• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 17 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pabodo šašlykai? Išbandykite 3 grilio patiekalų receptus: nuo didkepsnio iki vištos „ant sosto“

2023-05-21
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Kepsnys

Kepsnys / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Lietingosios dienos baigėsi, o savaitgalio oras lyg užsakytas – saulėtas, šiltas ir sausas. Galbūt svarstote ir vėl lauke užkurti kepsninę, tačiau įprasti šašlykai jau pabodo? Jūsų dėmesiui, maisto ekspertas dalijasi neįprastais, tačiau lengvai pagaminamais vištienos grilio patiekalų receptais – nuo naminių dešrelių su sūriu iki didkepsnio.

„Nors šis pavasaris ilgai nelepino šiluma, tačiau pastarąjį mėnesį, o ypač savaitgaliais, lietuviai aktyviai mėgaujasi grilio patiekalais. Bent jau taip rodo itin išaugę mūsų kepimui jau paruoštų produktų pardavimai. Tačiau, turint laiko, daugelį patiekalų paruošti galima ir patiems. Vištieną gaminti yra paprasta, tereikia žinoti keletą pagrindinių gudrybių“, – sako Raimondas Čironis, Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo technologas, ir dalijasi grilio receptais bei patarimais.

Naminės dešrelės: net nereikės apvalkalo

Kepti skirtos dešrelės yra neatsiejamos nuo kepsninių sezono – jas galima valgyti vienas, su daržovėmis ar kitu garnyru – kaip pagrindinį patiekalą arba gaminti dešrainius. Tiesa, maisto technologas atkreipia dėmesį, kad perkant dešreles, svarbu atidžiai perskaityti užrašus ant jų pakuočių.

„Ne visos dešrelės gali būti kepamos tiesioginėje kaitroje. Net jei ant pakuotės nupiešta kepsninė, vis tiek ieškokite užrašo, jog jos yra skirtos kepti. Tik tokių dešrelių sudėtis ir apvalkalas yra pritaikyti aukštai temperatūrai. Taip pat būtina atkreipti dėmesį, kad sudėtyje nebūtų nitritinės druskos – ji kepimo metu virsta kancerogeninėmis medžiagomis, kurios yra pavojingos sveikatai“, – teigia R. Čironis.

Jis kviečia dešreles pabandyti pasigaminti ir patiems – anot maisto technologo, tam tereikia šviežios vištienos, prieskonių ir šiek tiek laiko.

„Galite įsigyti jau sumaltos šviežios vištienos arba ją susmulkinti patys. Tada pagardinkite mėsą mėgstamais prieskoniais, žolelėmis, į masę galite įtarkuoti sūrio – itin tinka čederio – ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę dėkite į šaldytuvą ar net šaldymo kamerą, tam kad ji gerai pastingtų. Tuomet iš pastingusios masės formuokite norimo dydžio volelius, forma panašius į dešreles. Jas maukite ant iešmelių, kepkite ir patiekite su mėgstamu garnyru bei padažais“, – dalijasi maisto ekspertas.

Paukštiena, verta sosto – apskrudusi, tačiau sultinga viduje

Pasak maisto technologo, vištiena yra tokia universali ir visame pasaulyje mėgstama mėsa, jog tikrai yra verta sosto.

„Višta ant sosto yra geras senas būdas iškepti visą paukštį taip, kad jo išorė būtų apskrudusi, o mėsa viduje kristų nuo kaulo. Tokio gaminimo esmė – kepti vištą ant indo, pripildyto skysčiu. Jam garuojant, mėsa taps itin sultinga. Indą pripildyti galite obuolių sultimis, alumi ar vandens ir citrinų sulčių mišiniu. Būtent tokiam kepimo būdui yra skirti šiuolaikiški keramikiniai stovai kepsninėms, tačiau sostu gali tapti ir stiklainis, butelis ar skardinė. Tą pačią funkciją puikiai atliks ir kekso forma, jei tik ji viduryje turi bokštelį“, – pasakoja R. Čironis.

Maisto technologo teigimu, taip iškepti vištą paprasta, o kaskart improvizuojant su prieskoniais ir marinatu – galima ragauti vis kitokį patiekalą.

„Prieš maunant paukštį ant indo su skysčiu, mėsą reikėtų įtrinti druska, pipirais, prieskoniais, pavyzdžiui, kuminu, česnakų ir paprikos milteliais, žolelėmis. Jų būtinai reikėtų pakišti ir po odele, tuomet bent porą valandų palikti marinuotis vėsioje vietoje. Kepkite, priklausomai nuo paukščio dydžio, apie valandą maždaug 180 laipsnių temperatūroje. Iškepus, leiskite mėsai pailsėti ir iškart nepjaukite, tuomet vištiena išliks sultinga“, – dalijasi maisto ekspertas.

Ar jau ragavote vištienos didkepsnio?

Pasak R. Čironio, vienas mėgstamiausių jo paties patiekalų yra vištienos didkepsnis.

„Daugelis kepsnio su vištienos mėsa nesieja visai nepelnytai – šios paukštienos filė didkepsnis gali būti ne tik skanus, bet ir itin sultingas. Jis ypač tinka gero steiko gerbėjams, kurie norėtų valgyti liesiau ir suvartoti daugiau baltymų“, – teigia R. Čironis.

Susigundžiusiems šiuo patiekalu, Vilniaus paukštyno maisto technologas pataria vištienos filė supjaustyti 1,5–2 centimetro storio kepsniais, juos aptepti aliejumi ir kepti ant netiesioginės kaitros iš abiejų pusių po 5 minutes.

„Kol kepsniai kepa, pasiruoškite svarbiausiai daliai – į didelį folijos lakštą berkite kapotų petražolių, kalendros, česnako (jeigu mėgstate), dėkite gabalėlį sviesto, užberkite druskos ir pipirų. Ant šių prieskonių sluoksnių dėkite iškeptą vištienos kepsnį ir viską vėl pakartokite: berkite prieskonius, uždėkite sviesto ir pabarstykite žolelių“, – pasakoja R. Čironis.

Tuomet, anot maisto eksperto, teliks didkepsnį įvynioti į foliją ir duoti jam joje pailsėti bent 10 minučių iki valgymo. Po to, tiekti su mėgstamu garnyru ir mėgautis.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kariuomenė ramina marijampoliečius: vyksta karinės pratybos
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Du dešimtmečius dirbęs Vilkaviškio medikas atleistas: darbe įkliuvo sunkiai apgirtęs
Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis

Kultūra

Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis
Kudirkos Naumiestyje šurmuliavo Bulvės festivalis
Gavaltuvoje nuaidėjo spalvinga šventė „Lik sveika, vasarėle!“
Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų

Sportas

Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius
„Sūduva B“ sužaidė lygiosiomis Alytuje

Politika

Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas

Įdomu

Tyrimai rodo: nugaros skausmus jaučia ir vaikai, ir studentai – padėti gali teisinga miego padėtis
Sugrįžimas į sportą po pertraukos: kodėl skauda raumenis?
Netikėti iššūkiai: 3 iš 4 vairuotojai kelyje sutinka paspirtukus – kaip išvengti nelaimių?
Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams
Kazlų Rūdoje nuosekliai didėja mokinių ir darželinukų skaičius
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus