• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 10 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Morkų ir pastarnokų mišrainė – vitaminų šaltinis už 4 eurus

2022-12-05
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Morkų ir pastarnokų mišrainė – vitaminų šaltinis už 4 eurus: tiks tiek garnyrui, tiek užkandžiui

Morkų ir pastarnokų mišrainė – vitaminų šaltinis už 4 eurus: tiks tiek garnyrui, tiek užkandžiui

Kai žiemą nebeturime žalumynų bei įprastų šviežių daržovių, metas atsigręžti į šaknines – jos pigios, lengvai paruošiamos, sočios ir sveikatai palankios. Tad daugiau išsivirus tokio garnyro prie mėsos ar žuvies, kitą dieną galima kaip užkandžiu juo pasimėgauti vakarienei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jei morkos visiems įprasta ir dažnai vartojama daržovė, tai pastarnokais tikrai pravartu paįvairinti savo mitybą: juose yra tirpių skaidulų, mikroelementų, eterinių aliejų, biologiškai aktyvių medžiagų. 

Lietuviškos daržovės – vertos dėmesio 

Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į lokaliai užaugintus produktus vertėtų atkreipti dėmesį dėl šviežumo ir palankumo sveikatai.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip įvairiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio bei antioksidantų“, – morkų naudą pabrėžia gydytoja dietologė.

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, pastarnokai dažniausiai naudojami termiškai apdoroti: jie puikiai tinka kepti orkaitėje, taip pat gali būti įvairių patiekalų komponentas.

„Net įmaišius pastarnokų į paprasčiausią bulvių košę, pajusime kitokį jos skonį, taip pat originalumo jis suteiks ir daržovių troškiniams. Išskirtinesnis, aitresnis jų skonis tarsi signalizuoja, kad ši daržovė turi daugiau eterinių aliejų ir biologiškai aktyvių medžiagų. Anksčiau pastarnokai buvo gana plačiai vartojami, o vėliau nepelnytai primiršti: jie praplečia šakniavaisių įvairovę, kuri tikrai neapsiriboja tik keliomis daržovėmis. Visada naudinga pajusti ir įtraukti į savo mitybą naują skonį – ši daržovė gali pagerinti ir praturtinti daugybę patiekalų.“

Kaip traškius šakniavaisius išlaikyti namuose 

Kartais jau po kelių dienų parsineštos iš prekybos centro morkos apvysta, tad jei neturime sauso rūsio, geriau jas būtų laikyti šaldytuve. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, neplautas morkas reikėtų sudėti į sandarų užsegamą arba vakuuminį maišelį: „Taip saugomos morkos neišsausės, liks šviežios ir tinkamos vartoti iki 3 ar 4 savaičių. Tiesa, neverta pirkti jų didesnio kiekio, nes morkų nepritrūkstame – pirkėjai lentynose gali rasti tiek mažų traškių morkyčių, kurias labai mėgsta vaikai, tiek fasuotų ar nefasuotų lietuviškų, tiek plautų ar ekologiškų morkų.“

Tuo tarpu pastarnokai – rečiau lentynose matoma daržovė, tačiau žiemą, norint paįvairinti racioną ir maitintis nebrangiai, bet sveikatai palankiai, verta nepraeiti pro jų lentyną. „Pastarnokus galima pjaustyti šiaudeliais, kaip burokėlius, pakepinti, patroškinti, dėti į sriubas, maišyti su kitomis šakninėmis daržovėmis, patiekti kaip garnyrą. Taip pat galima stambiai sutarkuoti ir maišyti į įvairias salotas – jie tinka ir prie morkų, ir prie burokėlių“, – pataria specialistė.

Olga Suchočeva sako, kad parsinešus pastarnokų iš parduotuvės, juos, kaip ir morkas,  reikėtų laikyti vėsioje vietoje, galima ir šaldytuve, kad jie nesudžiūtų, neprarastų stangrumo bei skonio savybių.

Sutaupyti padės planavimas

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau.

„Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti maistui“, – siūlo O. Suchočeva.

 

Morkų ir pastarnokų mišrainė*

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

3 didesnių morkų – lietuviškos fasuotos morkos;

2 pastarnokų – pastarnokai;

šviežių petražolių arba kalendros – fasuotos petražolės;

2 skiltelių česnako;

1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;

2 šaukšto vyno acto;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

druskos pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Išvirkite morkas ir pastarnokus. Juos atvėsinkite ir supjaustykite.
  2. Iš prieskonių ir aliejaus su actu sumaišykite padažą, įdėkite sutraiškytų česnako skiltelių. Užpilkite jį ant virtų daržovių.
  3. Užbarstykite smulkiai supjaustytų petražolių arba kalendrų.
  4. Palikite šiek tiek pastovėti, kad susimaišytų skoniai.

Tokia mišrainė tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus