• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nuo švenčių liko majonezo stiklainis? 3 netikėtos idėjos, kur jį sunaudoti

2024-01-02
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Majonezas

Majonezas / Freepik nuotr.

Ar silkė pataluose, ar kultinė baltoji mišrainė – kai kurie jau tradiciniais tapę patiekalai be majonezo neįsivaizduojami.

Būtent per didžiąsias metų šventes – Kalėdas ir Velykas – pasiekiamas šio produkto pardavimų pikas, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jeigu po vaišių ruošos dar liko majonezo, reikėtų atsiminti du dalykus – kiek galima laikyti atidarytą jo stiklainį ir kur kūrybingai panaudoti jo likučius.

„Pirkėjai daugiausiai nuperka įprasto, klasikinio majonezo, tačiau populiarėja ir turintys mažiau riebalų, veganiški. Per didžiąsias šventes lietuviai linkę ir eksperimentuoti – renkasi, pavyzdžiui, majonezą su kietuoju sūriu, grybais, krapais“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

Majonezas yra neįtikėtinai universalus ingredientas virtuvėje. Jis yra įvairiausių mišrainių, užtepėlių, sumuštinių priedas, dažnai derinamas su kiaušinių patiekalais. Visgi, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė primena, kad geriausia jį vartoti saikingai, laikyti jį „šventiniu“ produktu, o ne pagrindiniu mūsų kasdienio valgiaraščio elementu. Vartojant jo nedaug, retkarčiais, tuomet jis neturėtų atnešti nepageidaujamų pasekmių sveikatai.

Po kiek laiko turėtumėte išmesti atidaryto majonezo indelį?

Po švenčių dažnuose namuose šaldytuve liko jau atidarytas ir mišrainei naudotas majonezo stiklainis. Ant kai kurių produktų nurodoma, per kiek laiko reikėtų sunaudoti atidarytą pakuotę, tačiau tai rašoma ne ant visų etikečių. Tokių duomenų paprastai nerasite ant, pavyzdžiui, majonezo, kečupo ar marinuotų agurkų indelių.

Pasak G. Urbonavičiūtės, pati pirmoji taisyklė su tokiais produktais kaip majonezas, garstyčios, kečupas, konservuoti produktai – juos atidarius būtina laikyti šaldytuve. Sandariai uždaryti ir šaltai laikomi jie galės išstovėti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.

„Pavyzdžiui, atidarytą kečupą galima laikyti šešis mėnesius, panašiai yra ir su garstyčiomis. Tuo tarpu majonezo galiojimo laikas šaldytuve yra trumpesnis – paprastai laikoma, kad jį reikėtų suvartoti per mėnesį nuo atidarymo. Su konservuotais produktais, tokiais kaip alyvuogės, paprikos ir agurkai, turėtume atsisveikinti dar anksčiau. Tokie atidaryti konservai tinkami vartoti ne ilgiau kaip kelias savaites“, – pasakoja maisto žinovė.

Konkrečių produktų vartojimo terminas labai priklauso nuo kelių veiksnių. Pirmasis yra temperatūra šaldytuve. Kuo ji žemesnė, tuo ilgiau produktai išlieka švieži. Kitas dalykas – rūgštingumo lygis ir konservantų kiekis. Didelio rūgštingumo produktai gali būti laikomi ilgiau.

„Tačiau atkreipkite dėmesį, kad šios rekomendacijos taikomos tik tiems produktams, kurie neturi jokių gedimo požymių, pavyzdžiui, pelėsio, pakitusios spalvos, konsistencijos ar kvapo. Jeigu tik kažką pakitusio pastebite – nedelsiant atsikratykite tokių maisto produktų, dėl kurių kokybės nesate tikri“, – pabrėžia G. Urbonavičiūtė.

Nauja idėja, kaip panaudoti majonezą

Majonezo panaudojimo būdų virtuvėje – apstu. 2-3 šaukštus įdėjus į blynų tešlą, šie taps gerokai puresni. 1 šaukštelis majonezo kiaušinienę pavers šilkine. Labai nedaug jo pagerins ir bulvių košės skonį, apsaugos mėsainių mėsą nuo išsausėjimo, juo taip pat galima aptepti kepamą mėsą ar net pyragą. G. Urbonavičiūtė siūlo išmėginti ir orkaitėje keptus kukurūzus, kurie taps tikru vakarėlio hitu net ir tarp tų, kurie sako nesantys meksikietiškos virtuvės fanai.

Meksikietiški kepti kukurūzai

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 850 g kukurūzų (šviežių, šaldytų ar konservuotų), 1 puodelio majonezo, 1 šaukštelio maltos rūkytos paprikos, ¼ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio pipirų, saujos svogūnų laiškų, ½ puodelio tarkuoto kietojo sūrio, žaliosios citrinos.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusausinkite kukurūzus ir sumaišykite pirmuosius 5 ingredientus. Pasmulkinkite svogūnų laiškus ir didžiąją jų dalį įmaišykite į mišinį (šiek tiek pasilikite papuošimui). Jeigu mėgstate aštriau, galite įdėti ir pjaustytų aitriujų ar jelapeno paprikų. Kepimo skardą patepkite riebalais, supilkite paruoštą kukurūzų mišinį ir pabarstykite sūriu.
Kepkite uždengę 20 minučių. Tuomet atidengus dar 15-20 minučių, kol apskrus ir lengvai paruduos. Pabarstykite likusiais žaliaisiais svogūnais ir patiekite su laimo skiltelėmis. Galite valgyti kaip garnyrą ar užkandį su kukurūzų traškučiais.

Majonezas – ir kepiniams

Gal kiek netikėta, bet majonezas pravers ir kepiniams, atkreipia dėmesį „Iki“ konditeris Thierry Lauvray. Majonezas yra kiaušinių, aliejaus ir acto derinys, o visi jie yra ir įprasti kepimo ingredientai.

„Įmaišius majonezo, kepiniams suteiksite sodrumo, geresnės tekstūros ir drėgmės. Jis ypač dera šokoladiniuose pyraguose, tereikia į drėgnų ingredientų mišinį įmaišyti du šaukštus majonezo. Įmaišykite kelis jo šaukštus į kišą, iškepsite jį puresnį ir labiau kreminį. Kaip majonezas pagerina pyragų tekstūrą, tą patį jis gali padaryti ir su bananų duona. Įmaišykite vieną valgomąjį šaukštą majonezo į šlapius bananų duonos recepto ingredientus, ir duona išeis drėgnesnė ir malonesnio skonio“, – išduoda konditeris.

Drėgni bananų keksiukai su šokolado gabaliukais

Porcijos: 12 keksiukų

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 2 puodelių miltų, 1 šaukštelio kepimo sodos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 puodelio cukraus,

3 prinokusių bananų, 1 puodelio majonezo, ½ puodelio šokolado gabaliukų kepiniams.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Ištepkite riebalais 12 keksiukų formelių arba išklokite keksiukų įdėklais.
Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėkite sutrintus bananus, majonezą ir šokolado gabaliukus. Gerai išmaišykite. Išdėliokite mišinį į paruoštas formeles, kad jos būtų užpildytos maždaug iki trijų ketvirtadalių.
Kepkite, kol keksiukai įgaus auksinę spalvą ir lengvai paspaudus atšoks, maždaug 20 minučių.

Greitos bandelės iš 3 ingredientų

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: aliejaus, 1 puodelio savaime kylančių („self-raising“) miltų, ½ puodelio pieno, ¼ puodelio majonezo.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ištepkite 6 dideles keksiukų formeles aliejumi.
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, pieną ir majonezą iki vientisos masės. Jei neturite savaime kylančių miltų, galite juos pakeisti universaliais miltais, tačiau prieš įmaišydami pieną ir majonezą, į miltus įdėkite 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių ir truputį druskos. Mišinį išdėliokite į paruoštas keksiukų formeles.
Kepkite, kol taps auksinės spalvos, apie 10 minučių.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Istorija, kurios negalime pamiršti
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
Vilkaviškiečio namuose rasta keli tūkstančiai pakelių kontrabandinių cigarečių

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas
Namų picerija: kaip išsikepti tobulą picą su minkštu padu

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus