pamatyk mane“
Marijampolę ir vėl užliejo menas – startavo MALONNY’12!

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą
„Sūduva B“ sezono pusiaukelę pasiekė iškovodama pergalę
Įvyko paskutinės I etapo seniūnijų žaidynių krepšinio varžybos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Politika

Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Kidulių dvare surengtas kasmėnesinis seniūnų susisirinkimas
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

Įdomu

4 patarimai, padėsiantys odai spindėti
Populiarėja kondicionierių teikiamas komfortas, kiek gali kainuoti?
Šilumos kupina Vaikų globos savaitė Marijampolėje: žvilgsnis į kiekvieną vaiką
Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Verslas

Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?

Mokslas ir studijos

Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė
Kaip išrinkti privatų darželį?
Finansiškai paskatinti gabūs Kalvarijos savivaldybės mokiniai ir jų mokytojai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus