• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 27 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Sužinokite pagrindinės silkės konkurentės privalumus: metas koreguoti savo tradicinį šventinį meniu

2023-12-19
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Lydeka

Lydeka / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Žuvies mėgėjams turbūt ne paslaptis, jog lydekos turi unikalią kaulų struktūrą, o ją išdoroti reikia įgūdžių dėl sudėtingos „Y“ formos kaulų sistemos. Tačiau tinkamai iškaulinus lydeką galima mėgautis filė: taip tampa lengviau naudoti šią žuvį įvairiems patiekalams.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog įtraukus lydeką į savo mitybą prisidedama prie savo sveikatos gerinimo. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog atsiradus lydekos likučių namuose, galima juos plačiai panaudoti kulinarijoje, o vis dar sukantys galvą, ką padėti ant šventinio stalo, kviečiami pasinaudoti puikia proga ir rinktis iš plataus „Mano dienai“ naujienų asortimento.

Liesų, bet didelės biologinės vertės baltymų šaltinis

Lydekos yra gėlavandenės žuvys, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pasižyminčios puikiomis maistinėmis savybėmis, todėl jos yra vertingas ir sveikatai palankus produktas.

„Viena iš išskirtinių jos savybių – gausus gerai įsisavinamų, tai yra, didelės biologinės vertės, baltymų kiekis, kuris yra labai svarbus raumenų vystymuisi ir bendrai organizmo funkcijai palaikyti. Ieškantiems liesų baltymų, lydekos, dėl palyginti nedidelio riebalų kiekio, yra puikus pasirinkimas. Nors omega-3 riebalų rūgščių pagrindiniu šaltiniu įvardijamos riebios žuvys, gėlavandenėse žuvyse esančių riebalų sudėtyje taip pat yra šių, žmogaus organizmui būtinų, riebalų rūgščių.  Be to, lydekose yra svarbiausių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas D, vitaminas B12, niacinas, fosforas ir selenas. Vitaminas D labai svarbus kaulų sveikatai, o vitaminas B12 palaiko nervų funkciją ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą“, – vardija gydytoja.

Švelnaus skonio mėgėjams

Dietologė pažymi, kad svarbus privalumas renkantis lydeką yra švelnus jos skonis, kuris puikiai dera su įvairiomis žolelėmis ir aromatinėmis medžiagomis. Dažniausiai tinka krapai, petražolės ir citrina, kurie pagerina bendrą žuvies skonį.

„Gaminimo būdas taip pat turi įtakos lydekos maistingumui išsaugoti. Rekomenduojama naudoti sveikesnius gaminimo būdus, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių, kepimą arba troškinimą garuose, kad būtų išsaugotos natūralios maistingosios medžiagos, nepridedant perteklinių riebalų“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Neišmeskite likučių 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad lydekos likučius visuomet galima paversti į daugybę gardžių patiekalų: nuo troškinių, sriubų iki pikantiškų pyragėlių ir sumuštinių.

„Galite gaminti pikantiškus lydekos kotletukus, sumaišydami šią žuvį su džiūvėsėliais ir žolelėmis bei kepdami keptuvėje iki auksinės spalvos. Be to, skani vakarienė gausis iš lydekos troškinio ar sriubos. O jei norite greitai paruošti makaronų patiekalą, žuvį sumaišykite su virtais makaronais, špinatais ir citrinų padažu, pagardintu alyvuogių aliejumi. Dar galite paruošti sumuštinį su žuvimi ir mėgstamais priedais“, – idėjas siūlo O. Suchočeva.

Bus galima apsirūpinti ir jau gerai pažįstamais skoniais

Prekybos tinklo ekspertė Olga Suchočeva patikina, nors lydeka reikalauja laiko norint ją paruošti šventiniam stalui, skubantiems gali pasitarnauti ir kitos žuvies bei mėsos rūšys, kurių galima rasti naujajame „Mano dienai“ asortimente: išsiilgę tradicinių skonių galės rasti sau tinkamų „Mano dienai“ produktų: pasiūloje yra tiek antienos, vištienos ir kiaulienos, tiek įvairių žuvies rūšių šventinių patiekalų.

„Šventiniam stalui siūlysime mūsų pirkėjų jau pamėgtus šventinius gaminius, tokius kaip kepta antis, įdaryta višta su pistacijomis, įdarytas upėtakis, džiūvėsėliuose kepta menkė, mini užpiltinės su kiauliena ir su vištiena, lašiša drebučiuose arba kaip alternatyvą – garinta lašišos filė, suktinukai su silke ir šviežiu sūriu bei tešloje kepta lydeka. Šiais metaispasiūlysime ir sumuštinių rinkinuką, kurie puikiai tiks kaip šventinio stalo užkandukai“, – asortimentą pristato O. Suchočeva.

Žiemos sezono naujienos tiks šventiniam stalui

Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog jau šiandien galima įsigyti žiemos sezono patiekalų, kurie visuomet pravers skubantiems tiek paprastą, tiek šventinę dieną: galima rinktis iš įvairiausių daržovių, mėsos bei žuvies patiekalų, kurie įtiks įvairiems skoniams.

„Šiuo metu pirkėjams siūlome naujų daržovių salotų, taip pat papildėme asortimentą silkių salotomis. Tarp šio sezono naujienų yra silkė saldžiarūgščiame padaže, silkė su keptomis daržovėmis ir teriyaki padažu, išskirtinė silkės užtepėlė bei naujas skonių duetas –  salotos su krevetėmis ir kari padažu. Prie salotų kaip naujienas siūlome kiaulienos kepsnelius su sūriu ir špinatais bei vištienos kepsnelius su sūriu ir saulėje džiovintais pomidorais“, – vardija prekybos tinklo ekspertė.

O. Suchočeva taip pat primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: įsigyjant žuvies ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Panaudokite lydekos likučius gardaus vyniotinio gamybai, kuriam ypatingo skonio suteiks prosciuto kumpis.

RECEPTAS

Lydekų filė vyniotinis su prosciuto  

Vyniotiniui reikės:

2 vnt. lydekų filė be kaulų;

4 griežinėliai prosciuto;

2 v. š. pesto;

Šviežiai traiškytų pipirų;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

Citrinos skiltelių (patiekimui).

Gaminimo eiga:

Kiekvieną lydekos filė perpjaukite pusiau, kad susidarytų 4 gabaliukai. Kiekvieną gabalėlį iš vienos pusės aptepkite pesto. Ant viršaus pabarstykite šviežiai grūstais pipirais.
Suvyniokite kiekvieną žuvies gabalėlį ir atsargiai apvyniokite prosciutto gabalėliu. Sutvirtinkite dviem dantų krapštukais.
Nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies. Atsargiai apkepkite kiekvieną žuvies gabalėlį, kad prosciuto apskrustų iš visų pusių. Dantų krapštukus galite nuimti įpusėjus arba įpusėjus trims ketvirtadaliams kepimo, kai suktinukai išlaikys formą. Kepkite, kol lydeka iškeps.
Iš karto patiekite su citrinos skiltelėmis.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus