• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 11 gegužės
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Paprasta, bet sveikatai palanku: bolivinės balandos salotos su tofu sūriu šeimai nekainuos nė 5 eurų

2023-04-22
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Bolivinės balandos salotos

Bolivinės balandos salotos / autorių nuotr.

Savaitgalio rytais, kai leidžiame sau ilgiau pamiegoti, norisi lengvų, bet sočių vėlyvųjų pusryčių. Dar geriau, kai jie kitokie nei kasdienės rytinės košės, kiaušinienė ar sumuštiniai. Pavyzdžiui, salotos su rečiau naudojamomis bolivinėmis balandomis ir keptu tofu sūriu, kuris neapsunkins bei suteiks energijos visai dienai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bolivinės balandos priskiriamos itin vertingų maisto produktų grupei, tad jas verta įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną. Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šias maistingas kruopas kūrybingai panaudoti įvairiems patiekalams.

Bolivinės balandos laikomos super maistu

Nors bolivinės balandos priskiriamos kruopų kategorijai, iš tiesų jos yra Andų kalnuose itin paplitusio laukinio augalo sėklos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad, lyginant su kitomis kruopomis, bolivinėse balandose yra puikios sudėties augalinės kilmės baltymų. Jie suteikia gyvybiškai būtinų maisto medžiagų, be kurių žmogaus organizmas tiesiog nefunkcionuotų. „Mitybos plane pirmenybę reikėtų teikti maisto produktams, turtingiems kuo didesniu kiekiu mūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Bolivinės balandos priskiriamos ypač vertingų produktų grupei“, – pažymi E. Gavelienė.

Taip pat gydytoja atkreipia dėmesį, kad bovinėse balandose nėra glitimo. Dėl šios savybės jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems celiakija ar turintiems neceliakinį jautrumą glitimui. Be to, sergantys anemija, širdies, kraujagyslių ir lėtinėmis ligomis, turėtų dar labiau atkreipti dėmesį į šias kruopas. Dar bolivinės balandos naudingos sergantiems nutukimu bei antro tipo cukriniu diabetu. Nepaisant to, E. Gavelienės nuomone, bolivines balandas į racioną vertėtų įtraukti kiekvienam, nes jos yra puikus baltymų ir geležies šaltinis.

Bolivinių balandų panaudojimas kulinarijoje – beribis

Šios kruopos yra puikus salotų, troškinių, sriubų ir net desertų ingredientas. Bolivinės balandos tinka pusryčių košėms, blyneliams bei garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad anksčiau daugeliui lietuvių bolivinės balandos atrodė egzotiškos ir neįprastos, o dabar vis daugiau pirkėjų jas atranda ir įvairias rūšis naudoja gamindami maistą.

„Prieš verdant bolivines balandas rekomenduojama jas nuplauti po tekančiu, vėsiu vandeniu, kad išvirtos kruopos nebūtų karčios. Bolivines balandas vandenyje virti reikėtų apie 15 minučių, o išvirus dar šiek tiek palikti uždengtas, kad gerai išbrinktų. Tuomet kruopos taps traškios, įgaus spiralę primenančią formą ir jas užteks pagardinti žiupsneliu druskos ar kitais prieskoniais“, – patarimais dalinasi ekspertė.

Taip pat, anot O. Suchačevos, bolivinėmis balandomis galima pagardinti lapines ar daržovių salotas, pusryčių košes ir blynelius, įvarius užkandžius, troškinius bei sriubas. Specialistė pažymi, jog šios kruopos naudojamos net desertų gamyboje: „Spraginta bolivinė balanda yra puikus ingredientas ruošiant energinius batonėlius, be to, jomis galima pakeisti ryžius sušių gamyboje. Šių kruopų panaudojimas kulinarijoje yra tik fantazijos klausimas.“

O. Suchačeva primena, kad daugiausia apsiperkant galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto. „Verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais asmeniniais pasiūlymais, nuolaidomis ir apgalvoti, kokių pirkinių jums tikrai reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas“, – atkreipia dėmesį komercijos operacijų vadovė.

Kulinarijos technologės Linos Barčaitės nuomone, sutaupyti galima ir improvizuojant, kai į receptus dedame tai, ką turime šaldytuve. „Vienus ingredientus galima keisti kitais, paliekant tik pagrindinius. Pavyzdžiui, jei neturite konservuotų ar šviežių paprikų, į salotas galite įpjaustyti saulėje džiovintų konservuotų pomidorų ar kitų konservuotų daržovių. Žalumynus taip pat panaudokite tokius, kokių turite namuose“, – rekomenduoja technologė.

RECEPTAS 

Bolivinių balandų salotos su tofu sūriu

Patiekalui reikės: 

200 g bolivinės balandos – baltos bolivinės balandos „Rimi“ 3,39 € / 400 g;

200 g tofu sūrio – „Tofu ICA“ 2,39 € / 230 g;

Šiek tiek petražolių ar kitų turimų žalumynų;

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 vnt. raudonojo svogūno;

1 konservuotos arba šviežios paprikos;

500 ml daržovių sultinio;

1 vnt. citrinos;

Žiupsnelio druskos, cukraus, mėgstamų prieskonių.

Kaip gaminti:

Keptuvėje ar puode įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus. Kelias minutes pakepinkite svogūną ir papriką, tada suberkite bolivinės balandos kruopas ir pakepinkite dar 3 min. Supilkite sultinį, uždenkite ir sumažinkite kaitrą. Patroškinkite 15 min., tada įmaišykite petražoles, įtarkuokite citrinos žievelę ir palikite kelias minutes, kad išbrinktų.
Ant likusio aliejaus, prieš tai pašlakstę citrinos sultimis, pabarstę druska, cukrumi ir prieskoniais, pakepinkite riekelėmis supjaustytą tofu sūrį ir patiekite jį su bolivinėmis balandomis.
Skanaus! 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Vilkaviškio mieste – senoji lietuvių įkurta automobilių draugija
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Vilkaviškio autobusų stoties projektas pristatomas Venecijos bienalėje

Kultūra

Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pagerbtos dvi Sūduvos etninės kultūros puoselėtojos iš Kalvarijos savivaldybės
Marijampolėje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse paaiškėjo trys iš keturių finalininkų

Politika

Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas
R. Juknevičienė: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga nereiškė laisvės visiems europiečiams“

Įdomu

Iššūkių Lietuvos keliuose nemažėja: vairuotojai sėda prie vairo išgėrę, važiuoja per greitai, ignoruoja saugų atstumą
Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies
Investicija, kuri atsiperka: kokybiškos odos priežiūros nauda po metų

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus