• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pankoliai – unikalūs maistinėmis savybėmis: veikia priešuždegimiškai ir malšina alkio jausmą

2023-07-12
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Pankolis

Pankolis / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Salierinių augalų šeimai priskiriami pankoliai kiekvienoje virtuvėje turėtų atsirasti kur kas dažniau, mat savo maistinėmis savybėmis jie lenkia daugumą plačiai paplitusių daržovių, teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Pankoliai yra ne tik antioksidantų bei skaidulų šaltinis, bet ir slopina apetitą, tad į juos turėtų atkreipti dėmesį siekiantys koreguoti savo svorį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad ši kvapni, anyžių ir krapų aromatą skleidžianti daržovė populiarėja – ją renkasi norintys praturtinti savo racioną įdomesniais skoniais.

Naudingos visos pankolio dalys

Pankoliai dažnai žinomi dėl sėklų – jų arbatą pediatrai dažnai rekomenduoja mamoms, kurių kūdikiai kenčia nuo pilvo pūtimo ir dieglių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad nauda gaunama iš visos daržovės: „Visos pankolio dalys labai maistingos –tai unikali daržovė, nes žmogui naudingas tiek gumbas, tiek stiebai su lapeliais ar sėklos. Anksčiau pankoliai buvo plačiai naudojami liaudies medicinoje dėl antibakterinių ir antiuždegiminių savybių, o tai, kad jie dar ir tikras antioksidantų šaltinis, buvo sužinota truputį vėliau.“

Palyginti su daugeliu kitų daržovių, pasak ekspertės, pankoliai pasižymi itin stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. „Jų sudėtyje yra tokių antioksidantų kaip chlorageninė rūgštis ir tvercetinas – jo randama ir sėklose, ir stiebuose. Šiose daržovėse gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą, o arbata padeda tiems, kuriuos vargina pilvo pūtimas. Be to, pankolius galima priskirti prie apetitą slopinančių produktų – tai svarbu koreguojantiems savo svorį. Tačiau dėl tam tikrų medžiagų, esančių pankoliuose, jų daug valgyti ar gerti arbatų nerekomenduojama nėščiosioms“, – įspėja gydytoja dietologė.

Naudingi tiek žali, tiek termiškai apdoroti

Jau senovės Romoje ir Graikijoje pankoliai buvo auginami bei vartojami tiek kaip prieskoniai, tiek kaip vaistiniai augalai, o sėklų arbata su kitais ingredientais naudota net veido kaukėms. Pankoliai mėgstami ir arabų bei Rytų šalių virtuvėse, kuriose jų sėklos, kuriose gausu eterinių aliejų, naudojamos prieskonių mišiniams, o gumbai itin vertinami prancūzų ir italų kulinarų.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, naudingiausia pankolius vartoti žalius, įpjaustant į salotas gumbą ar stiebus: „Termiškai apdorojus, juose sumažėja vitamino C, tačiau mineralinės medžiagos ir skaidulos išlieka. Pankoliai puikiai tinka sriuboms, troškiniams, gardūs kepti orkaitėje su kitomis daržovėmis kaip garnyras. Be to, termiškai apdoroti jie tampa gerokai švelnesnio, subtilesnio skonio nei švieži.“

Sėklos – ne tik arbatai 

Pankoliai – dar reta daržovė lietuvių daržuose, bet ji itin universali ir daug kur pritaikoma. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad prekybos centruose galima įsigyti pankolio sėklų, kurios tiks ne tik arbatai: „Jomis galima gardinti aliejų, padažus ir pagardus, o pakepintos jos suteiks puikaus skonio sriubai ar troškiniui, tik jas suberti reikėtų jau baigiant gaminti. Pankolio sėklos ypač dera su riebesne mėsa (kiauliena, ėriena) ar žuvimi (lašiša, skumbre).“

Renkantis pankolio gumbus, svarbu atkreipti dėmesį, ar jie nėra dėmėti, o stiebeliai – neapvytę. „Stambiai supjaustytas, prieskoniais su aliejumi pagardintas ir grilyje iškeptas gumbas puikiai derės kaip garnyras prie kepsnio ar žuvies. O rauginant ar marinuojant agurkus su pankolių stiebais ar įberiant į marinatą jų sėklų, daržovės bus kvapnios ir išliks kietos. Laikyti pankolių gumbus, ypač, kai šilta, geriausia šaldytuve – tuomet jie išliks traškūs ir nepraras drėgmės“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Norintiems įsigyti daržovių taupiau ekspertė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje: „Taip atliepiame į žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose: dabar visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą.“

RECEPTAS

Gaivios pankolių, salierų ir granatų salotos

Salotoms reikės:

2 vnt. pankolių;

6 vnt. salierų stiebų;

1 vnt. svogūno;

2 vnt. petražolių šakelių;

1 vnt. granato.

Užpilui reikės:  

1 vnt. žaliosios citrinos;

4 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto medaus arba agavų sirupo;

druskos, pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

Pankolius ir saliero stiebus nuplaukite. Pankolį supjaustykite labai plonais šiaudeliais arba popieriaus plonumo griežinėliais. Saliero stiebus supjaustykite įstrižai plonais griežinėliais, o svogūną – šiaudeliais. Granatą nulupkite ir išimkite sėklas.
Dubenyje sumaišykite supjaustytas daržoves, suberkite granatų sėklas, sukapotas petražoles.
Dubenėlyje pasiruoškite gaivų užpilą. Alyvuogių aliejų sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis ir medumi. Pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite padažą ant salotų ir išmaišykite. Salotas papuoškite granatų sėklomis.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Papildomai skelbiamas 2025 m. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atrankos konkursas
Istorija, kurios negalime pamiršti
Marijampolėje viešėjo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Tomas Jasevičius ir teisėjas Gytis Vilius
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus