Po ilgos vasariškos dienos įvairiausių užsiėmimų, neretai praalkstame – kyla pagunda valgyti kone viską, kas pasitaiko akiratyje. Žinoma, nederėtų sau griežtai drausti vienų ar kitų produktų, tačiau užkandžiauti, visgi, reikėtų saikingai. Naudingiausia būtų atrasti įvairias paprastų maisto produktų kombinacijas, sukuriančias gana neįprastus skonius – galbūt tą tobulą receptą visai nesunku išgauti. Pateikiame tris skanių ir sveikų užkandžių idėjas, kad vasaros popietėmis galėtumėte mėgautis be jokio sąžinės graužimo.
Daržovių lazdelės su humusu
Daržovių lazdelės su humusu yra išties puikus ir maistingas vasaros užkandis, kuris ne tik patenkins jūsų skonio receptorius, bet ir pagerins bendrą sveikatą. Humusas, kreminis avinžirnių, sezamų pastos tahini, citrinų sulčių ir česnako mišinys, yra maistingomis medžiagomis praturtintas padažiukas – jame gausu baltymų, skaidulų, sveikųjų riebalų. Humuso pagrindas – avinžirniai – yra puikus augalinių baltymų šaltinis, mat palaiko raumenų sveikatą ir suteikia daugiau energijos, sezamų pasta tahini suteikia sveikųjų riebalų, tokių kaip Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių – pastarosios naudingos širdies ir smegenų veiklai.
Suderinus humusą su spalvingomis daržovių lazdelėmis, pavyzdžiui, morkomis, agurkais, paprikomis ar salierais, pagerinamas bendras užkandžio maistinis profilis: šiose daržovėse gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, padedančių pagerinti imuninę sistemą ir suteikti odai švytėjimo. Skirtingai nuo įprastų, kaloringų užkandžių, daržovių lazdelės su humusu skatina svorio reguliavimą, palaiko virškinimo veiklą ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Ryžių trapučiai su riešutų sviestu ir uogomis
Ryžių trapučiai su riešutų sviestu ir uogomis itin patiks smaližiams – tai dar vienas maistingas vasaros skanėstas, siūlantis nuostabią skonių ir naudos sveikatai pusiausvyrą. Ryžių trapučiai turi mažai kalorijų ir jokio glitimo, o riešutų sviestas, pavyzdžių, migdolų ar žemės riešutų, yra puikus sveikųjų riebalų, baltymų, vitamino E ir magnio šaltinis, palaiko tinkamą širdies veiklą ir skatina sotumo jausmą. Tokios užtepėlės saldumas papildo šviežių uogų, tokių kaip braškių, mėlynių ar aviečių rūgštumą – pastarosiose gausu antioksidantų, vitamino C ir skaidulų.
Šis spalvingas derinys ne tik patenkins jūsų potraukį saldumynams, bet ir padės palaikyti stabilų energijos lygį visą dieną, kas itin aktualu energingą vasarą. Skirtingai nuo daugelio saldžių ir perdirbtų desertų, ryžių trapučiai su riešutų sviestu ir uogomis yra maistingas variantas, nesukeliantis cukraus kiekio kraujyje šuolių. Be to, uogose esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, skatina odos sveikatą ir mažina lėtinių ligų riziką.
Sveikos alternatyvos
Kalbant apie kitas sveikas įprastų užkandžių alternatyvas, galima atrasti išties gardžių variantų, suteikiančių tiek skonio, tiek maistingų medžiagų. Vietoj tradicinių bulvių traškučių rinkitės kukurūzų, avinžirnių ar net burokų variantus, o panorėjus kažko dar traškesnio, ieškokite džiovintų lapinių kopūstų traškučių arba traškių speltos rutuliukų – juose rasite mažiau natrio ir daugiau skaidulų. Įprastų angliavandenių gaminių atsisakyti gali būti itin sunku, tad pereinamąjį etapą pradėkite nuo tokių biodinaminių variantų kaip speltų riestainiai arba ekologiški krekeriai su alyvuogių aliejumi – atrasite ne tik begalę privalumų sveikatai, bet ir unikalių skonio kombinacijų. Tokį platų asortimentą išvysite sveikų, ekologiškų ir natūralių produktų parduotuvėje LIVIN – sveiki, gardūs ir nekaloringi užkandžiai taps puikiu priedu bet kurią vasaros dieną.