Šis pavasaris kol kas primena užsitęsusią žiemą – dangus apniukęs, o šilti saulės spinduliai dar tik retkarčiais pasirodo pro debesis.
„Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė pastebi, kad po ilgos žiemos daugeliui vis dar gali trūkti vitamino D. Nors jis dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, jo taip pat galima gauti su maistu. Todėl svarbu žinoti, kokius produktus ir kokiais kiekiais verta įtraukti į kasdienę mitybą.
Vitamino D trūkumo simptomai – aiškūs
„Jei jaučiate nuolatinį nuovargį, nuotaikų svyravimus, raumenų silpnumą ar sąnarių skausmą – tai gali būti ženklas, kad organizmui trūksta vitamino D. Taip pat dažnos peršalimo ir virusinės ligos bei lėtesnis sveikimas rodo susilpnėjusį imunitetą, kuris irgi susijęs su šio vitamino stygiumi“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Pajutus šiuos simptomus vaistininkas pataria atlikti kraujo tyrimus, kad įsitikintumėte, ar jūsų organizmui tikrai trūksta vitamino D.
Kokiame maiste vitamino D daugiausiai?
Su maistu per dieną rekomenduojama gauti apie 15 mikrogramų (µg) vitamino D. Tokį kiekį turėtų palaikyti tie žmonėms, kuriems šiuo metu vitamino D netrūksta.
„Daugiausia vitamino D yra riebioje žuvyje – ypač lašišoje, silkėje, skumbrėje, tune. Pavyzdžiui, 100 g keptos lašišos gali turėti apie 10–20 µg vitamino D, tad viena porcija jau beveik padengia dienos normą. Taip pat vertėtų dažniau valgyti kiaušinių trynius, kepenėles, bei vartoti pieną, jogurtą ar sūrius“, – pataria vaistininkas M. Rutalė.
Norint pasiekti rekomenduojamą normą, pakanka 2-3 kartus per savaitę suvalgyti riebios žuvies ir kasdien įtraukti bent po vieną produktą, turintį vitamino D.
Kai vien mitybos neužtenka
Pasak vaistininko, pasitaiko atvejų, kai net ir subalansuota mityba nepadeda užtikrinti pakankamo vitamino D kiekio organizme – ypač jei trūkumas jau įsisenėjęs. Tokiais atvejais prireikia papildomo maisto papildų kurso.
„Vitaminas D dažniausiai žymimas pagal veikimo vienetus – UI. Vasarą, jei daug laiko praleidžiame gryname ore ir saulėje, gali pakakti papildų, kurių stiprumas yra iki 1000 UI per dieną. Tačiau rudenį ir žiemą, kai saulės beveik nėra, suaugusiesiems rekomenduojama dozę padidinti nuo 2000 UI iki 4000 UI. Jei kraujo tyrimai rodo didelį vitamino D trūkumą, gydytojas gali paskirti ir stipresnį receptinį vitamino D preparatą“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.