Šiomis dienomis prasidėjo darbymetis cukrinių runkelių laukuose – nuimamas šiųmetis derlius. Nors saldžiosioms šaknims labai trūko drėgmės, kai kur jie netolygiai ir prastokai pavasarį sudygo, tačiau rudeniop visai neblogai atsigriebė. Ypač gerai cukriniai runkeliai užaugo ten, kur lietaus nulijo kiek daugiau ir kur žemė sunkesnė. Suvalkijos augintojai nuo rugsėjo 24 dienos pradėjo gabenti šiųmetį derlių į Marijampolės cukraus fabriką ir čia jau byra tik ką pagamintas cukrus.
Pasak UAB „Lietuvos cukrus“ generalinio direktoriaus Augusto Obuchavičiaus, cukrinių runkelių perdirbimo sezonas šiais metais Marijampolėje prasidėjo beveik tuo pačiu metu kaip ir pernai. Kalkinės eksploatacija pradėta rugsėjo 20 d. ir tradiciškai ėmė rūkti didysis fabriko kaminas, o pirmieji runkeliai į fabriką atgabenti rugsėjo 24 dieną.
Per pirmas dvi gamybos dienas cukrinių runkelių augintojai į fabriką atvežė apie 5000 t saldžiųjų šaknų. Šių cukrinių runkelių vidutinis cukringumas siekia 18,4 proc., purvingumas – 6,06 proc. Šie rodikliai kol kas labai geri, mat iš tokių gumbų pagaminamas didesnis cukraus kiekis, su mažesnėmis sąnaudomis. Saldžiųjų šaknų dydis, pasak fabriko vadovo, yra normalus ir atitinka daugiametį vidurkį.
Šiais metais UAB „Lietuvos cukrus“ planuoja perdirbti 235 tūkst. tonų bazinio cukringumo cukrinių runkelių ir pagaminti apie 34 tūkst. cukraus.
Milda Kudirkaitė