• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Naminiai batonėliai, prieš kuriuos neatsilaikys nei vaikai, nei suaugusieji (receptas)

2023-11-11
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Šokoladas ir riešutai

Šokoladas ir riešutai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Vis dažniau ieškome sveikatai palankesnių saldumynų, tad verta jį panaudoti desertams.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausias riešutų kremas būtų be jokių priedų. Renkantis jį parduotuvėje, reikėtų patyrinėti sudėtį arba pasigaminti kremo patiems namuose: užtektų trintuve tik sutrinti riešutus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo įsigyti daugiau riešutų per akcijas ir panaudoti juos kaip sveikatai palankų užkandį ar įvairių patiekalų ingredientą – taip sutaupysite, o maistas bus gardus, šviežias ir pigus.

Nors kaloringi, bet naudingi

Kaip skanaujant ir bet kurį kaloringą patiekalą, taip ir riešutų kremą, itin svarbus saikas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, per dieną jo rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip valgomąjį šaukštą, o riešutų – 30-50 gramų: „Riešutų kremui dažniausiai naudojami žemės, lazdynų riešutai, taip pat anakardžiai ir migdolai. Jo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti žaliojo kokteilio gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams. Tik atsargūs turėtų būti riešutams alergiški asmenys – dažniausiai alergiją sukelia būtent žemės riešutai ar net jų pėdsakai įvairiuose patiekaluose.“

Dažnai žmonės vengia riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, bet gydytoja pataria nepamiršti, kad juose yra sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų. „Pastarosios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. 100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos, be to, riešutuose gausu mikroelementų“, – primena E. Gavelienė.

Ji pastebi, kad kokybiškas, be aliejaus ir kitokių priedų pagamintas riešutų kremas gali atstoti ir riešutus, o juos patartina vartoti kuo įvairesnius.

„Visavertės mitybos racione turėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų, mat jų sudėtyje galima rasti ir įvairesnių maistinių medžiagų. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškus. Dar viena nuo seno mūsų kraštuose auganti rūšis – lazdynų riešutai. Jie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdynų riešutų yra net 15 gramų baltymų). Taip pat lazdynų riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme“, – apie riešutų privalumus pasakoja gydytoja dietologė.

Riešutai – ne tik saldumynams

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad riešutų galiojimo laikas ilgas, tad verta jų daugiau įsigyti per akcijas, o iš dalies jų pasigaminti natūralų riešutų kremą: tam tereikės kokybiškus riešutus paskleisti skardoje, lengvai pakepinti orkaitėje keletą minučių ir sutrinti. „Nors dažniausiai riešutus naudojame desertams, kepiniams, glotnučiams, kartu su sėklomis pabarstome į salotas, tačiau pakepintais riešutais dažnai gardinami ir rytietiški daržovių troškiniai ar sriubos, tad galima juos panaudoti netikėtuose deriniuose, pasirinkus www.rimi.lt  puslapyje publikuojamus mūsų maisto technologų sukurtus receptus“, – pataria O. Suchočeva.

Ji pasakoja, kad prekybos centrų asortimente yra daugybė skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdynų ar migdolų, iki vis populiarėjančių makadamijų ar pekaninių karijų riešutų. „Pastaraisiais metais dažniau pasirenkami pistacijų riešutai, didėja anakardžių bei migdolų populiarumas. Pirkėjams siūlome ir įvairių riešutų rinkinių, jų ypač mėgstami mišiniai su džiovintais vaisiais, tad sveikatai palankesnių užkandžių poreikis tikrai auga“, – teigia O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė pastebi, kad gamintojai pasiūlo vis įvairesnių riešutų kremų: „Jei anksčiau lentynose buvo daugiau žemės riešutų bei migdolų kremų, dabar jose galima rasti ir lazdynų, anakardžių, riešutų mišinio riešutų kremų, taip pat turime ir ekologiškas riešutų kremo alternatyvas. Galima rinktis tiek glotnius, tiek traškius – pagal kiekvieno skonį, o norintys sutaupyti, gali pasidairyti privačia etikete bei specialiu euro ženklu pažymėtų riešutų kremo indelių.“

Tiek fizinėse, tiek el. parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai gali rasti net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta specialiu euro ženklu. Norime, kad mūsų pirkėjai rastų pigių, skanių ir sveikatai palankių gaminių. Pasinaudoję šia kampanija pirkėjai liepos–rugsėjo mėnesiais jau sutaupė jau virš 1,6 mln. eurų“, – teigia komercijos operacijų vadovė.

Tarptautinės riešutų kremo dienos proga siūlome pasigaminti naminių batonėlių su riešutų kremu.

RECEPTAS 

Batonėliai su riešutų kremu ir šokoladu

Batonėlių pagrindui reikės: 

1 ½ puodelio migdolų miltų;

3 šaukštų ištirpinto ir atvėsinto kokosų aliejaus;

2 šaukštų klevų sirupo;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

¼ arbatinio šaukštelio druskos.

Žemės riešutų kremo sluoksniui reikės:

⅔ puodelio natūralaus žemės riešutų kremo;

1/3 puodelio klevų sirupo;

1/4 puodelio kokosų aliejaus;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

1/4 arbatinio šaukštelio jūros druskos.

Šokolado sluoksniui reikės:

Juodojo šokolado plytelės;

1 šaukšto kokosų aliejaus.

Kaip gaminti: 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių C. Kvadratinę kepimo formą (geriausiai tiktų nedidelė, 20 cm x 20 cm) išklokite kepimo popieriumi.
Į dubenį suberkite migdolų miltus, supilkite kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir druską. Sumaišykite šakute, kol susidarys tiršti trupiniai. Juos suberkite į skardą ir sluoksnį stipriai apspaudykite. Kepkite 10 minučių. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių atvėsti.
Tada pagaminkite žemės riešutų kremo sluoksnį: sudėkite žemės riešutų kremą, klevų sirupą, kokosų aliejų, vanilės ekstraktą, jūros druską į puodą ir pakaitinkite, nuolat maišydami, maždaug 2 minutes, kol masė pradės truputį burbuliuoti. Supilkite ją ant šiek tiek atvėsusio pagrindo sluoksnio.
Dėkite indą į šaldytuvą bentvalandai ar ilgiau, kad žemės riešutų kremas visiškai sustingtų.
Kai jis sustings, pasiruoškite šokolado sluoksnį: sulaužykite šokolado plytelę gabalėliais, ištirpdykite juos, įpylę kokosų aliejaus, vandens vonelėje.
Supilkite šokoladą ant karamelės sluoksnio. Dėkite į šaldytuvą, kol šokoladas visiškai sukietės.
Išimkite sustingusią masę iš kepimo formos ir supjaustykite pailgais stačiakampiais (išeis maždaug 16 batonėlių). Juos laikykite šaldytuve, kol patieksite.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Papildomai skelbiamas 2025 m. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atrankos konkursas
Istorija, kurios negalime pamiršti
Marijampolėje viešėjo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Tomas Jasevičius ir teisėjas Gytis Vilius
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus