• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 9 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Švenčių klasika tapę kepiniai – paprastai ir greitai: patarimai, kaip užmaišyti mielinę tešlą

2022-12-06
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Tešla

Tešla / įvaizdinė nuotr.

Kūčių klasika tapę kepiniai: pyragėliai su grybais, kopūstais, daržovėmis, saldžios pynės, pyragai – visi šie kepiniai neįsivaizduojami be minkštutės mielinės tešlos. Jeigu iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad tokią tešlą virtuvės naujokams pasigaminti yra gana sudėtinga, pasinaudojus keliomis gudrybėmis, saldžių ar pikantiškų skanėstų namuose išsikeps net tie, kurie iki šiol to nedarė.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventiniu laikotarpiu pirkėjai tradiciškai kepa įvairiausius kepinius, todėl išauga ne tik miltų, bet ir žiemiškiems kepiniams būdingų prieskonių pardavimai.

„Kalėdoms pirkėjai ruošiasi iš anksto. Kelerius metus stebime tendenciją, kad artėjant šventėms išauga gurmaniškesnių produktų, egzotiškesnių vaisių, daržovių padarvimai. Tačiau matome, kad lietuviai domisi ir kitais ilgiau negendančiais produktais: cukrumi, konservuotais ir marinuotais gaminiais, padažais. Be to, tradiciškai kepa ir įvairiausius kepinius, todėl šventiniu laikotarpiu vis dažniau ieško įvairiausių rūšių miltų, džiovintų vaisių, uogų bei riešutų, aguonų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas, maltas imbieras, gvazdikėliai, anyžių sėklos“, – pasakoja V. Budrienė.

Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė, sako, kad norint pasigaminti minkštą, purią mielinę tešlą, kaip kadaise gamino močiutės, – tereikia tinkamai pasirinkti ingredientus ir turėti šiek tiek kantrybės.

„Receptų su mieline tešla yra begalė. Visgi, norint, kad rezultatas nustebintų tiek kepant pyragus, pynes, tiek gaminant pyragėlius su grybais ar bandeles su dešrelėmis – gaminant mielinę tešlą reikia vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis. Pirmiausia, pasirinkti kokybiškus miltus ir tinkamą kiekį mielių, o užmaišius tešlą – kantriai laukti, kol ji pakils“, – pasakoja N. Juchnevič ir dalijasi dar keliais patarimais, kuriuos pritaikius savo virtuvėje šventinį stalą papuošite ypatingais kepiniais.

Kaip išsirinkti ingredientus?

Miltai. Tam, kad geriau kiltų, mielinei tešlai reikia miltų su kuo daugiau glitimo, todėl juos renkantis – svarbu atkreipti į tai dėmesį. Trapios ar biskvitinės tešlos gaminiams tinka miltai, turintys mažiau glitimo.

Mielės. Išsirinkus tinkamus miltus iškyla mielių – sausų ar šviežių – pasirinkimo klausimas. Sausos mielės iš tiesų yra tos pat šviežios mielės, tik susmulkintos ir išdžiovintos. Jos aktyvios gali išlikti ir kelerius metus, o štai šviežių mielių galiojimo laikas labai trumpas – iki poros savaičių. Be to, sausos mielės parduodamos labai nedideliais kiekiais, tokiais, kokių dažniausiai pakanka nedideliems kepiniams. Šviežių mielių pakelio užtenka dideliam tešlos kiekiui, tad jei neplanuojama kepti daug, mielių likutį dažniausiai tenka išmesti. Tiesa, jį galite užšaldyti – iš vakaro atitirpintos mielės kitą dieną bus tinkamos naudoti.

Laikyti šiltai ar šaltai. Dalyje receptų nurodoma, kad mielinę tešlą tam, kad ji iškiltų, reikėtų palikti šiltai, kituose – šaltai, dar kituose patariama kildinamą tešlą laikyti įkaitintoje orkaitėje. Iš tiesų viskas priklauso nuo konkretaus recepto ir kepinio, o optimali tešlos kildinimo temperatūra daugeliui kepinių siekia maždaug 24–27 laipsnių. Jei ten, kur kildinama tešla, yra vėsiau, tešla iškils, tik tai užtruks kiek ilgiau. Šaldytuve kildintą tešlą prieš kepant reikėtų palikti sušilti kambario temperatūroje.

Universali mielinė tešla. Universaliai mielinei tešlai pasigaminti reikės: 500 ml pieno, 800 g miltų, 11 g sausų mielių, 2 v. š. cukraus, 1 a. š. druskos, 3 v. š. alyvuogių, aliejaus. Pieną supilkite į puodą ir pašildykite iki 45 laipsnių. Imkite didelį dubenį, įdėkite apie 650 g miltų, suberkite mieles. Po truputį ant sausų ingredientų pilkite pieną ir maišykite. Dėkite cukrų, druską, pilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite. Tuomet įdėkite likusią miltų dalį ir tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa ir be gumulėlių. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent 2 valandas.

Saldi mielinė tešla. Saldžiai mielinei tešlai pasigaminti reikės: 250 ml pieno, 80 g cukraus, 125 g sviesto (kambario temperatūros), 2 kiaušinių, 640 g miltų, 1 v. š. sausų mielių, žiupsnelio druskos. Pieną supilkite į puodą ir pašildykite iki 45 laipsnių. Imkite didelį dubenį, supilkite pieną ir dėkite mieles. Maišykite, kol jos ištirps. Ten pat sudėkite sviestą, cukrų ir druską, įmuškite kiaušinius. Išmaišykite iki vientisos masės. Nuolat maišydami po truputį į masę suberkite miltus. Tešla turi būti puri ir lipni. Tuomet išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis minkykite tol, kol tešla pasidarys elastinga. Paruoštą tešlą galite užšaldyti arba norimus kepinius gaminkite iškart.

Mielinės bandutės su dešrelėmis

Jums reikės:

800 g mielinės tešlos

1 kiaušinio

12 pieniškų dešrelių

2 v. š. sezamų sėklų

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Jau paruoštą mielinę tešlą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite iki 5 mm storio. Supjaustykite tešlos lakštą 2–3 cm pločio juostelėmis. Kiekvieną dešrelę kruopščiai apsukite tešlos juostele ir sudėkite bandeles į kepimo popieriumi išklotą skardą. Dubenėlyje išplakite kiaušinį. Kiekvienos bandelės viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir užberkite sezamų sėklų. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Skanaus!

Kalėdinis suktinis su uogiene ir šokoladu

Jums reikės:

800 g mielinės tešlos

6 v. š. mėgstamos uogienės

60 g juodojo šokolado

30 ml pieno

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Imkite paruoštą saldžią mielinę tešlą ir iškočiokite didelį ovalą. Gausiai ištepkite uogiene ir susukite. Supjaustykite suktinį į 12 vienodų gabalėlių. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite uogiene išteptus tešlos gabalėlius. Laikykite indą šiltoje vietoje apie 1 val. – tešla turi pakilti. Kai pakils, kepkite orkaitėje apie 40 min. Nepamirškite padaryti šokolado glajaus – ant garų vonelės ištirpinkite šokoladą, pilkite pieno ir maišykite tol, kol šokoladas taps tąsus. Iškeptas bandeles aptepkite šokoladu glajumi – skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Kūčios
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė
Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?
Kenkėjai lagaminuose: ką reikia žinoti keliaujantiems?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus