Marijampolės profesinio rengimo centras kartu su partneriais iš Suomijos ir Latvijos bei Marijampolės TAU universitetu įgyvendina NordPlus Adult projektą „Iš praeities į ateitį“. Projekto tikslas – skatinti sveiką gyvenimo būdą ir ekologišką vartoseną.
Tarptautinė projekto komanda tyrė, kaip senovės lietuviai, latviai ir Suomijos gyventojai gamino maistą iš pačių paprasčiausių produktų, analizavo šių šalių mitybos įpročius, tradicijas, maisto gaminimo būdus, domėjosi kaip gaminti sveiką šalių maistą. Projekto dalyviai surinko ir atnaujino savo šalių receptus, keitėsi jais su kitų šalių partneriais, gamino ir vertino.
Projekto rezultatas – parengta lietuviškų, latviškų ir suomiškų patiekalų receptų knyga, kurios elektroninę versiją galite rasti Marijampolės PRC internetinėje svetainėje www.mprc.lt. Receptų knyga skirta visiems, kurie nori vartoti ekologinį maistą bei praktikuoja sveiką gyvenimo būdą.
Artėjant šventėms, norime paįvairinti Jūsų šventišką stalą ir pasidalinti latvišku receptu „Žvejo žmonos žuvis“. Šis patiekalas Latvijoje gaminamas šventiniam stalui, tikint simboline žuvies reikšme. Žuvies žvynus latviai įsidėdavo į piniginę tikėdamiesi, kad Naujieji metai atneš pinigų klestinčiam gyvenimui.
ŽVEJO ŽMONOS ŽUVIS
(Latvių kalba – zivs zvejnieksievas gaumē)
Gaminimo laikas – 60 min
Reikės:
- Baltos žuvies (gali būti karpis, žiobris, ešerys ar bet kuri kita žuvis)
- svogūnų
- česnakų
- druskos ir pipirų
- sviesto
- grietinėlės
Gaminimo būdas – kepimas
Eiga:
- Nuskutami žuvies žvynai, išvalomas vidus. Jei paliekama galva, žiaunos pašalinamos.
- Žuvis įpjaunama kas 5 mm iš abiejų pusių.
- Į įpjautas vietas įterpiami supjaustyti svogūnai. Žuvies vidus taip pat gali būti prikimštas svogūnais, česnakais ar prieskoniais, kuriuos mėgstate.
- Lengvai sutepama sviestu, druska ir pamirkoma grietinėlėje.
- Kepama įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių.
Patiekiama su karštomis daržovėmis. Skanaus!