Kavos rasite tiek mažoje degalinėje, tiek geriausioje miesto kavinėje. Kiekvienoje iš šių vietų gaminama visiškai skirtinga kava. Verta sustoti ir paragauti kavos iš skirtingų vietų: kavos iš prekybos centro lentynos ir kavos iš specializuotos kavinės. Tada įsitikinsite – kavos gali būti labai skirtingos. Vis dėlto galima sutikti žmonių, kurie sako, kad visos kavos skonis yra vienodas. Kava yra labai panaši į vyną, todėl nesutiksite žmonių, kurie sakytų, kad kiekvienas vynas yra vienodo skonio.
Kokios yra kokybiškos kavos skonio savybės?
- Pirmoji savybė – tai pojūtis burnoje, kurį jaučiame gerdami kavą, – platus kavos skonis. Prastos kokybės kava yra tiršta, rūgšti. Aukštos kokybės malta kava turėtų pasižymėti saldumo ir rūgštingumo pusiausvyra.
- Kita savybė, pagal kurią prastos kokybės kava skiriasi nuo aukščiausios kokybės kavos, yra aromatas ir poskonis arba tai, kas lieka burnoje išgėrus kavos. Pigios ir prastos kokybės kavos paprastai turi sudegusių pelenų, degėsių aromatą. Aukščiausios kokybės kavos aromatas – riešutų, vaisių ar gėlių.
Kavos kokybei lemiamą reikšmę turi pupelių, iš kurių gaminamas gėrimas, kokybė. Už aukštos kokybės kavą reikia mokėti daugiau. Nekokybiška kava yra pigi,
Geros kokybės kavą taip pat apibūdina skrudinimo šviežumas, t. y. laikas, praėjęs nuo kavos skrudinimo. Šviežiai skrudinta kava – tai kava, kuri buvo skrudinta ne ilgiau kaip dvi savaites, nes po to kavos aromatas ir skonis padidėja. Kartais tai naudinga kavos skoniui, tačiau tai gana retas atvejis, panašiai kaip su senais vynais – labai nedaug vynuogių veislių tinka ilgam laikymui.
Apibendrinant galima teigti, kad tai, ar kava yra aukščiausios kokybės, lemia pasitenkinimas, kurį patiriame iš geros, šviežiai skrudintos kavos, o ne pasaulinių prekės ženklų logotipai ar net geriausia reklama.
Ar kava naudinga sveikatai?
Kad malta kava būtų naudinga sveikatai, pirmiausia ji turi būti kruopščiai atrinkta. Kaip žinome, ne visos kavos yra vienodos, todėl ne kiekvienas gėrimas iš tikrųjų yra naudingas organizmui. Todėl patartina sąmoningai pasirinkti konkrečią kavą, perskaityti jos sudėtį ir tinkamai ją paruošti. Paskutinis punktas yra labai svarbus. Tinkamai paruošta kava – tai ne tik neįtikėtinas skonio pojūtis, bet ir nauda sveikatai.